LG Innotek mempercepatkan penglibatannya dalam pasaran pemanduan autonomi dan XR

  • Melabur dalam syarikat pembuatan kanta Taiwan untuk meningkatkan daya saing perniagaan dan rantai bekalan.
  • Memasuki perkongsian strategik untuk bekerjasama dalam bidang komponen optik.
  • CEO Moon Hyuk-soo, “Kami akan menyediakan nilai pelanggan yang berbeza dengan teknologi dan daya saing kos kami yang luar biasa.”

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 24 Jan. 2024 — LG Innotek berganding bahu dengan syarikat pembuatan kanta global untuk mempercepatkan penembusannya ke pasaran kamera untuk pemanduan berautonomi dan komponen optik untuk realiti diperluaskan (di sini, XR).

LG Innotek mengumumkan untuk menandatangani Perjanjian Langganan Saham dan kerjasama strategik antara AOE Optronics (Di sini sebagai AOE), anak syarikat Asia Optical CO., INC. sebuah syarikat pembuatan komponen optik utama di Taiwan pada 24 Jan.

Dalam perjanjian ini, LG Innotek melabur dalam saham AOE, dan kedua-dua syarikat akan bekerjasama rapat dalam bidang komponen optik teras melalui perkongsian strategik.

LG Innotek memutuskan untuk melakukan pelaburan ini untuk meningkatkan daya saing produknya serta memperkukuh daya saing perniagaannya dalam penyelesaian optik.

Strategi LG Innotek adalah untuk meningkatkan keupayaan dan teknologinya dalam perniagaan penyelesaian optik yang terkumpul dengan modul kamera telefon pintar global no. 1 ke dalam bidang baru seperti kenderaan dan XR. LG Innotek juga dapat meningkatkan ‘SCM (Pengurusan Rantai Bekalan)’ satu langkah lagi kerana mempunyai bekalan kanta, komponen utama modul kamera, dengan melabur dalam saham.

AOE adalah syarikat Taiwan yang mengkhususkan dalam kanta, dilengkapi dengan teknologi utama dan keupayaan pengeluaran besar-besaran dalam bidang daripada bahan kaca hingga modul kanta. AOE baru-baru ini meningkatkan bekalan kepada pembuat kenderaan EV Amerika Utara. Khususnya, ia mempunyai kekuatan dalam kanta untuk modul kanta kenderaan. Memandangkan permintaan terkini untuk ‘Kanta Kaca Asferikal’, komponen teras untuk kamera resolusi tinggi, meningkat dalam industri pemanduan berautonomi, perhatian industri sedang tertumpu kepada AOE, yang mengkhususkan dalam bidang ini.

Menurut perkongsian strategik, LG Innotek merancang untuk berkongsi keupayaannya dalam reka bentuk optik dan automasi proses serta sistem kawalan kualiti maju, dan AOE untuk berkongsi teknologi pembuatan bahan bebas dan pemprosesan cetakan presisi serta pembuatan kanta presisi untuk membangunkan kanta pada tahap teratas dunia secara bersama.

Kedua-dua syarikat merancang untuk memaksimakan kualiti dan meningkatkan daya saing kos dengan mengoptimumkan reka bentuk dan proses antara modul kanta dan kamera. Produk yang dibangunkan secara bersama dijangka akan menyediakan nilai berbeza kepada pembuat kereta global, syarikat kelengkapan kenderaan, dan pembuat peranti XR.

Dengan pelaburan ini berfungsi sebagai peluang, LG Innotek akan dengan aktif meneruskan perkongsian dengan syarikat luar dan memperkukuh daya saing perniagaannya.

CEO Moon Hyuk-soo berkata, “LG Innotek akan dengan pantas memperluaskan portfolio modul kamera ke kenderaan, peranti XR dan bidang lain,” dan menambah, “Kami akan mencipta nilai berbeza dengan kelebihan saingan dalam teknologi dan daya saing kos serta keupayaan proses pengeluaran dengan mengatasi pesaing kami, dan menjadi syarikat inovasi teknologi yang membuat pelanggan kami benar-benar menang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.