LUCARA DIAMOND CORP. MENGUMUMKAN PERUBAHAN PENGURUSAN

13 LUCARA DIAMOND CORP. ANNOUNCES MANAGEMENT CHANGE

VANCOUVER, BC, 1 Okt 2023 /CNW/ – (TSX: LUC) (BSE: LUC) (Nasdaq Stockholm: LUC) Sila lihat versi PDF

Lucara Diamond Corp. (“Lucara” atau “Syarikat”) mengumumkan hari ini bahawa Zara Boldt telah mengemukakan peletakan jawatan sebagai Ketua Pegawai Kewangan dan Setiausaha Korporat dan John Armstrong telah mengemukakan peletakan jawatan sebagai Naib Presiden Perkhidmatan Teknikal Syarikat. Cik Boldt merancang untuk berhenti berkuat kuasa 29 Disember 2023 dan Dr. Armstrong merancang untuk berhenti berkuat kuasa 1 Disember 2023. Pasukan Lucara di Kanada dan Botswana akan sangat merindui kepimpinan Zara dan John.

Pengerusi Lembaga Pengarah, Paul Conibear menyatakan “Bagi pihak Lembaga Pengarah kami, kami ingin berterima kasih kepada Zara dan John atas kerja keras dan dedikasi mereka, dan mengakui sumbangan bermakna mereka kepada Lucara dan Lombong Berlian Karowe. Selama lima tahun kebelakangan ini, kepimpinan Zara, piawaian yang konsisten dan etika kerja yang luar biasa adalah contoh yang baik, dan kami mengucapkan selamat maju jaya kepadanya dalam usaha seterusnya. Kepakaran teknikal John dan kerja kerasnya sepanjang sepuluh tahun kebelakangan ini adalah penting untuk perancangan, pembangunan dan pelaksanaan perlombongan yang berjaya di Lombong Berlian Karowe, termasuk pemulihan beberapa batu bersejarah dunia, dan kami mengucapkan selamat maju jaya kepadanya dalam usaha seterusnya.”

Bagi pihak Lembaga Pengarah,
William Lamb
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif

Ikuti Lucara Diamond di Facebook, Instagram, dan LinkedIn

MENGENAI LUCARA

Lucara adalah pengeluar berkecuali jenis IIa berkualiti tinggi yang terkemuka dari Lombong Berlian Karowe miliknya sepenuhnya di Botswana. Lombong Karowe telah beroperasi sejak 2012 dan menjadi tumpuan operasi dan aktiviti pembangunan Syarikat. Clara Diamond Solutions Limited Partnership (“Clara”), anak syarikat milik penuh Lucara, telah membangunkan platform jualan digital yang selamat, menggunakan analitik hak milik dan teknologi awan dan blockchain untuk memodenkan rantaian bekalan berlian sedia ada, memacu kecekapan, membuka nilai dan memastikan asal-usul berlian dari lombong hingga ke jari. Lucara mempunyai lembaga pengarah dan pengurusan kanan yang berpengalaman dengan kepakaran luas dalam pembangunan dan operasi berlian. Lucara dan anak-anak syarikatnya beroperasi secara telus dan selaras dengan amalan terbaik antarabangsa dalam bidang kelestarian, kesihatan dan keselamatan, alam sekitar, dan hubungan komuniti. Lucara telah menerima pakai Standard Prestasi IFC dan Garis Panduan Kesihatan dan Keselamatan Alam Sekitar untuk Perlombongan Bank Dunia (2007). Oleh itu, pembangunan projek pengembangan bawah tanah Karowe (“UGP”) mematuhi Prinsip Equator. Lucara komited untuk mengekalkan standard yang tinggi sambil berusaha untuk memberikan manfaat ekonomi jangka panjang kepada Botswana dan komuniti di mana Syarikat beroperasi.

Maklumat ini adalah maklumat yang Lucara berkewajipan untuk membuatnya awam menurut Peraturan Penyalahgunaan Pasaran EU dan Akta Pasaran Sekuriti Sweden. Maklumat ini telah diserahkan untuk penerbitan, melalui agensi orang hubungan seperti yang dinyatakan di atas, pada 1 Oktober 2023 pada 8pm Waktu Pasifik.

SUMBER Lucara Diamond Corp.