LONGi di WEF 2024 di Davos Membuat Kes LONGi di WEF 2024 di Davos Membuat Kes untuk Pembuatan Bersih Net Zero Dikuasai oleh Tenaga Bersih Cekap

(SeaPRwire) –   Eksekutif LONGi berucap di panel Forum Davos 2024 untuk berkongsi amalan terbaik dalam meningkatkan kelestarian pembuatan.

DAVOS, Switzerland, Jan. 22, 2024 — Sebagai salah satu penerima terbaru pengiktirafan “Lighthouse Factory” dari Forum Ekonomi Dunia (WEF), LONGi hadir di forum WEF di Davos untuk terus mempromosikan peranan tenaga bersih dalam pembuatan global.

LONGi ialah pengeluar terbesar modul fotovoltaik suria di dunia dan telah memainkan peranan penting dalam menjadikan tenaga suria lebih mampu mampu dan meluas di seluruh dunia. Ketika syarikat terus meluaskan operasinya secara global, ia kini menjadi tetamu tetap di acara antarabangsa penting.

LONGi tiba di Davos selepas berhenti di Dubai untuk persidangan iklim PBB COP28 di mana ia mengumumkan perkongsian baharu dengan Agensi Pelarian PBB dan usaha pemuliharaan hidupan liar, bersama-sama dengan pengeluaran kertas putih tindakan iklim tahunannya yang menggariskan pencapaian syarikat dalam mengurangkan pelepasan operasinya.

Pada Disember 2023 LONGi mengumumkan bahawa ia telah diiktiraf oleh Forum Ekonomi Dunia sebagai “Lighthouse Factory Global”, salah satu daripada hanya 153 kilang di seluruh dunia dengan pengiktirafan sedemikian dan kilang modul suria pertama di dunia yang disenaraikan. Kilang-kilang Lighthouse disenaraikan sebagai pengiktirafan kemajuan mereka dalam meningkatkan kelestarian dalam pembuatan.


Tiada laluan yang boleh dicapai untuk mencapai matlamat yang dinyatakan dalam Persetujuan Paris dan komitmen lanjut daripada COP28 di Dubai tanpa mempercepat pengurangan karbon dalam operasi pembuatan dan rantai bekalan, yang menyumbang hampir 30% pelepasan gas rumah hijau global. Inilah yang dicari Forum Ekonomi Dunia.

Kemudahan pengeluaran LONGi di Jiaxing, China dianugerahkan status Lighthouse ini kerana penggunaannya teknologi digital termasuk AI dan automatikan untuk mempromosikan pembuatan pintar yang mengurangkan kos pengeluaran, kitaran penghantaran, dan penggunaan tenaga. Penggunaan teknologi ini mengurangkan penggunaan tenaga per unit sebanyak 20%. Di sebalik pencapaian ini ialah dedikasi LONGi kepada inovasi teknologi dan pembangunan mampan.

“Kami akan memanfaatkan peluang ini untuk terus memimpin pembangunan rendah karbon dan digitalisasi industri modul fotovoltaik. Kami berharap untuk memainkan peranan lebih proaktif dalam transisi tenaga bersih global, menyumbang usaha lebih besar untuk mempromosikan penggunaan meluas dan pembangunan mampan tenaga bersih” kata Pengerusi LONGi Zhong Baoshen ketika upacara anugerah Jaringan Global Lighthouse WEF.

Pengerusi Zhong juga berucap di panel “Meningkatkan Net Zero: Strategi Inovatif untuk Pembuatan”, menyatakan betapa sukarnya untuk terus meningkatkan kecekapan tenaga. “Penambahbaikan efisiensi sel suria hanya 0.1% memerlukan penyelidikan dan usaha yang signifikan,” katanya, “membuat kemajuan melalui teknologi bukanlah perkara mudah. Ia mengambil ketekunan konsisten untuk melihat pencapaian sebenar.”

Seperti ditekankan dalam Kertas Putih Tindakan Iklim 2023, LONGi telah membuat kemajuan monumental ke arah pembangunan tenaga bersih, termasuk mengurangkan pelepasan operasi per unit pendapatan hampir 40 peratus pada 2022. Tambahan pula, 47 peratus daripada jumlah penggunaan tenaga LONGi kini disumberkan daripada alternatif mampan, menghapuskan kira-kira 2.5 juta tan karbon dioksida.

Pencapaian pengeluaran ini membolehkan LONGi menghasilkan modul suria dalam skala global, membantu syarikat juga meningkatkan projek di negara kurang membangun, sebahagian daripada strategi “Keadilan Tenaga”nya. “Tenaga bersih harus tersedia untuk semua,” kata Pengerusi Zhong, “kerana matahari ialah sumber semula jadi yang setiap orang di Bumi mempunyai akses kepadanya.” LONGi komited untuk menyumbang kepada transisi tenaga bersih global, membolehkan nilai cahaya matahari boleh diakses oleh semua dan membolehkan semua orang menikmati tenaga suria bersih dan mampu.

Di panel, Pengerusi Zhong juga menerangkan bagaimana usaha LONGi melepasi teknologi suria, kerana syarikat juga merupakan perintis dalam pembangunan tenaga hidrogen. Hidrogen ialah salah satu bentuk tenaga paling bersih dan cekap, tetapi pengeluarannya sering memerlukan jumlah tenaga yang besar. LONGi sedang melaksanakan apa yang dipanggil “Hidrogen Hijau” dengan menggunakan tenaga suria dan tenaga bersih lain untuk menghasilkan hidrogen. Walaupun bahagian hidrogen hijau global masih di bawah 1 peratus, Pengerusi Zhong menerangkan ia akan menjadi pilihan tidak terelak untuk pengurangan karbon mendalam, terutamanya dalam sektor pengangkutan.

“LONGi masih mempunyai lebih banyak yang boleh dilakukan untuk meningkatkan penghijauan operasi kami dan meningkatkan transisi tenaga bersih,” kata Pengerusi Zhong. “Kami bersemangat untuk berkongsi pengalaman kami dengan syarikat lain yang bekerja keras untuk meningkatkan kelestarian, dan kami tahu kami masih banyak yang boleh dipelajari daripada mereka juga. Itulah sebabnya kami berada di Davos.”

Mengenai LONGi

Ditubuhkan pada 2000, LONGi komited untuk menjadi syarikat teknologi suria terkemuka di dunia, memberi tumpuan kepada penciptaan nilai berpandukan pelanggan untuk transformasi tenaga lengkap scenario.

Di bawah misinya ‘memanfaatkan tenaga suria sebaik mungkin untuk membina dunia hijau’, LONGi telah mengabdikan diri kepada inovasi teknologi dan menubuhkan lima sektor perniagaan, meliputi wafer monosilikon, sel, modul, penyelesaian tenaga teragih komersial dan perindustrian, penyelesaian tenaga hijau dan peralatan hidrogen. Syarikat telah mempertajam keupayaannya untuk menyediakan tenaga hijau dan baru-baru ini juga memeluk produk dan penyelesaian hidrogen hijau untuk menyokong pembangunan sifar global karbon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.