LANDORE RESOURCES LIMITED MENGAKUI PERJANJIAN UNTUK MELUPUSKAN 100% BLOK TUNTUTAN LITIUM KEPADA GREEN TECHNOLOGY METALS

26 LANDORE RESOURCES LIMITED ANNOUNCES AGREEMENT TO DISPOSE OF 100% OF THE LITHIUM CLAIM BLOCKS TO GREEN TECHNOLOGY METALS

LONDON, 4 Okt. 2023 /CNW/ – Landore Resources Limited (AIM: LND) (“Landore Resources” atau “Syarikat”) dengan sukacitanya mengesahkan bahawa anak syarikat Landore Resources yang dimiliki sepenuhnya, Landore Resources Canada Inc. (“Landore Canada”) telah menandatangani perjanjian jual beli (”Perjanjian”), untuk melupuskan 100 peratus kepentingannya dalam beberapa pegangan tanah tertentu yang mengandungi prospek Litium, yang terletak di dalam Projek Junior Lake (“Blok Tuntutan Litium”), kepada Green Technology Metals Limited (“GT1”) yang tersenarai di ASX.


Landore Resources Logo (CNW Group/Landore Resources Limited)

Pada 6 Mac 2023, Landore Resources mengumumkan bahawa Landore Canada telah menandatangani perjanjian pilihan dengan GT1, yang memberi GT1 hak untuk membeli 80 peratus kepentingan dalam Blok Tuntutan Litium (”Perjanjian Pilihan”). Menurut terma Perjanjian, GT1 kini akan memperoleh 100 peratus Blok Tuntutan Litium dan sebaik sahaja selesai, Perjanjian Pilihan akan ditamatkan. Terma-terma utama Perjanjian dinyatakan di bawah:

  • GT1 akan membayar Landore Canada bayaran tunai sebanyak C$1,000,000 (£602,410) (dijangka diterima dalam masa sebulan) (“Pertimbangan Tunai”).
  • Pertimbangan berasaskan saham, yang merangkumi terbitan 1,628,624 saham biasa baru dalam GT1 kepada Landore Resources, yang bernilai kira-kira C$600,000, berdasarkan purata berwajaran isipadu lima hari harga dagangan saham biasa GT1 di ASX, setakat hari perniagaan berakhir 2 Oktober 2023 (“Pertimbangan Saham”). Selepas menerima Pertimbangan Saham, Landore Resources akan memegang 1,628,624 saham GT1, mewakili kira-kira 0.59% modal saham diperbesar GT1.
  • GT1 juga akan mengambil alih dan terikat untuk memenuhi Royalti Pelebur Bersih sedia ada 2.0% dan mendapatkan hak untuk membeli semula 1.0% daripada royalti sedia ada setelah membayar C$1,000,000, yang kini meliputi projek Swole Lake (terdiri daripada 9 tuntutan mineral di Junior Lake yang terletak di sekitar kejadian litium Swole Lake).

Pertimbangan Tunai yang diterima oleh Landore Resources akan digunakan untuk keperluan modal kerja Syarikat. Apabila menerima saham baru dalam GT1, niat Syarikat adalah agar saham-saham ini akan dilupuskan secara teratur pada masa yang sesuai.

Claude Lemasson, Ketua Pegawai Eksekutif Landore Resources, hari ini mengulas:

“Melaksanakan transaksi ini dengan GT1 adalah langkah seterusnya dalam mengoptimumkan portfolio projek kami untuk Landore Resources. Memandangkan fokus kami adalah pada Projek Emas BAM, di mana kami menjangkakan akan memulakan penggerudian sebelum akhir tahun, transaksi ini menyokong pendanaan aktiviti kami. Kami akan terus memberikan kemas kini berkala kepada pasaran ketika kami maju di BAM.”

Mengenai Landore Resources

Landore Resources Limited adalah syarikat eksplorasi/pembangunan yang berusaha meningkatkan nilai pemegang saham melalui eksplorasi lanjutan dan pembangunan projek logam berharga dan bateri di timur Kanada. Syarikat ini terutamanya memberi tumpuan kepada pembangunan Projek Emas BAM miliknya sepenuhnya, yang terletak di Junior Lake Property di Barat Laut Ontario.

Mengenai Blok Tuntutan Litium

Blok Tuntutan Litium, yang terletak di bahagian utara Junior Lake Property, terdiri daripada 10,856 hektar dan mengandungi sejumlah pegmatit mengandungi litium, dengan tiga prospek siap digali dikenal pasti daripada aktiviti eksplorasi sejarah:

  • Sasaran Swole Lake adalah pegmatit mengandungi spodumena yang terletak di tengah-tengah harta Junior Lake, 10 kilometer di sebelah timur kejadian Litium Despard. Landore menyelesaikan sepuluh program penggerudian berlian pada tahun 2011, dengan keputusan penggerudian mengembalikan persimpangan 1.12% Li2O lebih 3.1m dan 1.14% Li2O lebih 8.8m.
  • Sasaran Tape Lake terdiri daripada dua pegmatit mengandungi spodumena yang berjulat dari 5m hingga 2.5m lebar, yang belum pernah diuji gali sebelum ini. Pegmatit terletak 5 kilometer di utara Swole Lake dan sampel batu kerikil dari satu urat pegmatit telah mengembalikan 1.04%, 1.219% dan 2.37% Li2O.
  • Sasaran Litium Despard terletak kira-kira 2 kilometer di timur sempadan Barat pegangan Junior Lake singkapan dan bongkah yang mengandungi sehingga 30% spodumena, dengan penggerudian sejarah memotong 1.68% Li2O lebih 6.1 meter, 1.70% Li2O lebih 2.01 meter dan 1.53% Li2O lebih 2.74 meter.

Sebagai aset eksplorasi, Blok Tuntutan Litium pada masa ini tidak menjana sebarang hasil atau keuntungan dan pada 30 Jun 2023, untuk tujuan perakaunan, mempunyai nilai buku sifar.

Amaran

Pengumuman ini mungkin mengandungi kenyataan pandangan ke hadapan yang mungkin melibatkan beberapa risiko dan ketidakpastian. Peristiwa atau keputusan sebenar boleh berbeza secara material daripada jangkaan dan unjuran yang dinyatakan di sini.

Maklumat yang terkandung dalam pengumuman ini dianggap oleh Syarikat sebagai maklumat sulit seperti yang ditetapkan di bawah Peraturan Penyalahgunaan Pasaran (EU) No. 596/2014 kerana ia membentuk sebahagian daripada undang-undang domestik United Kingdom melalui Akta Penarikan Diri Union Eropah (EU) 2018, seperti yang dipinda melalui Peraturan Penyalahgunaan Pasaran (Pindaan) (Keluar EU) 2019.

SUMBER Landore Resources Limited