Lanskap Kewangan Awal 2024: FBS Mengenal Pasti Faktor Utama Yang Mempengaruhi Pasaran Saham AS

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, Malaysia, Jan. 23, 2024 — FBS, broker global terkemuka, menekankan peluang baru bagi pelabur di tengah-tengah kenaikan pasaran saham AS yang bersejarah pada awal 2024. Berikutan kebangkitan luar biasa saham AS pada akhir 2023, kebimbangan awam mengenai kadar faedah yang meningkat, perlambatan pertumbuhan ekonomi, dan kemungkinan inflasi yang melambung turun, membentuk corak perdagangan yang menarik bagi suku pertama 2024.


Seperti dilaporkan oleh penganalisis pasaran kewangan, kebangkitan semula minat terhadap kecerdasan buatan (AI) memacu Nasdaq Composite ke pulangan tahunan paling menakjubkan sejak 2009, seterusnya memanaskan sektor pasaran saham berasaskan teknologi berat. Pada Januari 2024, Nasdaq Composite, S&P 500, dan Dow Jones Industrial Average mengalami peningkatan yang menakjubkan.

Pada bulan-bulan akan datang, faktor seperti inflasi dan kadar faedah, risiko recession, dan angka pendapatan syarikat akan terus membentuk landskap pasaran kewangan 2024. Beberapa faktor dan peristiwa khususnya menguatkan kecenderungan naik di pasaran saham AS:

  • Didorong oleh penurunan harga tenaga, inflasi menunjukkan tanda-tanda pengurangan.
  • Sebagai Indeks Perbelanjaan Penggunaan Peribadi Inti (PCE) kekal di atas sasaran jangka panjang Bank Pusat, institusi itu memutuskan untuk mengekalkan kadar dana persekutuan sasaran antara 5.25% dan 5.5% yang menghasilkan spekulasi mengenai langkah-langkah masa depan, termasuk pengurangan kadar.
  • Model kebarangkalian recession Bank New York memperkirakan peluang 51.8% bagi recession AS dalam tempoh 12 bulan akan datang, menimbulkan kebimbangan para pedagang.
  • Musim laporan pendapatan suku keempat 2023 bermula pada Januari 2024 dengan ramalan pertumbuhan sederhana – 2.4% pertumbuhan pendapatan dan 3.1% pertumbuhan hasil bagi syarikat-syarikat S&P 500.
  • Ahli analisis FBS berkongsi ramalan pertumbuhan pendapatan tahunan S&P 500 sebanyak 11.5% pada 2024. Walau bagaimanapun, optimisme berbeza merentasi sektor, di mana saham syarikat tenaga dan komunikasi menerajui. Saham-saham barang keperluan pengguna biasanya mempunyai kadar “pembelian” yang lebih rendah.

Memandang ke hadapan, ahli analisis FBS memberi amaran kepada pedagang mengenai strategi pelaburan yang berfokus kepada portfolio seimbang dan pelbagai, dengan perhatian kepada syarikat-syarikat yang menunjukkan asas yang kukuh. Keputusan perdagangan perlu penuh kesabaran dan kewaspadaan, dan memantau tindakan Bank Persekutuan dan situasi geopolitik tetap penting. Pelabur dinasihatkan untuk mengelakkan tindak balas berlebihan terhadap perubahan jangka pendek.

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan FBS, lawati .

Penafian: Bahan ini tidak mengandungi panggilan perdagangan, nasihat perdagangan atau cadangan dan bertujuan untuk maklumat sahaja.

Mengenai FBS

FBS ialah broker global berlesen dengan pengalaman lebih 14 tahun dan lebih 90 anugerah antarabangsa. FBS sedang membangun dengan mantap sebagai salah satu broker pasaran paling dipercayai, dengan jumlah pelanggannya melebihi 27,000,000 dan rakannya melebihi 500,000 di seluruh dunia. Jumlah perdagangan tahunan pelanggan FBS ialah lebih daripada $8.9 trillion. FBS juga merupakan Rakan Rasmi Kelab Bola Sepak Leicester City.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.