MENGISYTIHARKAN KECEMASAN KETIKA BADAI TEKANAN KEWANGAN YANG SEMPURNA MEMBESAR

49 1 DECLARING AN EMERGENCY AS A PERFECT STORM OF FINANCIAL STRESS RAGES

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa tindakan segera diperlukan untuk melindungi rakyat Kanada yang bekerja daripada
ribut tekanan kewangan yang semakin meningkat dan sengit.

TORONTO, 3 Okt. 2023 /CNW/ – Ribut tekanan kewangan, yang bermula pada tahun 2021, jauh lebih sengit daripada yang diramalkan, dan apabila ia terus berkembang, rakyat Kanada yang bekerja perlu mengambil tindakan segera untuk melindungi diri mereka.


National Payroll Institute Logo (CNW Group/National Payroll Institute)

Malah, menurut analisis Tinjauan Tahunan Pekerja Kanada Institut Penggajian Negara yang dijalankan oleh Makmal Kesejahteraan Kewangan Kanada (Makmal), bilangan rakyat Kanada yang bekerja yang diklasifikasikan sebagai berada dalam kelompok yang mengalami tekanan kewangan telah melonjak sebanyak 20 peratus dalam setahun kebelakangan ini sahaja untuk mencapai 37 peratus secara keseluruhan. Ini meneruskan trend yang bermula pada tahun 2021 selepas penurunan awal pada tahun 2020 apabila sekatan akibat pandemik memaksa rakyat Kanada untuk menyimpan — yang, dengan manfaat pandangan ke belakang, ternyata menjadi tenang sebelum ribut.

“Realiti menakutkan ribut ini adalah bahawa faktor-faktor penyumbang kepada tekanan kewangan menjadi lebih mencabar daripada sebelumnya bagi rakyat Kanada untuk diatasi,” jelas Peter Tzanetakis, Presiden Institut Penggajian Negara. “Analisis kelompok yang dilakukan oleh Makmal menggunakan hasil kaji selidik kami sejak 2014 secara konsisten mendapati bahawa mengurangkan hutang, menyimpan lebih banyak dan mengurangkan perbelanjaan adalah faktor utama yang menentukan sama ada individu selesa secara kewangan, berdepan atau tertekan. Dengan kadar faedah, inflasi dan kos sara hidup yang terus meningkat, bagi ramai rakyat Kanada yang bekerja, menavigasi faktor-faktor ini telah memberi kesan negatif kepada kesejahteraan kewangan mereka, dan mereka perlu mengambil tindakan segera dan mendesak untuk terus tidak tersungkur.”

Malangnya, bagi rakyat Kanada yang menghadapi tekanan kewangan, menyimpan wang adalah lebih sukar daripada pada bila-bila masa dalam 10 tahun kebelakangan ini. Untuk menyelamatkan diri daripada air pasang yang semakin meningkat, 63 peratus membelanjakan semua gaji bersih mereka, dan 30 peratus membelanjakan lebih daripada gaji bersih mereka, lalu terpaksa meminjam atau menggunakan simpanan pada setiap kitaran gaji.

Akibatnya, 66 peratus daripada kelompok yang menghadapi tekanan kewangan hidup dari gaji ke gaji, dan 50 peratus mereka ditenggelami hutang. Sebaliknya, hanya dua peratus daripada mereka yang selesa secara kewangan dan sembilan peratus daripada kelompok yang mampu mengurus hidup dari gaji ke gaji.

KESAN RIBUT

Pada tahun-tahun sebelum ini, simpanan terkumpul dan kos meminjam wang yang secara historinya rendah menawarkan perlindungan daripada ribut untuk ramai rakyat Kanada yang bekerja. Hari ini, kesan merosakkan tekanan kewangan jelas dan serius di rumah dan di tempat kerja.

Pada peringkat peribadi, 55 peratus daripada rakyat Kanada dalam kelompok yang menghadapi tekanan mengakui bahawa mereka berasa lebih terasing akibat peningkatan kos sara hidup. Mereka juga tidak dapat menghalang tekanan yang semakin meningkat daripada memberi kesan kepada orang yang paling dekat dengan mereka, dengan satu daripada dua orang berkongsi bahawa tekanan kewangan mereka dirasai oleh orang yang mereka kasihi.

“Keputusan ini menggariskan betapa seriusnya ribut ini,” tambah Tzanetakis. “Berharap ia akan hilang dengan sendirinya atau mengabaikan bagaimana ia memberi kesan kepada anda – atau, bagi majikan, garis dasar perniagaan – bukan penyelesaian dan malah boleh memburukkan lagi keadaan. Sebaliknya, tindakan segera diperlukan, termasuk membuat beberapa pilihan yang sukar berkenaan tabiat kewangan, untuk mengharungi apa yang masih di hadapan.”

