Menemui Guizhou sepanjang Landasan dan Jalur

(SeaPRwire) –   GUIYANG, China, Jan. 25, 2024 — Lebih daripada dua ribu tahun yang lalu, perlanggaran peradaban-peradaban kuno di Jalan Sutera purba telah mencipta cahaya yang gemilang.

 

Maju sepuluh tahun yang lalu, Jalan Sutera moden telah memudahkan perbincangan yang meluas, sumbangan bersama dan manfaat bersama di kalangan negara-negara sepanjang Inisiatif Jalur dan Laluan.

Merentasi gunung, laut dan hutan, barat daya China Guizhou telah meninggalkan kesan pada zaman ini. Siri “Sepuluh Tahun Kemudian: Kisah Guizhou Sepanjang Jalur dan Laluan” yang dilaporkan, dirancang dan dilaksanakan oleh Discover Guizhou dari Guizhou Daily Press dengan sokongan eksklusif daripada Kweichow Moutai Co., Ltd., menjemput anda menyaksikan kisah Guizhou sepanajang Jalur dan Laluan.

Kemajuan Tayar: ‘Mimpi Pabrik’ Pintar di Delta Mekong

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, pengeluaran tahunan Vietnam LIEN ANH Production Rubber Co., Ltd telah meningkat sepuluh kali ganda. Kehadiran syarikat-syarikat Cina dalam industri getah Vietnam telah membawa perubahan-perubahan yang telah melebihi jangkaan mereka.

Kelebihan Vietnam dalam bahan mentah getah telah menarik minat Guizhou Tyre Co., Ltd untuk berkembang secara global. Pada tahun 2019, syarikat itu menubuhkan pangkalan luar negara pertamanya di Tien Giang Province, Vietnam. Anak syarikatnya, Advance Tyre (Vietnam) Co., Ltd. (selanjutnya dirujuk sebagai “Advance Tyre”), telah menjadi syarikat Cina terbesar di rantau ini.

Kilang Vietnam telah berjaya meniru automatik, kecerdasan dan informatik kilang-kilang Cina. Dengan mengintegrasikan ke dalam Inisiatif Jalur dan Laluan, Advance Tyre tidak sahaja telah membawa peluang untuk produk-produk dipbuat Guizhou tetapi juga terus memberdayakan masyarakat tempatan di Vietnam.

Pada masa ini, 80% bekalan bahan mentah getah Guizhou Tyre datang dari Vietnam, dan kilang Vietnam telah menyediakan lebih daripada 1,000 peluang pekerjaan di Tien Giang Province. Teknologi pengeluaran maju dan konsep pengurusan mereka telah meningkatkan industri pembuatan tempatan secara ketara dan membesarkan ramai orang tempatan menjadi pemimpin perniagaan.

Terkenal sebagai salah satu harta Asia Tenggara, Delta Mekong, pernah didominasi oleh pertanian, kini bergema dengan bunyi industri moden. Setiap hari, beribu-ribu kontena membawa tayar Guizhou yang dihasilkan di Vietnam, membawa pembuatan pintar Cina merebak ke seluruh dunia.

Georgia Lebuh Raya E60: Menghubungkan Koridor Eurasia melalui Caucasus

Pada 3 November pada pukul 9 pagi tempatan di Georgia, kedamaian Banjaran Caucasus telah diganggu oleh bunyi meriam tanda penyelesaian terowong F4 Lebuh Raya E60 Georgia.

Sebagai satu-satunya penghubung pengangkutan yang menghubungkan Georgia ke laluan pengangkutan Asia-Eropah, Lebuh Raya E60 merentasi sempadan GeorgiaAzerbaijan sehingga ke Batumi, bandar terbesar kedua di Georgia, terletak di pantai Laut Hitam, menghubungkan Poti, sebuah bandar pelabuhan di Georgia. Ia merupakan projek terbesar dan paling rumit dalam sejarah negara dan akan menjadi lebuh raya antarabangsa berpiawaian tertinggi Georgia.

Bahagian F4 Lebuh Raya E60 telah dibina oleh Guizhou Highway Group.

