Mencipta Satu Piawaian Baru untuk Penyimpanan Tenaga Bateri Litium Jangka Panjang — Perdana Global Siri Mr. Flagship EVE Energy

(SeaPRwire) –   HUIZHOU, China, Jan. 26, 2024 — Di bawah komitmen global untuk puncak karbon dan netral karbon, permintaan untuk penyimpanan tenaga berskala besar jangka panjang menjadi lebih menonjol.

EVE Energy memperkenalkan teknologi CTT-nya seawal Oktober 2022 dan merupakan salah satu pelopor | di bidang penyimpanan tenaga bateri litium jangka panjang.

Bagaimana untuk membuat terobosan dalam penyimpanan tenaga bateri litium jangka panjang? Pada 25 Januari 2024, EVE Energy mengadakan sidang akhbar dalam talian untuk siri Mr. Flagship mereka dengan tema “Penyimpanan Tenaga yang Booleh Percaya dengan Bateri Besar EVE Energy”, memperkenalkan sel bateri Mr. Big dan sistem Mr. Giant.


Sel bateri Mr. Big mempunyai kapasiti tinggi sehingga 628Ah, menggunakan teknologi pengumpulan cepat generasi ketiga, yang membolehkan kecekapan tenaga sebanyak 96%. Sistem Mr. Giant menggunakan kontena piawai 20 kaki, menyediakan kapasiti tenaga 5 MWh dan kecekapan tenaga tinggi 95%.

Dr. Yuan Dingding, Ketua Pegawai Teknologi EVE Energy bagi bahagian bateri LFP, menerangkan bahawa siri Mr. Flagship yang baru dikeluarkan berasaskan teknologi dan teori elektrokimia dan menggabungkan teknologi canggih seperti pengumpulan arus, teknologi 3T, dan pemisah 14μm, membolehkan kehilangan haba minimum antara kitaran cas dan pecah, dan produk adalah “lebih cekap, lebih mudah, dan lebih selamat”, membawa pendefinisan baru sistem penyimpanan tenaga (ESS) dan memenuhi keperluan pembangunan penyimpanan tenaga jangka panjang berskala besar dengan berkesan.

  • Bateri Mempunyai Daya Hidup: Peningkatan 1% Dalam Kecekapan Tenaga Berdasarkan Prinsip Elektrokimia Pun Penting

Menurut kiraan, peningkatan 1% dalam kecekapan tenaga akan mengakibatkan peningkatan pendapatan operasi sebanyak RM 3.6 juta untuk pelanggan sepanjang kitaran hayat.

Untuk meningkatkan kecekapan tenaga dan meningkatkan keuntungan pelanggan, pasukan penyelidikan dan pembangunan EVE Energy mengekalkan semangat saintis dan menjadi pelopor dalam mencipta model pengumpulan arus elektrokimia inovatif dalam industri berdasarkan prinsip elektrokimia. Dalam proses ini, pasukan R&D EVE Energy mencipta tapak dan kutub bateri dengan kedudukan dan saiz “nisbah emas”, seperti membuka “lebuh raya” untuk elektronik, mencapai terobosan dalam kecekapan tenaga.

“Bateri mempunyai daya hidup, dan kami sentiasa membuat setiap bateri dengan penuh hormat.” Inilah budaya korporat EVE Energy.

  • Kami menjamin bekalan tenaga jangka panjang dan mencapai pemulihan Bumi semasa setiap cas dan pecah.

Untuk menyelesaikan masalah ketakseragaman suhu ruang bateri besar, EVE Energy mencipta teknologi 3T, yang merupakan salah satu teknologi teras dalam siri Mr flagship.

Menurut Yuan Dingding, inspirasi untuk teknologi revolusi 3T datangnya dari klasik sains fiksyen The Three-Body Problem. Dalam buku itu, terdapat senjata yang dipanggil kertas dua dimensi, yang menyebabkan ruang tiga dimensi runtuh menjadi ruang dua dimensi. Idea ini memberi inspirasi kepada pasukan R & D.

EVE Energy memasukkan peranti “kertas dua dimensi” ke dalam baterinya untuk menukarkan penyebaran haba dalam ruang tiga dimensi semasa kitaran cas dan pecah bateri kepada pertukaran haba dalam ruang dua dimensi. Ia berjaya menyelesaikan masalah pembangunan haba dengan bateri kapasiti besar dan meningkatkan kecekapan tenaga bateri dan sistem.

Teknologi 3T telah mengurangkan perbezaan suhu dari 8°C ke 1.5°C untuk bateri Mr. Big. Ia membolehkan sistem Mr. Giant mempunyai kecekapan tenaga setinggi 95%, dengan perbezaan suhu dikawal di bawah 3°C dan penurunan maksimum 5°C pada suhu maksimum.

Dengan kemajuan berterusan dalam teknologi bateri litium, penyelesaian penyimpanan tenaga yang dioptimumkan akan melepaskan potensi penuh tenaga PV, memastikan bekalan elektrik yang stabil sepanjang siang dan malam, dan menyumbang kepada pemulihan Bumi.

  • Membina intipati teras “Penyimpanan Tenaga yang Booleh Percaya dengan Bateri Besar EVE Energy” untuk memimpin dunia memasuki era penyimpanan tenaga berskala besar.

Berdasarkan penghormatan kepada bateri, EVE Energy secara konsisten mengekalkan aspirasi asalnya dan menangani setiap produk dengan serius.

Berbanding penyelesaian biasa 314Ah, sistem bersepadu Mr. Big dengan kapasiti 628Ah telah mengurangkan bilangan sel bateri sebanyak 50%; dari segi reka bentuk paket, reka bentuk paket besar telah diambil untuk pengurangan 50% dalam sambungan las, jalur keluli dan plat hujung; pada tahap sistem, bilangan titik pengumpulan maklumat dan kabel telah dikurangkan sebanyak 50%.

Inovasi proses sentiasa berdiri di hati inovasi teknologi EVE Energy. Sebagai contoh, pemisah 14μm yang dipilih oleh EVE Energy untuk Siri Mr. Flagship mempunyai ketebalan jauh melebihi piawaian industri dan meningkatkan prestasi keselamatan bateri secara ketara.

Menurut Yuan Dingding, teknologi pemisah khas berlapis ini mempunyai kesan penutup terma yang cemerlang. Apabila suhu mencapai nilai kritikal, zarah lapisan akan cair dan mengelakkan bahaya potensi. Selain itu, lapisan kedua-dua sisi juga dilakukan untuk memastikan peningkatan keselamatan pemisah.

Sebagai syarikat pertama yang memperkenalkan dan mencapai pengeluaran pesat siri Mr. Flagship, EVE Energy telah mengalami lompatan besar dalam teknologi penyimpanan tenaga bateri. Kemajuan ini akan secara berkesan mendorong transformasi masyarakat ke arah penyimpanan tenaga yang lebih bersih, cekap dan mampan serta terus memimpin dunia memasuki era penyimpanan tenaga berskala besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.