Maklumat dalaman diumumkan: Nanoform Umumkan Titik Perubahan Penting dengan Keputusan Klinikal Yang Memberangsangkan untuk Nanoteknologi Bertambah Enzalutamide yang Memfokuskan Kepada Pesakit

(SeaPRwire) –   MAKLUMAT DALAMAN YANG DIBUKA KERANA KEWAJIPAN: Nanoform Umumkan Titik Perubahan Penting dengan Keputusan Klinikal Yang Memberangsangkan untuk Formulasi Nanoteknologi yang Meningkatkan Kualiti Hidup Pesakit untuk Enzalutamide

HELSINKI, Jan. 26, 2024 — Nanoform Finland Plc (“Nanoform”), syarikat peningkatan prestasi ubat, hari ini mengumumkan bahawa salah satu produk ubat nanoformula terkemuka mereka telah menerima keputusan klinikal yang memberangsangkan. Ini adalah daripada kajian biosediaan relatif untuk formula pil enzalutamide berkristal nano (nanoenzalutamide), suatu alternatif kepada pepejal pepejal terlarut amorf (ASD) yang digunakan dalam Xtandi®[1], penghalang reseptor androgen yang paling kerap diresapi dan diluluskan pertama kali oleh FDA pada tahun 2012, dan oleh EMA pada tahun 2013 untuk merawat kanser prostat.

Formula pil nanoenzalutamide dibangunkan dalam perkongsian dengan Konsortium ONConcept®  (Bluepharma, Helm, dan Welding) di mana teknologi Nanoform CESS® memberikan peluang untuk produk siap yang dipertingkat dan berbeza. Bebanan pil dan disfagia adalah cabaran yang didokumenkan dengan baik untuk pesakit kanser prostat, dan pembangunan rejim satu pil sehari 160mg mungkin lebih sesuai untuk pesakit yang memerlukan mengurangkan jumlah pil harian mereka.

Kajian biosediaan berdosa tunggal rawak berbanding, yang dijalankan oleh sebuah pertubuhan penyelidikan kontrak (CRO) di Amerika Utara dan diselesaikan pada Januari 25, 2024, membandingkan pil berlapis film enzalutamide 160mg (Bluepharma) dan Xtandi® 4×40 mg pil berlapis film (Astellas Pharma Europe B.V.). Ujian klinikal ini menunjukkan keputusan yang memberangsangkan. Nanoform dan ONConcept® akan terus menganalisis keputusan ini sebelum bergerak ke hadapan untuk memasuki fasa pengesahan proses dan ujian klinikal penting.

Permohonan paten untuk formula nanoenzalutamide telah difailkan secara bersama oleh Helm dan Nanoform. Kami bertujuan melancarkan produk selepas tamat tempoh paten bahan asas enzalutamide di wilayah yang berkenaan. Untuk Amerika Syarikat tamat tempoh paten ini dijangka pada tahun 2027, dan di Eropah pada tahun 2028. Kedudukan hakcipta unik ini membenarkan produk nanoenzalutamide memasuki pasaran sebelum persaingan generik lain berdasarkan formula ASD, yang kini dilindungi paten di AS dan Eropah sehingga tahun 2033.

“Kami gembira telah mencapai keputusan yang memberangsangkan daripada ujian klinikal ini, membawa lebih dekat prospek memudahkan kehidupan harian pesakit kanser prostat di seluruh dunia dalam perjuangan mereka seharian mengurus penyakit biasa ini”, kata Dr. Edward Haeggström, Ketua Pegawai Eksekutif Nanoform. “Program ini menggambarkan peluang untuk mencipta bentuk dos ubat sedia ada yang baru dan dipertingkatkan serta memastikan ubat-ubat dalam pembangunan klinikal adalah berpusatkan pesakit sebelum mereka mencapai pasaran. Bersama rakan kongsi Konsortium ONConcept® kami, kami tidak sabar untuk melaksanakan perjanjian pelesenan tahun ini dan masa hadapan untuk memasarkan nanoenzalutamide.”

Nanoform akan membentangkan kesimpulan dalam siaran web dan panggilan persidangan langsung pada Jumaat Januari 26, 2024, pada pukul 14:00 waktu Helsinki / 13:00 waktu Stockholm. Selepas pembentangan terdapat sesi soalan dan jawapan. Sila ambil perhatian bahawa anda perlu menghubungi untuk mengemukakan soalan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.