LOTTE BIOLOGICS Umumkan Perjanjian Pembelian Tanah dengan Pihak Berkuasa Zon Ekonomi Bebas Incheon, Membina Tapak Baru di Songdo

24 1 LOTTE BIOLOGICS Announces Land Purchase Agreement with Incheon Free Economic Zone Authority, Establishing New Foothold in Songdo
  • Pembinaan Loji Bio dengan jumlah kapasiti pengeluaran 360 kL di Blok KI20, Zon 11 Songdo menjelang 2030
  • Bertujuan untuk menjamin keupayaan piawaian antarabangsa dan memperluaskan basis pelanggan dengan menjadikan Loji Bio hab utama

SEOUL, Korea Selatan, 4 Okt. 2023 — LOTTE BIOLOGICS (CEO Richard Lee) mengumumkan pada 4 Oktober bahawa syarikat telah menandatangani perjanjian pembelian tanah dengan Pihak Berkuasa Zon Ekonomi Bebas Incheon (IFEZ) bagi penubuhan Loji Bio di Bandar Songdo Antarabangsa, Incheon.

Majlis menandatangani perjanjian pembelian tanah LOTTE BIOLOGICS.

Majlis menandatangani yang diadakan pada 4 Oktober di Pusat EBC di LOTTE World Tower dihadiri oleh Richard Lee, CEO LOTTE BIOLOGICS, Jin-yong Kim, Ketua Pihak Berkuasa Zon Ekonomi Bebas Incheon.

Di bawah perjanjian pembelian tanah ini, LOTTE BIOLOGICS merancang untuk membina tiga Loji Bio di Blok KI20 di Zon 11 (418, 418-9, Songdo-dong, Yeonsu-gu, Incheon) menjelang 2030. Bertujuan untuk jumlah kapasiti pengeluaran ubat antibodi sebanyak 360 kL, setiap loji akan mampu menghasilkan 120 kL ubat antibodi. Selain itu, penambahan bioreaktor berskala kecil untuk pengeluaran bahan klinikal dan kemudahan Produk Ubat (DP) sedang dipertimbangkan.

Loji 1, 2 dan 3 dijangka siap masing-masing pada 2025, 2027 dan 2030, dengan operasi skala penuh bermula menjelang 2034, menjadikan jumlah kapasiti pengeluaran LOTTE BIOLOGICS sebanyak 400 kL. Pecah tanah untuk Loji 1 dirancang pada suku pertama 2024, selepas menyelesaikan persediaan seperti pemilihan vendor dan proses semakan selebihnya, dengan jadual penyiapan pada akhir 2025.

Sebagai sebahagian daripada kompleks Loji Bio, sebuah ‘Inisiatif Bio-Venture’ akan ditubuhkan untuk menyokong bio-ventures dengan menawarkan program inkubasi (menyediakan makmal bersama dan peralatan penyelidikan), program percepatan (sokongan teknikal dalam kerjasama dengan pengilang peralatan global, bantuan pengajuan IND dan pengkomersialan dalam kerjasama dengan firma akselerator, dan sokongan untuk khidmat nasihat strategik tentang pemindahan teknologi), dan program sokongan (sambungan pelaburan, khidmat nasihat undang-undang dan perakaunan). Syarikat juga bertujuan untuk meningkatkan pekerjaan tempatan dengan mewujudkan program latihan khusus untuk ventures penyewa menggunakan keupayaan CDMO syarikat, membangunkan pelbagai program latihan khusus tentang penyusunan dokumen CMC, dan mewujudkan peluang pekerjaan dalam kerjasama dengan institusi pendidikan di Incheon.

LOTTE BIOLOGICS menjelaskan bahawa dengan bekerjasama dengan bio-ventures domestik terkemuka, mereka akan dapat mewujudkan nilai tambah melalui pengpelbagaian pembangunan ubat baru domestik. Mereka juga menambah bahawa kemasukan penyewa Inisiatif Bio-Venture ke Songdo akan menyumbang kepada kedudukan Songdo sebagai hab bio global.

LOTTE BIOLOGICS merancang untuk secara aktif memperluaskan basis pelanggannya dengan memposisikan tapak Loji Bio sebagai hab utama untuk mencapai visi syarikat dan melengkapinya dengan keupayaan pengeluaran farmaseutikal kelas dunia. Tapak itu dipilih kerana kemudahannya untuk mengakses Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Pelabuhan Incheon, infrastruktur di kawasan metropolitan Seoul, dan kluster bio sedia ada, selaras dengan rancangan jangka sederhana hingga panjang.

CEO Lee menyatakan, “Saya gembira dapat membayangkan masa depan baru LOTTE BIOLOGICS di Bandar Songdo Antarabangsa, kluster bio global.” Beliau juga menambah, “Kami sedang giat mempersiapkan pecah tanah Loji Bio, yang akan menjadikan kami sebagai rakan kongsi yang boleh dipercayai dan pemain utama dalam pasaran CDMO global.”

Jin-yong Kim, Ketua IFEZ, berkata, “Kami menjangkakan kemasukan LOTTE BIOLOGICS ke Songdo akan memangkinkan daya saing dan potensi perkembangan kluster bio Songdo,” dan meneruskan, “Kami akan memberikan sokongan penuh untuk memastikan pembinaan dan operasi kemudahan LOTTE BIOLOGICS yang lancar.”

Imej ketinggian Loji Bio LOTTE BIOLOGICS

Mengenai LOTTE BIOLOGICS

LOTTE BIOLOGICS ditubuhkan pada 2022, dan beribu pejabat di Seoul, Korea Selatan. LOTTE BIOLOGICS memasuki industri farmaseutikal sebagai syarikat CDMO dengan pengambilalihan tapak pembuatan biologi Syracuse milik Bristol Myers Squibb.

Tapak Syracuse menawarkan perkhidmatan pembuatan bahan ubat dengan jumlah kapasiti bioreaktor pengeluaran 40,000L (8 x bioreaktor 5,000L) menggunakan bioreaktor keluli tahan karat, makmal ujian QC analitikal, dan kemudahan gudang. Tapak ini sepenuhnya beroperasi GMP dengan keupayaan klinikal dan komersial. Setakat hari ini, tapak telah menerima lebih daripada 60 kelulusan di seluruh dunia daripada FDA, EMA, PMDA dan MFDS. Selain itu, syarikat berada dalam kedudukan strategik untuk menubuhkan platform CDMO one-stop yang komprehensif, menggabungkan perkhidmatan Konjugat Ubat Antibodi (ADC) dan Produk Ubat (DP) ke dalam portfolio perniagaannya melalui pengembangan kemudahan.

Menjelang 2030, LOTTE BIOLOGICS merancang untuk membina 3 Loji Bio di Korea Selatan. Setiap loji akan mempunyai 8 bioreaktor keluli tahan karat dengan kapasiti 15,000L untuk operasi komersial berskala besar, di samping beberapa bioreaktor pakai buang 2,000L untuk memenuhi keperluan klinikal. Secara keseluruhan, loji-loji ini akan mempunyai jumlah isipadu pembuatan sebanyak 360,000L atau lebih dalam kapasiti bioreaktor.

Untuk maklumat lanjut mengenai LOTTE BIOLOGICS, sila layari: www.lottebiologics.com


Identiti Korporat LOTTE BIOLOGICS (CI) (PRNewsfoto/LOTTE BIOLOGICS)

SUMBER LOTTE BIOLOGICS