Di tempat kerja, keadaannya sama, kerana kebimbangan pekerja mengenai kewangan mereka merosakkan produktiviti serta penglibatan pekerja. Sebanyak 40 peratus daripada mereka yang disoal selidik dalam kelompok yang menghadapi tekanan berkata bahawa mereka tidak dapat menghalang tekanan kewangan daripada memberi kesan negatif terhadap prestasi mereka di tempat kerja. Setiap hari, pekerja Kanada purata meluangkan 33 minit memikirkan kewangan mereka ketika di tempat kerja – bersamaan dengan $45 bilion dolar kerugian produktiviti kepada majikan Kanada.

Sama membimbangkan majikan di seluruh Kanada ialah penemuan bahawa satu daripada lima daripada mereka yang disoal selidik perlu mengambil cuti sakit untuk menguruskan tahap tekanan kewangan yang semakin meningkat, dan satu daripada sepuluh telah berhenti kerja sama sekali.

LANGKAH KECEMASAN UNTUK MENGHARUNGI RIBUT

Walaupun mungkin nampak jelas bahawa memperoleh lebih banyak wang, sama ada dengan menukar pekerjaan, peningkatan gaji, atau mengambil kerja sampingan, adalah cara terbaik untuk memperbaiki keadaan kesejahteraan kewangan seseorang, analisis Makmal secara konsisten menunjukkan bahawa ini tidak semestinya benar.

“Memperoleh lebih banyak wang mungkin membantu sesetengah orang, tetapi analisis kami secara konsisten menunjukkan bahawa berapa banyak seseorang memperoleh bukan faktor penentu umum berkenaan kesejahteraan kewangan rakyat Kanada yang bekerja,” jelas Chuck Grace, Pengarah Urusan Makmal Kesejahteraan Kewangan Kanada dan profesor di Sekolah Perniagaan Ivey di Universiti Western. “Mengejutkan, 35 peratus daripada kelompok yang menghadapi tekanan kewangan yang semakin meningkat sebenarnya memperolehi lebih daripada $100,000 setahun.”

Sebenarnya, salah satu cara terbaik bagi rakyat Kanada untuk mempengaruhi kesejahteraan kewangan mereka secara positif adalah dengan mengurangkan kebergantungan pada hutang dan mengkonsolidasikan sumber hutang untuk membayar hutang yang sedia ada dengan lebih cekap. “Kos perkhidmatan hutang dalam persekitaran ekonomi yang ditandai dengan kadar faedah tinggi menyukarkan menyimpan wang untuk hari hujan di hadapan,” tambah Grace. “Menggunakan semakin banyak hutang memperburukkan masalah.”

Menggariskan kepentingan mengurangkan penggunaan hutang dan potensi kesan mengkonsolidasikan apa yang dipinjam ialah korelasi yang ditemui oleh Makmal antara bilangan sumber hutang dan kesejahteraan kewangan. Mereka dalam kelompok yang menghadapi tekanan mempunyai purata empat kali ganda lebih banyak sumber hutang berbanding mereka dalam kelompok yang selesa.

Di samping mengurangkan hutang – dan mungkin langkah yang diperlukan untuk berbuat demikian – rakyat Kanada yang bekerja yang ingin memperbaiki kesejahteraan kewangan mereka juga perlu membuat beberapa pilihan yang sukar berkenaan perbelanjaan dan apa yang mereka anggap sebagai ‘perlu.’ Ini mungkin bermaksud tidak pergi bercuti keluarga, menangguhkan pembelian atau memilih alternatif yang kurang mahal untuk memastikan masih ada yang tinggal selepas setiap gaji untuk membayar makanan, pakaian dan tempat tinggal. Oleh kerana pilihan ini sering memberi kesan bukan sahaja kepada individu tetapi seluruh keluarga mereka, ia amat sukar. Ia juga sama sekali perlu, memandangkan keadaan kecemasan semasa.

Mencari jalan keluar daripada kesusahan kewangan mungkin kelihatan sukar. Mendapatkan nasihat kewangan yang layak adalah langkah pertama yang baik bagi sesiapa yang ingin membuat perubahan positif terhadap situasi mereka.

MAJIKAN KANADA BOLEH MEMBANTU

Menyedari kesan tekanan kewangan terhadap garis dasar mereka dan situasi serius yang dihadapi oleh ramai pekerja mereka, majikan dari timur ke barat perlu memberi sokongan.

Untuk tujuan ini, majikan telah