LG Energy Solution Mencatat Pertumbuhan Tahunan yang Kukuh, Bertujuan untuk Terus Maju Melalui Pertumbuhan Kualitatif

  • LG Energy Solution mencatatkan pertumbuhan tahunan yang kukuh dengan KRW 33.7 trillion dalam pendapatan konsolidasi dan KRW 2.2 trillion dalam keuntungan operasi pada tahun 2023
  • Untuk mengekalkan momentum pertumbuhan, syarikat akan mengejar pertumbuhan kualitatif dengan menjamin kepimpinan teknologi, daya saing kos dan kesiapan masa depan
  • Panduan tahun ini meramalkan peningkatan pertumbuhan tahunan pendapatan dalam lingkungan peratusan pertengahan digit tunggal, dengan perbelanjaan modal kekal konsisten dengan tahun sebelumnya

(SeaPRwire) –   SEOUL, South Korea, Jan. 26, 2024 — LG Energy Solution (KRX: 373220) hari ini mengumumkan prestasi kewangan tahun 2023, mencatat peningkatan yang kukuh dalam pendapatan tahunan konsolidasi dan keuntungan operasi.

Bagi tahun penuh, LG Energy Solution melaporkan KRW 33.7 trillion dalam pendapatan konsolidasi dan KRW 2.2 trillion dalam keuntungan operasi, menandakan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 31.8 peratus dan 78.2 peratus.

“Kami telah mencapai pertumbuhan tahunan pendapatan melebihi 30 peratus selama dua tahun berturut-turut dengan menangani permintaan pasaran yang kuat di Amerika Utara,” kata Chang Sil Lee, Ketua Pegawai Kewangan LG Energy Solution. “Kami juga berjaya menjana peningkatan 78 peratus dalam keuntungan operasi tahunan dengan meningkatkan daya saing melalui pengurangan kos dan peningkatan hasil/produktiviti, selain daripada pengiktirafan kredit cukai IRA.”

Seperti yang dibuktikan oleh prestasi kewangan ini, tahun lepas menandakan operasi penuh syarikat di Amerika Utara. “Kami memperoleh kelajuan dengan pemasangan berjaya loji JV GM (Ultium Cells) di Ohio, serta pelaburan dalam kemudahan pengeluaran berdiri sendiri di Arizona untuk bateri silinder dan sistem penyimpanan tenaga (ESS),” jelas Lee. “Dengan usahasama kedua dengan Hyundai Motors dan perjanjian bekalan dengan Toyota, kami juga telah meluaskan portfolio pelanggan.”

Lee menambah, “Pada tahun lepas, kami juga telah menubuhkan rantai bekalan yang kukuh dengan meluaskan bekalan bijih kritikal layak IRA dari negara FTA Amerika Syarikat dan mengeratkan kerjasama strategik untuk perniagaan kitar semula dengan rakan-rakan mengikut rantau.”

Berkenaan prestasi kewangan suku keempat 2023, LG Energy Solution melaporkan kira-kira KRW 8 trillion dalam pendapatan konsolidasi, penurunan 2.7 peratus suku ke suku dan 6.3 peratus tahun ke tahun. Keuntungan operasi suku adalah KRW 338.2 billion, penurunan 53.7 peratus suku ke suku dan peningkatan 42.5 peratus tahun ke tahun. Angka itu termasuk jumlah kredit cukai IRA yang dianggarkan sebanyak KRW 250.1 billion, yang meningkat 16 peratus dari suku sebelumnya, berkat operasi stabil loji pengeluaran syarikat di Amerika Syarikat. Keuntungan operasi tidak termasuk kredit cukai IRA yang dianggarkan akan menjadi KRW 88.1 billion.

  • Momentum pemulihan permintaan di tengah ketidaktentuan pasaran

Dengan pelembapan pertumbuhan pasaran EV global yang sementara dijangka pada tahun 2024, LG Energy Solution meramalkan pasaran EV global akan tumbuh dalam lingkungan pertengahan 20 peratus tahun ini, dipengaruhi oleh beberapa faktor, termasuk ramalan pertumbuhan pasaran Amerika Utara dalam lingkungan rendah hingga pertengahan 30 peratus.

Walaupun banyak ketidaktentuan dan ketidakpastian dijangka dalam permintaan pasaran, LG Energy Solution percaya momentum pemulihan permintaan masih wujud. Walaupun permintaan pengguna dan harga bateri dijangka menurun, potongan harga EV agresif oleh pembuat kereta dan keinginan kuat untuk melancarkan model EV pertengahan hingga rendah dijangka memberi kesan positif dalam meningkatkan permintaan pengguna untuk EV. Selain itu, penurunan logam yang berlarutan dijangka akan mengurangkan beban kos bateri pembuat kereta dan oleh itu menimbulkan peningkatan permintaan bateri untuk pembekalan semula.

LG Energy Solution juga meramalkan syarikat akan dapat memanfaatkan kelebihan pertama di Amerika Utara, di mana syarikat mempunyai lapan loji pengeluaran yang sedang beroperasi atau dalam pembinaan, membuat peluang untuk perbezaan lanjut berdasarkan kepimpinan teknologinya.

