Lukisan Potret Wanita Muda oleh Gustav Klimt Ditemui Semula Ditawarkan dalam Lelongan Khas di Rumah Lelongan im Kinsky di Vienna

(SeaPRwire) –   WIEN, 25 Januari 2024 — Rumah lelongan Vienna im Kinsky akan mempersembahkan karya seni utama Modernisme Austria: Potret Fräulein Lieser, salah satu karya terakhir yang dicipta oleh Gustav Klimt. Selama kira-kira 100 tahun, lukisan ini dianggap hilang. Selama beberapa dekad, karya seni penting ini telah dimiliki secara peribadi oleh warganegara Austria, tidak diketahui umum.

Penemuan semula potret ini, salah satu yang paling indah dari tempoh kreatif terakhir Klimt, merupakan sensasi. Sebagai tokoh utama Art Nouveau Vienna, Gustav Klimt mewakili fin de siècle Modernisme Austria lebih daripada artis lain. Karyanya, terutamanya potret wanita berjaya dari kelas menengah atas pada peralihan abad, menikmati pengiktirafan tertinggi di seluruh dunia. Lukisan Klimt berada di kalangan tertinggi pasaran seni antarabangsa. Potret wanitanya jarang ditawarkan dalam lelongan. Lukisan yang begitu jarang, penting secara seni dan bernilai tinggi tidak tersedia di pasaran seni di Eropah Tengah selama dekad. Ini juga berlaku untuk Austria, di mana tiada karya seni yang setara pentingnya tersedia.

Sebelum Potret Fräulein Lieser ditawarkan dalam lelongan khas di rumah lelongan im Kinsky di Vienna pada 24 April 2024, ia akan dipamerkan di seluruh dunia. Bekerjasama dengan Bank LGT, lukisan itu akan dipamerkan di pelbagai lokasi antarabangsa; destinasi yang dirancang termasuk Switzerland, Jerman, United Kingdom, dan Hong Kong.

Selepas lukisan itu kembali ke Vienna, ia akan dilelong pada 24 April 2024, bagi pihak pemilik semasa (warganegara Austria) bersama-sama dengan waris undang-undang Adolf dan Henriette Lieser berdasarkan persetujuan mengikut Prinsip Washington 1998.

im Kinsky, rumah lelongan terbesar kedua di Austria, telah membina reputasi untuk kepakaran luar biasa dalam Modernisme Austria selama lebih daripada tiga puluh tahun sejak penubuhannya. Bahawa karya terakhir Gustav Klimt tidak dilelong di London atau New York, tetapi diwakili oleh rumah lelongan Vienna yang lebih kecil im Kinsky, merupakan pengiktirafan terhadap banyak tahun pengalamannya dalam memposisikan karya Klimt dan, yang penting, kepakarannya antarabangsa dalam menangani karya seni yang dirampas dan dirampas semasa era Nazi. Dengan pengetahuan sejarah seni dan kepakaran undang-undang mereka, im Kinsky berada dalam kedudukan yang baik untuk menangani projek sensitif ini dan mengambil kira semua kepentingan dan tuntutan. 

Maklumat lanjut, imej, dan versi berpanjangan rilis akhbar boleh didapati di

Hubungi

Valerie Gaber

Auktionshaus im Kinsky

+ 43 1 532 42 00 – 24

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.