LG Energy Solution akan melabur dalam teknologi bateri logam litium yang menjanjikan syarikat permulaan, Solidifying Kepemimpinan dalam Teknologi Bateri Generasi Berikutnya

  • LG Energy Solution mengumumkan pelaburan ekuiti dalam Sion Power, syarikat permulaan berpangkalan di Arizona, Amerika Syarikat yang memegang paten teras untuk teknologi bateri logam litium
  • Pelaburan terkini adalah sebahagian daripada komitmen syarikat untuk inovasi terbuka, menyertai usaha dengan rakan kongsi yang berkemampuan untuk menangani cabaran teknologi

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 25 Jan. 2024 — LG Energy Solution (KRX: 373220), pengeluar bateri litium ion terkemuka di peringkat global, hari ini mengumumkan pelaburan ekuitinya dalam Sion Power, syarikat permulaan berpangkalan di Arizona, Amerika Syarikat yang memegang paten teras dalam bidang teknologi bateri logam litium.

Bateri logam litium menggunakan anoda logam litium berbanding grafit atau silikon untuk mencapai kecekapan tenaga yang lebih tinggi berbanding bateri litium ion sedia ada. Walau bagaimanapun, kemajuan dalam pembangunannya telah perlahan disebabkan cabaran baharu termasuk pembentukan dendrit, yang merosakkan hayat dan kestabilan bateri.

Ditubuhkan pada 1994, Sion Power mempunyai portfolio paten yang kukuh untuk teknologi inovatifnya, termasuk yang membantu menindas pembentukan dendrit, dan jumlah paten yang dipegangnya adalah sebanyak 470. Dengan melabur dalam Sion Power, LG Energy Solution merancang untuk mendahului teknologi inovatif dan memimpin dalam pembangunan teknologi bateri generasi akan datang.

Pelaburan akan dilaksanakan melalui LG Technology Ventures (LGTV), syarikat modal usahawan korporat, dan Bricks Capital Management (BCM), firma pelaburan ekuiti swasta, yang kedua-duanya LG Energy Solution telah komit untuk melabur.

“Pelaburan ini merupakan keputusan strategik untuk mengukuhkan kepimpinan kami dalam pembangunan teknologi generasi akan datang dalam industri bateri,” kata jurucakap LG Energy Solution. “Kami bertujuan untuk meningkatkan daya saing dan mencipta nilai baharu dengan terus melabur dalam teknologi dan bidang perniagaan generasi akan datang.”

Sebagai pemimpin industri, LG Energy Solution sedang meluaskan kolaborasinya dengan pelbagai pemain industri untuk menangani halangan mencabar dan mempercepat pembangunan teknologi bateri, dan pelaburan dalam startup bernilai tinggi juga merupakan sebahagian daripada usaha tersebut. Sebagai contoh, syarikat menganjurkan pertandingan permulaan berkala, “The Battery Challenge,” untuk menemui dan memberi ganjaran kepada permulaan di seluruh dunia atas pembangunan teknologi dan idea perniagaan yang menarik.

Tentang LG Energy Solution

LG Energy Solution (KRX: 373220), pecahan daripada LG Chem, ialah pengeluar bateri litium ion terkemuka di peringkat global untuk kenderaan elektrik, mobiliti, IT, dan sistem penyimpanan tenaga. Dengan pengalaman 30 tahun dalam teknologi bateri revolusioner dan penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang luas, syarikat ini ialah pemegang paten teratas di dunia berkaitan bateri dengan lebih daripada 25,000 paten. Rangkaian globalnya yang kukuh, meliputi Amerika Utara, Eropah, Asia, dan Australia, termasuk kemudahan pembuatan bateri yang ditubuhkan melalui usaha sama dengan pembuat kereta utama seperti General Motors, Stellantis N.V., Kumpulan Hyundai Motor, dan Honda Motor Co., Ltd. Berada di garis hadapan perniagaan hijau dan kelestarian, LG Energy Solution bertujuan mencapai operasi bebas karbon menjelang 2050, seraya mewujudkan nilai pertumbuhan bersama dan mempromosikan budaya korporat yang pelbagai dan inklusif. Untuk maklumat lanjut mengenai idea dan inovasi LG Energy Solution, lawati .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.