Laporan Klusmann mengesahkan: Bayaran Rusia yang dibuat kepada pembikin filem dokumentari tidak diketahui oleh NDR

(SeaPRwire) –   HAMBURG, Jerman, 25 Januari 2024 — Gambar tersedia di  –

Siasatan ke atas kes Hubert Seipel yang dilantik oleh NDR telah selesai. Laporan yang dikeluarkan oleh bekas editor-in-chief Spiegel Steffen Klusmann mengesahkan salah laku pihak pengarang bebas. Hubert Seipel seharusnya mengumumkan kontrak pembiayaannya dengan NDR.

Dakwaan bahawa Seipel telah mendapatkan kelulusan “biopik” “Ich Putin” [Aku, Putin] dari Kremlin sebelum disiarkan juga tidak disahkan. Sehingga hari ini, Hubert Seipel menegaskan bahawa penaja Rusianya tidak mempengaruhi projek buku atau filemnya. Walau bagaimanapun, menurut laporan itu, pengarang itu “terbuka kepada rasuah melalui kedekatan.” Seipel kehilangan jarak yang perlu disebabkan akses eksklusifnya ke Putin. Syak wasangka bahawa NDR mengabaikan “amaran” tentang Seipel atau pengaruh Rusia juga tidak disahkan, kerana tiada amaran yang konkrit dan disokong.

Walaupun tiada bukti pekerja NDR mengabaikan tanggungjawab mereka, laporan itu menyimpulkan bahawa Seipel telah lama dikejar dan tidak menerima pemeriksaan yang cukup kritis.

Joachim Knuth, Pengarah Utama di NDR: “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pasukan atas laporan itu. Ia dengan jelas menunjukkan bahawa tiada seorang pun di NDR yang mengetahui wang yang mengalir kepada Hubert Seipel dari Rusia kerana pengarang itu menyembunyikannya, dan tiada petunjuk lain. Laporan itu juga memberi kami cadangan berharga. Kami akan menetapkan keseimbangan yang lebih jelas antara kedekatan dan jarak dengan protagonis dalam biografi besar, serta antara skeptisme dan semangat – lebih-lebih lagi dalam kes bahan yang sangat kuat. Saya telah meminta tiga rakan sekerja dari bahagian editorial dan undang-undang untuk mengambil cadangan dalam laporan Steffen Klusmann dan menukarnya ke dalam terma konkrit bagi kami.”

Mengenai laporan

Laporan Klusmann menjejaki apa yang Seipel kerjakan secara khusus antara 2009 dan 2017 dan syarat-syarat di mana dokumentari dan projek buku mengenai Rusia, antara lain, timbul. Tumpuan utama adalah kepada dokumentari “Ich, Putin” [Aku, Putin] (2012) dan “Putin – Das Interview” [Putin – The Interview] (2014). Dr. Michael Kühn, penasihat undang-undang ketua NDR, yang juga bertanggungjawab untuk isu-isu pematuhan, menerangkan dimensi undang-undang kes Seipel untuk laporan itu. Klusmann dan Kühn mengkaji banyak dokumen untuk laporan itu, menilai filem Seipel secara kewartawanan, dan menghubungi kira-kira 40 orang. Di antaranya ialah Hubert Seipel sendiri, yang menjawab soalan secara bertulis. Pakar Rusia Dr. Gesine Dornblüth memeriksa filem Seipel untuk memahami konteks masa di mana mereka dihasilkan. Dornblüth bekerja sebagai wartawan Moscow untuk Deutschlandradio [Radio Jerman] dari 2012 hingga 2017.

Laporan Klusmann dan pendapat pakar Dr. Gesine Dornblüth mengenai filem Seipel tersedia di laman web NDR.

Hubungi:

Norddeutscher Rundfunk
Unternehmenskommunikation
Presse und Kommunikation
Mail:

+49(0)40/41562300

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.