“Bahagian F4 sukar dari segi kejuruteraan. Pasukan pembinaan Guizhou menggunakan teknologi khusus, yang benar-benar memuji!” Ini menyebabkan penandatanganan Surat Niat untuk Hubungan Kawasan-Wilayah Saudara antara rantau Imereti Georgia dengan Guizhou. Berikutan lawatan Gabenor Zviad Shalamberidze ke Guizhou, kedua-dua pihak mengakui potensi besar untuk kerjasama.

Satu jalan menghubungkan setiap laluan. Terowong memecahkan halangan dan menghubungkan hati. Syarikat-syarikat pengangkutan dan pembinaan Guizhou, bertindak sebagai pembina “Museum Jambatan”, dengan aktif mengintegrasikan diri ke pasaran antarabangsa, memberikan “penyelesaian Cina” untuk pembinaan jalan raya dan jambatan di seluruh dunia.

Kerajaan Raya China-Laos: Perjalanan Remaja dan Impian

Menaiki kereta api untuk bepergian ke Laos kini menjadi trend!

Kerajaan Raya China-Laos, dengan panjang keseluruhan 1035 kilometer, sibuk membawa penumpang dan kargo. Ia merupakan projek utama yang menyelaraskan Inisiatif Jalur dan Laluan Cina dengan strategi Laos untuk bertukar dari negara terkurung darat ke negara berkaitan darat. Sejak pembukaannya, “koridor emas” ini terus memudahkan pembangunan sepanjang laluan.

“Saya pernah bermimpi bekerja di kerajaan raya sejak saya kanak-kanak. Apabila saya mendengar tentang pembinaan Kerajaan Raya China-Laos, saya memilih untuk belajar di China.” kata Phonephimon MONECHANDY, seorang gadis Laos yang belajar di Guizhou. Beliau belajar operasi kerajaan raya, perkhidmatan penumpang, dan pengurusan kerajaan raya. Selepas pembukaan Kerajaan Raya China-Laos, beliau menjadi salah seorang bakat kerajaan raya laju pertama yang ditalok, berkhidmat sebagai juruteknik lokomotif di bengkel enjin Vientiane.

Pada tahun 2016, Pertubuhan Pendidikan dan Latihan Pengangkutan Kereta Api China-ASEAN ditubuhkan di Guiyang, Guizhou, berikutan Minggu Pertukaran Pendidikan China-ASEAN ke-9. Ini meletakkan asas untuk kerjasama berpasangan dalam pendidikan vokasional di antara kedua-dua belah melalui Program Bendera Vokasional China-ASEAN.

Universiti-universiti Guizhou telah membangunkan kurikulum antarabangsa dan piawaian pengajaran, membesarkan bakat untuk projek Jalur dan Laluan dan negara rakan. Remaja Laos seperti Phonephimon sedang mengejar impian mereka di Guizhou, mekar dengan kemudiann di laluan emas ini.

Arak Cina: Duta Budaya antara China dan Thailand

Di Chinatown sibuk dan dinamik barat Bangkok, Thailand, malam bermula dengan segelas arak Moutai berperisa sos.

“Rasa ini tidak pernah berubah!” Sudah 47 tahun sejak Encik Yang Fan, Pengerusi Golden Star International Logistics Co., Ltd, membeli botol Moutai pertamanya dari kedai runcit di Chinatown.

Pada tahun 1953, Moutai secara rasmi memasuki pasaran antarabangsa, menjadi perintis produk Cina keluar negara. Thailand merupakan destinasi pertama untuk eksport Moutai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

“Chinatown kaya dengan budaya Cina di Bangkok, dan Moutai, sebagai salah satu arak Cina yang paling terkenal, mesti hadir di sini.” Sebagai pakar wain terkenal di Thailand, Encik . Piyapong Karnchanatanon, Ketua Pegawai Eksekutif Siam Dragon (Asia Pasifik) Co., Ltd memilih untuk menjadi pengedar arak Moutai, menghargai bukan sahaja nilai pasarannya sebagai wain tetapi juga nilai budayanya sebagai duta budaya antara China dan Thailand.