Di tengah ketidakpastian politik dan pemboleh ubah luaran, LG Energy Solution menganggap trend global ke arah neutraliti karbon dan penjanaan tenaga elektrik akan berterusan. Juga, dasar-dasar serantau untuk memelihara penggiliran rantai bekalan, seperti IRA dan CRMA, dijangka akan memberi manfaat kepada syarikat, memandangkan ia sudah menjamin pengeluaran bateri dan rantai nilai domestik.

  • Inisiatif Perniagaan Utama untuk Menjamin Keunggulan Sahingga

Untuk memanfaatkan peluang-peluang ini dan menjamin keunggulan saingan yang kukuh, LG Energy Solution mengumumkan inisiatif perniagaan utama untuk memberi tumpuan mencapai pertumbuhan kualitatif dengan menumpukan kepada kekuatan asas seperti kepimpinan teknologi, daya saing kos dan kesiapan masa depan.

Pertama, syarikat berhasrat menjamin kepimpinan teknologi tanpa samar dalam semua segmen. Dalam segmen EV premium, ia akan terus meningkatkan kualiti bateri NCMA kandungan nikel tinggi, dan dalam segmen EV utama, mempercepat pembangunan teknologi untuk bateri NCM dan LFP kandungan nikel pertengahan-tinggi. Bagi bateri mobiliti & IT, LG Energy Solution akan bermatlamat untuk kepimpinan pasaran melalui pengeluaran berskala besar siri 46 pada separuh kedua tahun ini. Bagi segmen ESS pula, perniagaan bateri LFP yang mula beroperasi pada tahun lepas dan penyelesaian penyepaduan sistem ESS akan diperluaskan.

Kedua, syarikat akan menubuhkan daya saing kos berstruktur yang tahan lasak terhadap ketidaktentuan luaran dengan meningkatkan skop bekalan langsung, menukar bahan mentah utama melalui pembangunan teknologi, dan meningkatkan pelaburan langsung dalam rantai nilai. Ia juga akan mengurangkan kos tetap dengan meningkatkan produktiviti dan kualiti melalui penggunaan teknologi kilang pintar, dan mengurangkan kos tidak langsung termasuk logistik dan perbelanjaan utiliti.

Akhirnya, syarikat akan mempercepat usaha-usaha kesiapan masa depan yang bertujuan mencapai pertumbuhan mampan. Ia akan memberi tumpuan kepada pembangunan bateri generasi seterusnya, termasuk rancangannya untuk menghasilkan bateri litium-sulfida menjelang 2027. Syarikat juga merancang mempercepat pembangunan elektrod kering, yang mempunyai kekuatan dalam ketumpatan tenaga dan daya saing kos, dan memulakan pengeluaran produk dengan proses pengumpulan baru.

LG Energy Solution juga mengumumkan panduan tahun ini untuk peningkatan pertengahan digit tahunan dalam pendapatan konsolidasi tahunan.

Walaupun perbelanjaan modal tahun ini dijangka pada tahap yang sama dengan tahun sebelumnya, syarikat bertujuan menyediakan pembinaan loji pengeluaran di Amerika Utara yang dianggap enjin pertumbuhan masa depannya dengan lancar, termasuk loji JV GM (Ultium Cells) di Tennessee, JV Stellantis (NextStar Energy), dan JV Honda. Pada masa yang sama, syarikat merancang melaksanakan pelaburan ke dalam loji pengeluaran baharu dengan cara yang fleksibel dan cekap.

Selain itu, kapasiti yang dianggarkan layak untuk kredit cukai IRA tahun ini dianggarkan sekitar 45~50GWh, lebih daripada dua kali ganda tahun sebelumnya.

“Tahun ini akan menandakan permulaan ‘era LG Energy Solution 2.0’, mengeratkan daya saing asas termasuk kepimpinan teknologi dan merealisasikan nilai pelanggan yang berbeza,” kata David Kim, Ketua Eksekutif LG Energy Solution. “Dengan memberi tumpuan kepada pertumbuhan kualitatif, kami akan menjamin struktur perniagaan yang kukuh dan asas yang kukuh untuk pertumbuhan mampan.”

Tentang LG Energy Solution

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

LG Energy Solution (KRX: 373220), hasil pemisahan dari LG Chem, ialah pengeluar utama bateri litium-ion untuk kenderaan elektrik, mobiliti, IT, dan sistem penyimpanan tenaga di peringkat global. Dengan pengalaman revolusioner selama 30 tahun dalam teknologi bateri dan penyelidikan serta pembangunan (R&D) yang luas, syarikat ialah pemegang paten berkaitan bateri teratas di dunia. Rangkaian globalnya yang kukuh merangkumi loji pengeluaran bateri yang ditubuhkan melalui usahasama dengan pembuat kereta utama seperti General Motors, Stellantis N.V., Kumpulan Pembuat Kereta Hyundai, dan Honda Motor Co., Ltd. Berada di garis hadapan perniagaan hijau dan kelestarian, LG Energy Solution bertujuan mencapai operasi karbon neutral menjelang 2050, seraya menghayati nilai pertumbuhan bersama dan menggalakkan budaya korporat yang pelbagai dan inklusif.