Lebih daripada 1 dalam 4 Pertubuhan Melarang Penggunaan GenAI Kerana Risiko Privasi Data dan Keselamatan – Kajian Terbaru Cisco

(SeaPRwire) –   Ringkasan Berita

  • Kajian terbaru mendedahkan bahawa kebanyakan organisasi menghadkan penggunaan Generative AI (GenAI) disebabkan isu-isu berkaitan privasi data dan keselamatan.
  • 48% mengakui memasukkan maklumat syarikat yang tidak awam ke dalam alat GenAI.
  • 91% perniagaan mengakui perlu berbuat lebih untuk meyakinkan pelanggan bahawa data mereka digunakan untuk tujuan dan kegunaan yang sah dalam AI.
  • 98% menyatakan bahawa pensijilan privasi luaran merupakan faktor penting dalam pembelian mereka, tahap tertinggi selama bertahun-tahun.

SAN JOSE, Calif., Jan. 25, 2024 — Cisco (NASDAQ: CSCO) hari ini menerbitkan , kajian tahunan mengenai isu-isu privasi utama dan impak mereka terhadap perniagaan. Sebelum Hari Privasi Data Antarabangsa, dapatan ini menekankan kebimbangan privasi yang semakin meningkat dengan GenAI, cabaran kepercayaan yang dihadapi oleh organisasi terhadap penggunaan AI mereka, dan pulangan menarik daripada pelaburan privasi.

Cisco 2024 Privacy Benchmark

Cisco 2024 Privacy Benchmark
Kebimbangan Privasi yang Meningkat dengan Generative AI

“Organisasi melihat GenAI sebagai teknologi yang sama sekali berbeza dengan cabaran baharu untuk dipertimbangkan,” kata Dev Stahlkopf, Ketua Pegawai Undang-Undang Cisco. “Lebih 90% responden percaya GenAI memerlukan teknik baharu untuk mengurus data dan risiko. Inilah di mana tadbir urus yang berfikiran datang bermain. Mempertahankan kepercayaan pelanggan bergantung kepada ini.”

Antara kebimbangan teratas, perniagaan menyatakan ancaman terhadap hak harta intelek dan harta intelektual (69%) organisasi, dan risiko pendedahan maklumat kepada awam atau pesaing (68%).

Kebanyakan organisasi sedar akan risiko-risiko ini dan menetapkan kawalan untuk menghadkan pendedahan: 63% telah menetapkan had pada jenis data yang boleh dimasukkan, 61% mempunyai had pada alat GenAI yang boleh digunakan oleh pekerja, dan 27% menyatakan organisasi mereka telah melarang aplikasi GenAI sepenuhnya buat sementara waktu. Walaubagaimanapun, ramai individu telah memasukkan maklumat yang mungkin menimbulkan masalah, termasuk maklumat pekerja (45%) atau maklumat sulit mengenai syarikat (48%).

Kemajuan Perlahan dalam AI dan Ketelusan

Pengguna bimbang tentang penggunaan AI yang melibatkan data mereka hari ini, dan tetapi 91% organisasi mengakui perlu berbuat lebih untuk meyakinkan pelanggan bahawa data mereka digunakan hanya untuk tujuan dan kegunaan yang sah dalam AI. Ini adalah serupa dengan , menunjukkan bahawa tidak banyak kemajuan dicapai.

Keutamaan organisasi untuk membina kepercayaan pengguna berbeza daripada mereka yang individu. Pengguna mengenal pasti keutamaan teratas mereka adalah mendapat maklumat jelas mengenai cara tepat data mereka digunakan, dan tidak menjual data mereka untuk tujuan pemasaran. Apabila ditanya soalan yang sama, perniagaan mengenal pasti keutamaan tertinggi mereka adalah mematuhi undang-undang privasi (25%) dan mengelak kejadian pelanggaran data (23%). Ini menunjukkan perhatian tambahan terhadap ketelusan akan berguna – terutamanya dengan aplikasi AI di mana mungkin sukar untuk memahami bagaimana algoritma membuat keputusan mereka.

