Lectra memperluaskan tawaran Furniture On Demand dengan Valia dan peralatan pemotongan Vector untuk mempercepat peralihan pemain industri perabot ke Industri 4.0

(SeaPRwire) –   Tawaran baru ini mengautomasikan persediaan, perancangan dan pembuatan untuk mengoptimumkan aliran pengeluaran secara permintaan dan mengurangkan penggunaan bahan.

PARIS, Jan. 23, 2024Lectra menyokong transformasi pemain fesyen, automotif dan perabot dengan menyediakan mereka dengan penyelesaian teknologi yang memesatkan peralihan mereka kepada Industri 4.0 yang lebih cekap dan lebih mampan. Kumpulan ini mengumumkan pelancaran tawarannya yang dipertingkatkan Furniture On Demand by Lectra. Penyelesaian ini mengautomasikan, menyederhanakan dan memberikan keseluruhan pandangan ke atas pengeluaran secara permintaan – tunggal dan siri – produk perabot, membolehkan pembuatan yang lebih bijak dan lebih mampan.

Lectra, Furniture on demand

Lectra, Furniture on demand

Industri perabot ditandai dengan kepakaran jarang dan proses yang kompleks. Selama beberapa tahun, sektor ini menghadapi permintaan yang semakin meningkat untuk penyesuaian, melibatkan pelbagai pilihan bentuk, warna dan kain. Untuk memenuhi cabaran ini, pembuat perabot perlu mampu menghasilkan secara permintaan, dengan cepat, secara cekap dan mampan.

Sejak 2018 dan pelancaran tawarannya Furniture On Demand by Lectra, Lectra telah memainkan peranan perintis dalam membolehkan pengautomasian pengeluaran secara permintaan, memudahkan pengeluaran untuk jumlah kecil pada kadar yang sama seperti pengeluaran besar-besaran dan menggalakkan penjimatan bahan.

“Hari ini, kami terus berinovasi dengan meningkatkan penyelesaian ini dengan Valia, platform penyediaan dan perancangan pengeluaran digital kami untuk perabot berlapik,” jelas Maximilien Abadie, Ketua Strategi dan Ketua Produk Lectra. Furniture On Demand by Lectra menghubungkan semua komponen di bilik potong dan memudahkan pemprosesan data pesanan dan pengeluaran. Pelanggan kami mendapat kelebihan tambahan untuk mengoptimumkan aliran kerja pembuatan yang diautomasikan dan penggunaan bahan pada barisan pengeluaran mereka. Dengan tawaran baru ini, mereka sepenuhnya komited kepada Industri 4.0 dan mendapat kelebihan saingan yang besar, menawarkan pemacu pertumbuhan baru untuk pengeluaran yang lebih mampan.”

Interoperabiliti yang lebih besar dan kesan alam sekitar yang berkurangan berkat kecerdasan data

Dihoskan di awan, platform digital Valia terhubung kepada peralatan Lectra di bilik potong, serta hulu kepada sistem ERP1 pelanggan, membolehkan mereka menerima pesanan, memprosesnya secara automatik dan menghantarnya ke bilik potong, tanpa campurtangan manusia. Pengdigitan ini, menggunakan data masa nyata, mengautomatikkan dan menyederhanakan setiap peringkat proses potong kain, dari persediaan hingga perancangan dan pelaksanaan.

Platform Valia mampu mengintegrasikan peraturan pengeluaran yang hanya diketahui oleh beberapa pakar di bilik potong, membolehkan pengoperasian yang selamat, menstandarkan amalan dan secara automatik mencampur dan mengalokasikan pesanan potong kepada peralatan potong yang betul, mengoptimumkan penjimatan bahan.

Pengurusan yang diautomasikan Furniture Valia memberikan pembuat perabot berlapik keupayaan untuk menyahasasi proses di bilik potong bagi mengenal pasti penyesuaian yang perlu, meningkatkan amaran dan membuat keputusan serta-merta untuk meningkatkan prestasi bilik potong dan mengoptimumkan pengeluaran secara permintaan mereka.

Generasi baru peralatan potong yang berhubung dan ramah alam sekitar

Bersama-sama dengan tawaran Furniture On Demand barunya, Kumpulan ini melancarkan generasi baru VectorFurniture Q2 dan VectorFurniture iX2 pemotong kain. Peralatan baru ini secara khusus diadaptasi untuk memastikan peralihan yang cepat dan mudah dari pengeluaran jumlah kecil ke pesanan jumlah lebih besar, sambil meningkatkan kualiti potong.

VectorFurniture Q2 dan VectorFurniture iX2 menawarkan tahap konektiviti yang tinggi berkat sensor bina dalam banyak, yang menjadikannya sepenuhnya serasi dengan Industri 4.0. Berkat kecerdasan data dan konektiviti yang dipertingkatkan, pembuat mampu mendapatkan semua data yang diperlukan untuk meningkatkan kecekapan proses, meningkatkan produktiviti, meningkatkan kualiti produk dan lebih baik mengatasi cabaran esok.

Peralatan direka semula ini menggunakan tenaga 30% hingga 40% kurang berbanding generasi sebelumnya, sudah terkenal dengan prestasi tenaganya, memaksimumkan kecekapan. Ia lebih kompak dan ringan 200 kilogram, mengurangkan secara mendadak kesan alam sekitar semasa pengeluaran, pengangkutan dan penggunaan.

Ergonomi dan perlindungan operator, kebimbangan utama Lectra, telah direka semula sepenuhnya dengan pengintegrasian penderia pergerakan, pengurangan aras bunyi peralatan dan pengenalan piawaian baharu untuk litar cetak.

1 ERP system: Enterprise Resource Planning, an integrated management system that brings together several applications to manage a company’s operational and administrative activities.

Hubungi: 
Hotwire untuk Lectra 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.