Laluan sempadan lama Xinjiang mendapat pengubahsuaian kontemporari

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 29, 2023 — A news report from Beijing Review:

A duty-free shop at the China-Kazakhstan Khorgas International Border Cooperation Center on November 8 (JI JING)
A duty-free shop at the China-Kazakhstan Khorgas International Border Cooperation Center on November 8 (JI JING)

Khorgas pernah menjadi laluan sibuk yang digunakan oleh pedagang yang bepergian sepanjang Laluan Sutera Purba. Sebagai pintu sempadan, ia bermula lebih 140 tahun yang lalu. Hari ini, ia adalah salah satu pelabuhan darat terdekat China ke Asia Tengah dan Eropah.

Inisiatif Jalur dan Laluan, dicadangkan oleh China 10 tahun lalu dengan tujuan memperkukuh sambungan sepanjang dan melampaui laluan Laluan Sutera Purba, telah memberikan pembaharuan moden kepada pelabuhan lama di Wilayah Autonomi Xinjiang Uygur.

Dalam bahasa Mongolia, Khorgas bermaksud tempat unta lalu, dan dalam bahasa Kazakh, ia bermaksud tempat kekayaan dikumpulkan. Kawasan ini adalah rumah kepada pelbagai kumpulan etnik.

Sejak kereta api barangan pertama China-Eropah melalui Port Kereta Api Khorgas pada tahun 2016, bilangan kereta api sedemikian meningkat daripada kurang daripada 700 ke lebih daripada 7,000 tahun lepas, mengikut data pelabuhan. Lapan belas laluan kereta api melalui pelabuhan ke 18 negara, termasuk Jerman, Poland dan Belgium, membawa lebih daripada 200 kategori kargo.

Produk dieksport termasuk produk elektronik, pakaian dan kereta. Barangan diimport melalui pelabuhan termasuk produk pertanian dan makanan.

Hari ini, lokasi yang semakin mudah dicapai dan geografi bandar sempadan ini telah menarik banyak orang dan perniagaan untuk mengumpul kekayaan.

Syarikat pemprosesan makanan Rusia Golden Katyusha menubuhkan cawangan di bandar pada tahun 2016. Syarikat itu telah dimasukkan ke dalam zon berikat komprehensif bandar sejak penubuhan zon itu pada tahun 2020, menjadi syarikat asing pertama di zon itu. Zon itu merupakan kawasan yang ditetapkan khas di bawah penyeliaan kastam China dan menikmati dasar cukai yang menggalakkan. Sebagai contoh, bahan infrastruktur dan peralatan yang diimport dikecualikan daripada cukai import dan cukai berkaitan yang lain.

Syarikat itu mengimport bahan mentah seperti tepung gandum dan minyak rapa dari Novosibirsk, Rusia, dan memprosesnya menjadi mie, minyak masak dan biskut.

Tepung gandum Rusia dan minyak rapa yang lebih murah dan terkenal dengan kualiti tinggi, sangat popular dengan pengguna China, Iurii Basargin, pengurus besar syarikat, memberitahu Beijing Review.

Jarak yang agak pendek antara Novosibirsk dan Khorgas dan prosedur kastam yang cekap membolehkan bahan-bahan ini tiba di zon dalam tempoh dua hari. Ini, bersama-sama dasar cukai yang menggalakkan, memberi keyakinan kepada Basargin tentang perniagaan di bandar itu.

China meluluskan penubuhan Zon Perdagangan Bebas Percubaan China (Xinjiang) (FTZ) dalam satu edaran daripada Majlis Negara China, kabinet China, pada 31 Oktober. FTZ, yang pertama di kawasan sempadan barat laut China, secara rasmi memulakan operasi pada 1 November.

FTZ di China adalah jenis zon ekonomi khas. Barangan boleh diimport, diproses, dikilang dan dieksport tanpa campur tangan kastam langsung.

Setiap FTZ di China mempunyai fokus industri dan ekonomi khusus, dengan set insentif yang berbeza dirancang untuk mencapai matlamatnya. Insentif dan peraturan FTZ selaras dengan keutamaan dasar kerajaan China yang sedang berjalan.

Khorgas adalah salah satu daripada tiga kawasan yang termasuk dalam Xinjiang Pilot FTZ. Menurut edaran itu, FTZ, terdiri daripada bahagian-bahagian Urumqi (ibu negara wilayah), Khorgas dan Kashgar (bandar sempadan lain), meliputi jumlah keluasan 179.66 kilometer persegi dan akan memberi tumpuan kepada industri masa hadapan, industri intensif buruh dan industri perkhidmatan moden.

Edaran itu memanggil usaha untuk mengubah suai zon itu menjadi model percontohan pembangunan berkualiti tinggi untuk kawasan tengah dan barat negara.

Yu Chengzhong, Pengerusi Kumpulan Jin Yi, syarikat perdagangan produk pertanian di Khorgas, memberitahu Beijing Review bahawa FTZ dijangka meningkatkan perdagangannya dengan Asia Tengah dan Rusia, kerana perdagangan yang lebih mudah dan lebih pantas bermakna perasa buah-buahan dan sayuran yang lebih segar.

“Di Khorgas, kami boleh merasakan negara membuka lebih luas, dan ada dasar dan peluang perniagaan yang semakin baik dan lebih banyak untuk perniagaan,” kata Yu.

Komen ke  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.