Privasi dan Kepercayaan: Peranan Pensijilan Luaran dan Undang-Undang

Organisasi mengakui perlunya meyakinkan pelanggan tentang cara penggunaan data mereka, dan 98% menyatakan bahawa pensijilan privasi luaran merupakan faktor penting dalam pembelian mereka. Ini adalah tahap tertinggi selama bertahun-tahun.

“94% responden berkata pelanggan tidak akan membeli daripada mereka jika tidak melindungi data dengan baik,” jelas Harvey Jang, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Privasi Cisco. “Mereka mencari bukti keras bahawa organisasi boleh dipercayai. Privasi telah menjadi terikat secara tak terpisahkan dengan kepercayaan dan kesetiaan pelanggan. Ini semakin benar pada zaman AI, di mana pelaburan privasi lebih baik meletakkan organisasi untuk memanfaatkan AI secara etika dan bertanggungjawab.”

Walaupun kos dan keperluan undang-undang privasi mungkin menimpakan organisasi, 80% responden berkata undang-undang privasi memberi impak positif ke atas mereka, dan hanya 6% berkata impaknya negatif. Peraturan privasi yang kuat meningkatkan keyakinan dan kepercayaan pengguna terhadap organisasi yang mereka pilih untuk berkongsi data mereka.

Selanjutnya, banyak kerajaan dan organisasi sedang mewujudkan keperluan pemeliharaan data untuk mengekalkan data tertentu di dalam negara atau rantau. Walaupun kebanyakan perniagaan (91%) percaya bahawa data mereka akan lebih selamat jika disimpan di dalam negara atau rantau, 86% juga berkata bahawa pembekal global, beroperasi pada skala besar, boleh lebih melindungi data mereka berbanding pembekal tempatan.

Privasi: Pelaburan Bernilai

Dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini, perbelanjaan privasi telah lebih daripada dua kali ganda, manfaat telah cenderung meningkat, dan pulangan kekal kuat. Tahun ini, 95% menunjukkan bahawa manfaat privasi melebihi kosnya, dan purata organisasi melaporkan mendapat manfaat privasi 1.6 kali perbelanjaan mereka. Selanjutnya, 80% menunjukkan mendapat manfaat “Loyaliti dan Kepercayaan” yang signifikan daripada pelaburan privasi mereka, dan ini bahkan lebih tinggi (92%) bagi organisasi yang paling matang dalam privasi.

Pada 2023, organisasi terbesar (10,000+ pekerja) meningkatkan perbelanjaan privasi mereka tujuh hingga lapan peratus sejak tahun lalu. Walau bagaimanapun, organisasi kecil menyaksikan pelaburan yang lebih rendah, contohnya, perniagaan dengan 50-249 pekerja mengurangkan pelaburan privasi mereka suku purata.

Sumber Tambahan
Mengenai Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) adalah pemimpin teknologi global yang menyambungkan segala-galanya secara selamat untuk membolehkan apa sahaja menjadi mungkin. Tujuan kami adalah untuk memberdayakan masa depan yang inklusif untuk semua dengan membantu pelanggan kami mereka bentuk semula aplikasi mereka, menyokong kerja fleksibel, menyekat perniagaan mereka, mentransformasi infrastruktur mereka, dan memenuhi matlamat kelestarian mereka. Terokai lebih lanjut di  dan ikuti kami di X di .

Cisco dan logo Cisco adalah tanda dagangan atau tanda dagangan berdaftar Cisco dan/atau syarikat sekutunya di AS dan negara-negara lain. Senarai tanda dagangan Cisco boleh didapati di . Tanda dagangan pihak ketiga yang disebut adalah hak milik pemilik masing-masing. Penggunaan perkataan rakan kongsi tidak membayangkan hubungan rakan kongsi antara Cisco dan mana-mana syarikat lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.