Lundin Mining Umumkan Penggantian Ketua Pegawai Eksekutif

16 Lundin Mining Announces CEO Succession

Lundin Mining Logo (CNW Group/Lundin Mining Corporation)

VANCOUVER, BC, 2 Okt 2023 /CNW/ – (TSX: LUN) (Nasdaq Stockholm: LUMI)Lundin Mining Corporation (“Lundin Mining” atau “Syarikat”) mengumumkan hari ini Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat, Peter Rockandel, telah memaklumkan Lembaga Pengarah beliau akan meletak jawatan berkuat kuasa 31 Disember 2023.

Peranan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif akan diambil alih oleh Jack Lundin, Presiden semasa dan bekas Pengarah Syarikat. Jack Lundin akan menyertai semula Lembaga Pengarah berkuat kuasa 1 Januari 2024. Jack telah berkhidmat sebagai Presiden semasa pengambilalihan Syarikat kepentingan majoriti dalam lombong Caserones di Chile dan kemajuan portfolio projek pertumbuhannya.

Adam Lundin, Pengerusi Lembaga Pengarah Lundin Mining berkata, “Dalam dua tahun kebelakangan ini, di bawah kepimpinan Peter, kami telah memperoleh aset teras di Caserones dan berjaya memindahkan ibu pejabat korporat kami ke Vancouver. Kami telah meningkatkan prestasi operasi dan kewangan dan menetapkan asas untuk pertumbuhan masa depan. Tidak ada yang mungkin ini tanpa usaha gigih Peter. Lembaga sangat berterima kasih atas sumbangannya. Meninjau ke hadapan, kami berada dalam kedudukan untuk peringkat pertumbuhan masa depan yang ketara dengan pasukan kepimpinan yang diperbaharui, sekarang adalah masa yang sesuai untuk penggantian. Jack membawa gabungan pengalaman pasaran modal dan teknikal yang kukuh, serta pengetahuan mendalam tentang sejarah Syarikat kami dan pihak berkepentingan utama, untuk melaksanakan rancangan pertumbuhan kami.”

Encik Rockandel menyertai Lundin Mining pada tahun 2018 dan berkhidmat sebagai Naib Presiden Kanan Pembangunan Korporat dan Perhubungan Pelabur, sebelum dilantik sebagai CEO pada tahun 2021. Encik Rockandel akan terus bertindak sebagai penasihat kepada Syarikat tetapi akan meletak jawatan dari Lembaga Pengarah mulai 31 Disember 2023.

Encik Rockandel mengulas, “Saya ingin berterima kasih kepada Lembaga Pengarah atas peluang untuk memimpin Lundin Mining dan saya amat berbangga dengan apa yang berjaya dicapai oleh pasukan. Adalah suatu keseronokan bekerja rapat dengan Jack dan saya berharap dapat melihat beliau dan pasukan mara ke hadapan dengan strategi yang telah kami tetapkan. Aset kami beroperasi dengan baik, dan kami telah dapat menambah pertumbuhan pengeluaran yang besar pada profil kami. Perpindahan ke Vancouver telah selesai dan semua jawatan eksekutif kanan telah diisi untuk membawa Syarikat melalui fasa pertumbuhan seterusnya.”

Sebelum menyertai Lundin Mining, Jack Lundin terlibat dengan beberapa syarikat yang berbeza dalam Kumpulan Lundin. Yang paling ketara, di Lundin Gold beliau terlibat dalam pembinaan dan operasi kejayaan Lombong Emas Fruta del Norte di selatan Ecuador. Jack memegang ijazah Sarjana Sains dalam Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Chapman dan ijazah Sarjana Kejuruteraan dalam Kejuruteraan Sumber Mineral dari Universiti Arizona. Beliau kini duduk dalam lembaga pengarah Bluestone Resources, Lundin Gold, Yayasan Lundin, serta Sekolah Perlombongan dan Sumber Mineral Universiti Arizona.

Mengenai Lundin Mining

Lundin Mining adalah syarikat perlombongan logam asas Kanada yang pelbagai dengan operasi dan projek di Argentina, Brazil, Chile, Portugal, Sweden dan Amerika Syarikat, terutamanya menghasilkan tembaga, zink, emas dan nikel.

Maklumat dalam pelepasan ini tertakluk kepada keperluan pendedahan Lundin Mining di bawah Peraturan Penyalahgunaan Pasaran EU. Maklumat telah diserahkan untuk penerbitan, melalui agensi orang hubungan yang dinyatakan di bawah pada 2 Oktober 2023, pada 14:30 Waktu Pasifik.

SUMBER Lundin Mining Corporation