Meta Merancang Perkhidmatan Langganan Bebas Iklan Bersih $14 untuk Pengguna Instagram dan Facebook di EU

Meta Stock

Meta Platforms (NASDAQ:META) sedang mempertimbangkan untuk memperkenalkan pelan langganan bebas iklan untuk pengguna Instagram dan Facebook di Eropah, menurut sumber yang mengetahui perkara tersebut. Langkah ini adalah sebagai tindak balas terhadap peraturan Kesatuan Eropah yang mungkin akan menyekat keupayaan Meta untuk menyesuaikan iklan untuk pengguna tanpa persetujuan mereka secara jelas, yang berpotensi memberi kesan kepada sumber hasil utama syarikat itu.

Walaupun pelbagai pelan harga telah dibincangkan, satu sumber menyebut bahawa pelan 10 euro ($10.49) sebulan kelihatan paling berdaya maju. Sumber lain menunjukkan bahawa perkhidmatan langganan itu mungkin akan dilancarkan dalam beberapa bulan akan datang.

Strategi di sebalik menawarkan pilihan antara pelan percuma disokong iklan dan langganan berbayar adalah untuk membenarkan pengguna memilih pelan percuma, sekali gus membantu Meta mematuhi peraturan tanpa menjejaskan perniagaan pengiklanan secara ketara.

Pada peranti mudah alih, kos langganan untuk satu akaun mungkin meningkat sehingga kira-kira 13 euro disebabkan komisen yang dikenakan oleh kedai aplikasi Apple dan Google, seperti yang disebut oleh sumber kedua.

Untuk perbandingan, perkhidmatan streaming popular Netflix (NASDAQ:NFLX) mengenakan caj 7.99 euro untuk pelan langganan asas, manakala YouTube Premium Alphabet (NASDAQ:GOOGL) berharga kira-kira 12 euro, dan perkhidmatan Premium Spotify (NYSE:SPOT) pula berharga sekitar 11 euro.

Meta sebelum ini menghadapi penelitian peraturan apabila didenda sebanyak 390 juta euro oleh Pesuruhjaya Privasi Data Ireland. Syarikat itu diarahkan untuk tidak menggunakan “kontrak” sebagai asas undang-undang untuk menghantar iklan berdasarkan aktiviti dalam talian pengguna. Akibatnya, Meta mengumumkan hasratnya untuk mendapatkan persetujuan pengguna di EU sebelum membenarkan perniagaan menyasarkan iklan, selaras dengan keperluan peraturan yang berkembang di rantau itu.

Seorang jurucakap dari Meta menyatakan bahawa syarikat itu percaya pada “perkhidmatan percuma yang disokong oleh iklan diperibadikan” tetapi sedang meneroka “pilihan untuk memastikan kami mematuhi keperluan peraturan yang berkembang”.