Marriott International Gariskan Pelan Pertumbuhan Tiga Tahun di Mesyuarat Penganalisis Sekuriti

Pertumbuhan Yuran dan Aliran Tunai Bebas yang Kukuh Boleh Membawa kepada 15% hingga 20% Pertumbuhan EPS Terlaras Cecair Setiap Tahun dalam Tempoh Tiga Tahun sehingga 2025

BETHESDA, Md., 27 Sept. 2023 — Marriott International, Inc. (NASDAQ: MAR) hari ini akan membentangkan model kewangan tiga tahun syarikat melalui 2025 di mesyuaratnya dengan pelabur institusi dan penganalisis sekuriti di W South Beach di Miami Beach, Florida.


Logo Marriott International, Inc. (PRNewsfoto/Marriott International, Inc.)

Dalam pembentangan, syarikat itu akan mengulangi tinjauan 2023 yang diberikan pada Ogos dan memperkenalkan kadar pertumbuhan kompaun tahunan dua tahun (CAGR) dari 2023 hingga 2025 untuk beberapa metrik prestasi utama tertentu. Marriott akan menggariskan rancangannya untuk menambah 230,000 hingga 270,000 bilik bersih dalam tempoh tiga tahun, mengembangkan portfolio global yang memimpin industri hingga hampir 1.8 juta bilik menjelang akhir 2025. Ini mewakili CAGR tiga tahun untuk bilik bersih sebanyak 5.0 hingga 5.5 peratus. Di samping itu, model syarikat menganggarkan pertumbuhan RevPAR global pada CAGR dua tahun sebanyak 3 hingga 6 peratus dari 2023 hingga 2025, setelah meningkat 12 hingga 14 peratus tahun ini.

“Dengan perjalanan global bersedia untuk pertumbuhan yang berterusan yang kukuh, strategi kami adalah untuk menyampaikan jenama dan pengalaman terbaik untuk pengguna, untuk menarik dan mengekalkan tetamu yang paling setia dan untuk berada di lebih banyak tempat di seluruh dunia. Ini adalah tiga laluan kami untuk menang,” kata Anthony Capuano, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Marriott International. “Memandangkan pengguna terus mengutamakan perjalanan dan pengalaman, kami memberi tumpuan kepada mengubah platform teknologi kami sambil memanfaatkan enjin hasil kami yang berkuasa dan program kesetiaan Marriott Bonvoy yang terkemuka untuk menghubungkan orang melalui kuasa perjalanan. Dengan rakan sekerja luar biasa kami di seluruh dunia, saya sangat optimis tentang masa depan Marriott.”

Berdasarkan anggapan dalam model tiga tahunnya, syarikat itu boleh menghasilkan keputusan berikut:

  • Jumlah hasil yuran kasar boleh meningkat 16 hingga 18 peratus tahun-ke-tahun pada 2023 dan pada CAGR dua tahun 6.5 hingga 9.5 peratus untuk mencapai $5.4 hingga $5.8 bilion pada 2025.
  • Pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai, dan pelunasan (EBITDA terlaras) boleh meningkat 18 hingga 21 peratus tahun-ke-tahun pada 2023 dan pada CAGR dua tahun 7 hingga 10 peratus untuk mencapai $5.2 hingga $5.7 bilion pada 2025.
  • Perolehan sesaham cair terlaras (EPS cair terlaras) boleh meningkat 25 hingga 29 peratus tahun-ke-tahun pada 2023 dan pada CAGR dua tahun 10 hingga 15 peratus untuk mencapai $10.10 hingga $11.45 pada 2025.
  • Pemegang saham boleh melihat $1.9 hingga $2.0 bilion dalam dividen, dengan menganggarkan nisbah pembayaran 25 peratus, dan $9.8 hingga $11.6 bilion dalam pembelian semula saham, untuk jumlah pulangan pemegang saham $11.7 hingga $13.6 bilion dalam tempoh tiga tahun hingga 2025.

“Model perniagaan kami yang ringan aset dan berdaya tahan mendorong hasil yang berkuasa,” kata Leeny Oberg, Ketua Pegawai Kewangan dan Naib Presiden Eksekutif, Pembangunan. “Kami menjangkakan akan menghasilkan aliran tunai bebas dan pertumbuhan pendapatan yang signifikan dalam beberapa tahun akan datang dan mewujudkan nilai yang bermakna untuk pemegang saham kami.”

Bidang Pertumbuhan
Sebagai sebahagian daripada pembentangan model kewangan tiga tahunnya, Marriott akan membincangkan keutamaan yang diletakkan ke atas menjana pertumbuhan bilik global yang berharga dalam jangka panjang. Syarikat itu akan membincangkan usahanya untuk mengembangkan pengedaran lebih daripada 30 jenama terkemuka, sambil memperkenalkan jenama dan tawaran baru yang memenuhi keperluan pelanggan yang berubah. Ia akan menekankan keutamaan utama berikut yang menyokong rancangan pertumbuhannya – peringkat menengah, penginapan berlanjutan, rekreasi dan mewah, dan penukaran.

Syarikat itu menjangkakan akan mengikuti pendekatan pembangunan yang disesuaikan dalam pengembangannya dalam segmen peringkat menengah yang mampu, mengiktiraf perbezaan mengikut benua untuk memenuhi jangkaan pelanggan serantau dan pemilik. Setakat ini, Marriott telah menyelesaikan pengambilalihan (portfolio jenama City Express) di rantau Caribbean dan Latin America , mewujudkan jenama penginapan berlanjutan peringkat menengah di rantau AS & Kanada (StudioRes) dan, hanya pagi ini, mengumumkan jenama baru untuk rantau Eropah, Timur Tengah dan Afrika (Four Points Express by Sheraton). Syarikat itu juga merancang untuk terus berkembang dalam segmen penginapan berlanjutan, baru-baru ini mengumumkan pelancaran Apartments by Marriott Bonvoy.

Marriott juga menekankan tawaran mewah dan rekreasi. Ia kini memimpin dalam pengedaran mewah secara global, dengan hampir 500 hotel mewah yang dibuka dan 17 peratus pasaran, kira-kira 1.5 kali ganda saiz pesaing terbesar seterusnya. Syarikat itu kekal memberi tumpuan kepada memanjangkan kedudukan terkemuka dengan tambahan 225 hartanah mewah dalam saluran. Penukaran, terutamanya penukaran multiunit, juga merupakan sebahagian penting daripada strategi pertumbuhan keseluruhan syarikat. Pada separuh pertama 2023, penukaran menyumbang 63 peratus penandatanganan bilik, termasuk urus niaga MGM Resorts, dan 25 peratus tidak termasuk MGM.

Pertumbuhan kukuh berterusan dalam perniagaan kediaman berjenama Marriott, tawaran kad kredit cobrand dan kesepadanan lain seperti The Ritz-Carlton Yacht Collection juga dijangka meningkatkan pertumbuhan yuran syarikat. Marriott menjangkakan akan meneruskan pendekatan berhemat melabur modal dalam projek nilai tambah jangka panjang yang mendorong pertumbuhan aliran tunai.