Majlis Gala Pelancaran ARTnews China Raikan Dinamisme Artistik di Chengdu

(SeaPRwire) –   CHENGDU, China, 30 Jan. 2024 — Pada 25 Januari, Chengdu, sebuah bandar yang terkenal dengan landskap budaya yang penuh dengan kehidupan, menjadi tuan rumah kepada Gala Pelancaran ARTnews China yang amat dinanti-nantikan.


Temanya, “The Wild Cape of Growth,” menekankan fokus gala tersebut. “The Wild Cape” menonjolkan pencarian dan penerokaan yang berterusan tanpa batas, manakala “Growth” memberi penghormatan kepada inti pati kreativiti yang kukuh dan bersemangat. Acara tersebut menyaksikan perhimpunan tokoh-tokoh terkemuka dan berpengaruh, termasuk Qin Hailu, Liu Yijun, Nie Yuan, Liu Yu, Xianzi, Li Meng, Moxi Zishi, Liu Jia, Nashi. Tokoh-tokoh yang dihormati dari dunia seni, antaranya Ding Yi, Fang Lijun, Lin Tianmiao, Wang Gongxin, Tan Ping, Yue Minjun, Fei Jun, Song Dong, Yin Xiuzhen, Zhang Zikang dan Ma Qingyun yang terdiri daripada artis, kurator dan pengumpul, telah berkumpul untuk meraikan peristiwa penting dalam dunia seni China.

ARTnews China x Citanggai Artzone

The Wild Cape of Growth Art Exhibition dirasmikan dengan rasminya

ARTnews China, dengan kerjasama Citanggai Artzone Chengdu, telah memperkenalkan Pameran Seni “The Wild Cape of Growth”. Pembukaan acara tersebut ditandai dengan ucapan dari Han Xiao, Pengarah Biro Perdagangan Daerah Qingyang Chengdu. Majlis memotong reben tersebut turut disertai oleh peserta-peserta terkenal termasuk Vicky Yin, penerbit ARTnews China, Xie Ni, Pengarah Eksekutif Chengdu Star-Win Culture Media Co., Ltd, Yu Jianhong, Naib Presiden dan Profesor di Akademi Filem Beijing, Yu Li, Profesor di Akademi Filem Beijing, dan Zhang Ao, pengasas Gracie Art Hotel/YiHouse Hotel, yang menandakan pelancaran rasmi pameran tersebut.

Satu acara kemuncak majlis tersebut ialah pemberian plak, yang melambangkan usaha sama untuk menggalakkan pembangunan seni dan merangsang dialog serta kerjasama dalam kalangan masyarakat seni. Dari 25 Januari hingga 18 Februari, Citanggai Artzone menonjolkan “The Wild Cape of Growth” – satu penerokaan oleh artis Chen Yujun dan Qu Fengguo, yang mentafsir konsep “Growth.”

Lebih-lebih lagi, Citanggai Artzone mempersembahkan Pameran Artis “Jia Chen Year of the Dragon” yang memperaga karya-karya oleh artis Man Kaihui, Xiang Qinghua, Wang Dapeng dan Cheng Xitong. Pameran tersebut mewakili penggabungan motif tradisional Cina dengan naratif seni kontemporari, yang menunjukkan saling tindak dinamik antara warisan dan inovasi dalam seni kontemporari.


Bintang Menyinari Fesyen成都dan Malam Seni

Pembukaan festival tersebut ditandai dengan “Garden of Life,” pemasangan video artis Fei Jun, yang berperanan sebagai pintu masuk kepada tetamu ke dalam dunia penerokaan seni. Diselaraskan dalam empat bab utama – Kelahiran Musim Bunga, Pertumbuhan Musim Panas, Alam Semesta Musim Luruh dan Harapan Musim Sejuk – pemasangan tersebut secara metaforanya mengesan kesinambungan kehidupan dengan latar belakang perubahan sementara. Liu Yu, yang terkenal dengan peranannya dalam siri realiti “The Chinese Youth,” menghidupkan naratif pemasangan tersebut melalui persembahannya “Tide of Life,” yang menggabungkan tarian dengan lapisan-lapisan ekspresif karya seni tersebut.

Perjalanan muzik pada malam itu menampilkan Xianzi dan Moxi Zishi dengan kumpulannya, yang mempersembahkan “Coastal Zone” dan “Fear Not,” melodi mereka yang menggemakan kesucian pemandangan bunyi alam semula jadi yang sesuai dengan tema seni dan fesyen pada malam tersebut. Pada masa yang sama, perayaan tersebut merangkumi unsur-unsur asas budaya Bashu dengan persembahan “Sichuan Qingyin,” satu ungkapan muzik tradisional, dan seni kuno pertukaran topeng dalam Sichuan Opera, yang kedua-duanya menegaskan warisan budaya yang kaya dan tidak ketara di rantau Sichuan.

ARTnews China Gariskan Inisiatif-inisiatif Utama untuk Tahun 2024

Semasa malam gala tersebut, penerbit ARTnews China, Cik Yin, telah mengumumkan pelan tindakan yang bercita-cita tinggi untuk baki tahun ini. Agenda tersebut merangkumi penyertaan aktif dalam curahan dan acara-acara seni yang terkemuka serta promosi dan sokongan kewangan bagi inisiatif-inisiatif seni yang penting. Satu acara kemuncak bagi ulang tahun majalah tersebut ialah perayaan dan penghargaan terhadap artis-artis yang telah memberikan sumbangan yang besar kepada dunia seni. Acara tersebut juga menandakan penampilan sulung Jawatankuasa Penasihat ARTnews China, dengan ahli-ahli yang menerima surat pelantikan yang menyatakan peranan mereka yang akan datang dalam mempromosikan misi majalah tersebut.

ARTnews China bersedia untuk terlibat dalam kerjasama yang signifikan, termasuk penubuhan ruang-ruang di Beijing yang direka untuk penciptaan dan pameran seni. Pusat-pusat ini akan bertindak sebagai hab untuk pergabungan seni dan teknologi, selain usaha kajian dan pembangunan.


Pengiktirafan
Rakan Kongsi Utama: Citanggai Artzone
Rakan Kongsi Terkemuka: Guojiao 1573, Pinru Tang, VOSS, Longting Winery, Grand Bay Hotel Chengdu
Rakan Kerjasama Media Utama: TikTok
Rakan Kongsi Media Strategik: Weibo Fashion, Weibo Humanities and Arts

Di ARTnews China, misi kami ialah untuk mempamerkan seni premium, memperkayakan kehidupan melalui kuasa seni dan memupuk komuniti seni dinamik yang komited kepada penemuan dan inovasi. Kami menyeru peranan seni yang bertransformasi dalam masyarakat dan berharap untuk meneruskan dialog yang memperkayakan ini dengan khalayak kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.