MAKANAN HAIWAN PET SEGAR TERBUKTI PENTING UNTUK KESIHATAN JANGKA PANJANG DAN PENYELAMATAN KEWANGAN, MENURUT KAJIAN BEBAS DARI SMU

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 29 Januari 2024 — Baru-baru ini, satu kajian baru, menggunakan produk PetCubes, mendedahkan wawasan ke dalam perubahan preferensi makanan haiwan peliharaan di kalangan pemilik haiwan peliharaan Singapura. Dalam satu kajian pasaran bebas yang teliti yang dijalankan oleh Universiti Pengurusan Singapura (SMU) pada tahun 2022[1], satu perubahan ketara dalam pilihan diet haiwan peliharaan ke arah makanan segar haiwan peliharaan telah diperhatikan di kalangan pemilik haiwan peliharaan. Perubahan ini terutamanya didorong oleh peningkatan kesedaran di kalangan pemilik haiwan peliharaan mengenai kepentingan makanan haiwan peliharaan berkualiti tinggi yang boleh memberikan haiwan peliharaan mereka dengan nutrien penting.

Walaupun minat ini, pemilik haiwan peliharaan menghadapi kekeliruan dalam memilih diet yang sesuai disebabkan oleh persepsi kos mahal makanan segar haiwan peliharaan, menghalang penggunaannya walaupun potensi manfaat kesihatan. Selain itu, kajian terkini tahun 2022 oleh Pentadbiran Perdagangan Antarabangsa (ITA) menggarisbawahi peningkatan 30% dalam pemilikan anjing semasa wabak COVID-19[2]. Apabila anjing wabak pandemik menghampiri tahun keempat mereka, pemilik haiwan peliharaan dihadapkan dengan pertimbangan penting yang mempengaruhi kesihatan dan kesejahteraan rakan setia mereka.

Kajian SMU lebih mendalami lagi landskap yang berubah dalam pilihan makanan haiwan peliharaan. Walaupun makanan kibble kekal pilihan utama, membentuk 77% diet haiwan peliharaan, 9.6% pemilik haiwan peliharaan memilih diet segar yang dimasak secara komersial dan 9.0% memilih diet mentah secara komersial. Ini menunjukkan preferensi yang semakin meningkat terhadap kualiti dan bahan-bahan yang lebih unggul yang dijumpai dalam makanan segar haiwan peliharaan berbanding alternatif yang diproses dengan berat.

Contohnya, berdasarkan data dari pengedar makanan haiwan peliharaan terkemuka di Singapura dan mengambil kira jangka hayat 12 tahun anjing berukuran 5kg, pemberian makanan kibble menelan kos seumur hidup antara SGD 3,942 hingga SGD 7,815. Sebaliknya, kos seumur hidup untuk memilih makanan segar dari PetCubes purata sekitar $23,337 untuk haiwan seukuran yang sama[3].

Kajian yang dijalankan menganalisis perbandingan kos seumur hidup yang berkaitan dengan pelbagai pendekatan makanan haiwan peliharaan, mendedahkan bahawa walaupun makanan segar lebih mahal daripada makanan basah dalam tin, ia menawarkan pandangan kewangan yang lebih menyeluruh dengan mempertimbangkan potensi penjimatan pada perbelanjaan veterinar.

Di Singapura, memastikan kesihatan haiwan peliharaan yang optimum menekankan kepentingan rawatan veterinar berkualiti, dengan pemeriksaan rutin dan rawatan untuk kucing dan anjing biasanya berjangkauan antara SGD 300 hingga SGD 800 setahun. Kos boleh meningkat dengan ketara jika haiwan peliharaan membangunkan keadaan kronik disebabkan oleh diet yang buruk, mencapai SGD 1,000 hingga SGD 5,000 atau lebih dan sehingga $20,000 setahun untuk rawatan kanser haiwan peliharaan. Dengan mempertimbangkan bil veterinar dan potensi perbelanjaan yang berkaitan dengan diet kibble atau makanan basah dalam tin, kos keseluruhan untuk haiwan peliharaan yang diberi makan kibble atau makanan basah dalam tin mungkin akan dua kali ganda atau bahkan tiga kali ganda berbanding mereka yang diberi makanan segar sepanjang hayat mereka.

Penyelidikan terkini dari Universiti Purdue[4], menekankan kesan transformasi mengintegrasikan makanan segar ke dalam diet haiwan peliharaan, menunjukkan pengurangan yang menakjubkan sebanyak 70 hingga 90% dalam pertumbuhan sel kanser dengan hanya penyertaan 20% makanan segar (Raghavan et al. 2005; Knapp et al. 2014). Selain itu, anjing dengan diet segar menunjukkan kebarangkalian yang jauh lebih rendah terhadap kegemukan dan penyakit degeneratif, berpotensi memanjangkan jangka hayat mereka sehingga tiga tahun (Salt et al. 2019). Satu kajian lagi oleh Universiti Helsinki[5] turut menyokong mendapatkan ini, menunjukkan kebarangkalian yang berkurangan terhadap otitis dan kanser pada anjing dengan diet segar sepanjang hayat (Hemida et al. 2023).

Kajian ini menangani kebimbangan mengenai keterjangkauan makanan segar dan mendesak pemilik haiwan peliharaan untuk mempertimbangkan implikasi kewangan yang holistik, termasuk potensi penjimatan pada bil veterinar. Pencegahan penyakit melalui diet makanan segar mungkin akhirnya dapat mengurangkan kos perubatan yang ketara, menawarkan kes yang menarik untuk penggunaannya. Walaupun penyakit pada haiwan peliharaan kekal tidak dapat diramalkan, pemberian makanan segar mungkin dapat meningkatkan peluang untuk hasil kesihatan yang lebih baik.

Dr. Francis Cabana, Pengarah Pemakanan di PetCubes, berkomen, “Penyelidikan secara kukuh membuktikan kesan mendalam makanan segar terhadap kesihatan jangka panjang haiwan peliharaan, mengurangkan risiko penyakit yang merosakkan dan berpotensi mengurangkan perbelanjaan veterinar yang sangat mahal.”

PetCubes, sebuah pemimpin dalam industri makanan segar haiwan peliharaan, komited terhadap inovasi dan kebajikan haiwan peliharaan. Melalui pemakanan berasaskan penyelidikan dan kerjasama dengan institusi terkemuka dan pakar veterinar, PetCubes tidak sahaja menyediakan makanan segar haiwan peliharaan berkualiti tinggi tetapi juga menggalakkan pendekatan yang lebih terinformasi terhadap pemakanan haiwan peliharaan.

Untuk maklumat lanjut mengenai PetCubes, sila lawati

[1] Sumber:

[2] Sumber:

[3] Penilaian serupa juga dijalankan untuk kucing.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.