LG MENGGALAKKAN BELIA DENGAN KECACATAN UNTUK MENGEJAR CITA-CITA MEREKA DI CABARAN TEKNOLOGI MAKLUMAT GLOBAL 2023

53 1 LG ENCOURAGES YOUTH WITH DISABILITIES TO PURSUE THEIR DREAMS AT 2023 GLOBAL IT CHALLENGE

Diadakan di Abu Dhabi, Akhiran GITC Secara Langsung Pertama Sejak 2019

Menarik Hampir 500 Peserta Dari 18 Negara

SEOUL, Korea Selatan, 30 Okt 2023 — LG Electronics (LG) menganjurkan peringkat akhir Cabaran IT Global untuk Orang Kurang Upaya Remaja (GITC) 2023 di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu, dari 24 hingga 28 Oktober. Acara berjaya ini, diadakan secara langsung untuk kali pertama dalam empat tahun, menyaksikan 461 orang kurang upaya remaja dari 18 negara yang berbeza bersaing dalam enam cabaran IT pelbagai.

LG Electronics (LG) menganjurkan peringkat akhir Cabaran IT Global untuk Orang Kurang Upaya Remaja (GITC) 2023 di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu

Cabaran termasuk cabaran dua bahagian eTool, ujian kemahiran peserta membuat slaid presentasi dan menggunakan spreadsheet; cabaran eLifeMap, penilaian keupayaan untuk mencari teks dan imej secara dalam talian; cabaran eContent, penilaian keupayaan video pengeluaran dan penyuntingan; dan cabaran eCreative, yang menugaskan peserta untuk mengkodkan program kereta tanpa pemandu dan membangunkan idea untuk teknologi yang meningkatkan kualiti hidup untuk orang kurang upaya.

LG Electronics (LG) menganjurkan peringkat akhir Cabaran IT Global untuk Orang Kurang Upaya Remaja (GITC) 2023 di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu

Ditubuhkan pada 2011 untuk membantu remaja kurang upaya menjadi lebih mahir dalam teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dan menyokong mereka untuk membangunkan keyakinan dan alat praktikal yang diperlukan untuk sepenuhnya menyertai masyarakat, GITC 2023 dihoskan oleh LG Corporation, Kementerian Kesihatan dan Kebajikan Korea Selatan serta Kerajaan Abu Dhabi, dan dianjurkan oleh LG, Zayed Higher Organization, UAE dan Jawatankuasa Penganjur GITC.

Setakat ini, lebih daripada 5,000 remaja kurang upaya dari 40 negara telah mengambil bahagian dalam GITC. Persaingan terus berfungsi sebagai peluang untuk remaja kurang upaya, dengan banyak peserta terdahulu pergi untuk kerjaya dalam bidang berkaitan IT dan bidang perniagaan lain.

Secara historinya, kebanyakan peserta GITC datang dari negara-negara di Asia, termasuk Korea Selatan, China, Vietnam dan Thailand. Tahun ini, bagaimanapun, GITC berkembang dalam keragaman, menjadi tuan rumah kepada remaja dari negara-negara di Timur Tengah dan Afrika Utara seperti Mesir dan Kenya buat kali pertama.

Pada penghujung acara berat lima hari, Muhammad Naazir Danesh dari Malaysia dinobatkan sebagai pemenang keseluruhan GITC 2023. Beliau mendapat markah tinggi dalam semua kategori GITC tahun ini.

Walaupun mengalami kecacatan fizikal yang teruk, Muhammad Naazir Danesh sentiasa berminat dalam bidang IT sejak kanak-kanak. Walaupun dihadapi cabaran, beliau berhasrat untuk menjadi pakar IT pada masa hadapan. Teruja dengan pengiktirafan dari GITC ini, beliau berazam untuk bekerja lebih keras untuk merealisasikan impiannya.

“Perjalananku menjadi pemimpin IT global telah dilengkapi oleh sumbangan berharga mereka yang pernah saya jumpai,” kata Muhammad Naazir Danesh. “Pengiktirafan ini adalah satu penghormatan dan motivasi untuk mengejar impian saya yang lebih besar pada masa hadapan.”

Semasa acara, LG memperkenalkan pesaing kepada Kitar Universal UP mereka di ruang pameran khusus bersebelahan dengan venue pertandingan. Kitar ini, diperkenalkan buat kali pertama di IFA 2023, merupakan koleksi aksesori dan tambahan rumah tangga inovatif yang direka untuk memudahkan penggunaan bagi semua orang, tidak kira jantina, umur atau kurang upaya. Peserta GITC yang mengalami Kitar Universal UP secara langsung memberikan pujian untuk penyelesaian inklusif baru LG.

Tambahan pula, syarikat menetapkan zon foto yang merangkumi janji jenama Life’s Good dan bahkan mengedar barangan berjenama yang merangkumi falsafah jenama dan nilai asas LG. GITC merupakan acara utama untuk menunjukkan makna Life’s Good, dengan semua peserta bekerja keras untuk melengkapkan cabaran mereka, walaupun dihadapi tugasan sukar. Syarikat berharap semua peserta GITC akan terus mengambil cabaran berani dan menggunakan optimisme untuk mengatasi sebarang cabaran yang muncul pada masa hadapan.

Sebagai warganegara korporat global yang bertanggungjawab, LG akan terus memberdayakan remaja kurang upaya di seluruh dunia melalui menyokong inisiatif seperti GITC. “GITC merupakan platform sempurna bagi remaja kurang upaya yang ingin berkomunikasi dengan dunia melalui IT, melampaui halangan dari segi keupayaan, agama dan kewarganegaraan,” kata Yoon Dae-sik, naib presiden Hal Ehwal Luar LG Electronics. “Kami akan terus menyokong remaja kurang upaya melalui GITC dan menggalakkan mereka untuk terus mengejar impian mereka.”

Mengenai LG Electronics, Inc.

LG Electronics merupakan pembuat global inovatif dalam teknologi dan elektronik pengguna dengan kehadiran hampir di setiap negara dan tenaga kerja antarabangsa melebihi 74,000 orang. Empat syarikat LG – Home Appliance & Air Solution, Home Entertainment, Vehicle component Solutions dan Business Solutions – menyumbang pendapatan global melebihi KRW 80 trillion pada 2022. LG merupakan pengeluar utama produk pengguna dan komersial daripada TV, peralatan rumah, penyelesaian udara, monitor, robot perkhidmatan, komponen automotif dan jenama premium LG SIGNATURE dan pintar LG ThinQ yang dikenali di seluruh dunia. Lawati www.LGnewsroom.com untuk berita terkini.

Gambar – https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/10/bef1f994-15188_2.jpg

Gambar – https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/10/bef1f994-15188_3.jpg