Laporan Ancaman Siber Global BlackBerry Menunjukkan Peningkatan 70 Peratus Serangan Malware Baru

(SeaPRwire) –   Sektor kewangan dan kesihatan merupakan industri yang paling disasarkan

WATERLOO, ON, Nov. 28, 2023 —  (NYSE: BB; TSX: BB) hari ini mengeluarkan laporan terkini, mendedahkan peningkatan 70 peratus dalam malware baharu yang ditemui oleh penyelesaian keselamatan siber berasaskan AI BlackBerry. Pada kadar 26 serangan siber seminit, ini menggambarkan pengembangan alat dan serangan oleh pelaku ancaman dan sasaran mereka terhadap industri yang mempunyai taruhan tinggi atau keuntungan kewangan.

“Pelaku jahat bekerja lebih keras daripada sebelumnya untuk memperluas julat dan isi padu serangan siber mereka,” kata Ismael Valenzuela, Naib Presiden Penyelidikan dan Intelijen Ancaman, BlackBerry. “Bilangan serangan baharu yang meningkat yang menyasarkan negara dan industri menunjukkan impak iklim makroekonomi terhadap keselamatan siber. Walau bagaimanapun, walaupun ancaman meningkat dalam bilangan dan kepelbagaian, keupayaan kami untuk mempertahankan dengan teknologi maju yang meramal dan mencegah serangan juga meningkat.”

Ikhtisar dari Laporan Intelijen Ancaman Global BlackBerry terkini, meliputi tempoh tiga bulan Jun-Ogos, termasuk:

  • Peningkatan Berterusan Dalam Serangan Siber Seminit. BlackBerry menghentikan lebih 3.3 juta serangan; kira-kira 26 serangan dan 2.9 sampel malware unik seminit.
  • Sektor Kewangan dan Kesihatan Paling Banyak Disasarkan. Sektor kewangan merupakan industri yang paling kerap diserang pada suku ini, dengan institusi kesihatan datang pada tempat kedua. Data bernilai tinggi dan peluang untuk mengganggu perkhidmatan asas membuat sektor ini menjadi sasaran utama untuk serangan berimpak atau keuntungan.
  • Kumpulan Ransomware Membuat Amalan Double Extortion Standard. LockBit, Cl0p, Cuba, dan kumpulan ransomware ALPHV semakin menggunakan taktik double extortion sebagai insurans terhadap serangan, kerana organisasi di seluruh dunia memperbaiki strategi simpanan data mereka.
  • Australia dan Amerika Syarikat Menerima Peningkatan Tertinggi Dalam Serangan Sektor Awam. Australia dan AS mengalami lebih 50 peratus serangan sektor awam pada suku ini. BlackBerry Cylance® AI mencegah serangan siber paling banyak secara keseluruhan di Amerika Syarikat, diikuti oleh Kanada, Jepun, Peru dan India. Malware unik paling banyak diperhatikan di Amerika Syarikat, kemudian Jepun, Korea Selatan, India, dan Kanada.

Muat turun salinan Laporan Intelijen Ancaman Global BlackBerry di , dan daftar untuk menghadiri web seminar kami pada 6 Disemberth untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Mengenai BlackBerry

BlackBerry (NYSE: BB; TSX: BB) menyediakan perisian keselamatan pintar dan perkhidmatan kepada perniagaan dan kerajaan di seluruh dunia. Syarikat itu melindungi lebih daripada 500M titik akhir termasuk lebih daripada 235M kenderaan. Berpangkalan di Waterloo, Ontario, syarikat itu memanfaatkan AI dan pembelajaran mesin untuk menyampaikan penyelesaian inovatif dalam bidang keselamatan siber, keselamatan, dan privasi data, dan merupakan pemimpin dalam bidang pengurusan titik akhir, keselamatan titik akhir, enkripsi, dan sistem terbenam. Visi BlackBerry adalah jelas – untuk melindungi masa depan bersambung yang anda boleh percayai.

Untuk maklumat lanjut, lawati dan ikuti .

Tanda dagangan, termasuk tetapi tidak terhad kepada BLACKBERRY dan REKA LETAK Logo, adalah tanda dagangan atau tanda dagangan berdaftar BlackBerry Limited, dan hak eksklusif kepada tanda dagangan tersebut adalah secara khususnya disimpan. Semua tanda dagangan lain adalah hak milik pemilik masing-masing. BlackBerry tidak bertanggungjawab terhadap sebarang produk pihak ketiga atau perkhidmatan.

Maklumat Media:
Hubungan Media BlackBerry
+1 (519) 597-7273

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)