Korea Quantum Computing dan IBM bekerjasama untuk membawa IBM watsonx dan komputer kuantum ke Korea

(SeaPRwire) –   Perjanjian ini termasuk KQC menawarkan perisian IBM dan keupayaan infrastruktur AI baharu seperti arsitektur komputer kuantum generasi seterusnya IBM

BUSAN, Korea Selatan, 30 Januari 2024 — IBM (NYSE: ) hari ini mengumumkan bahawa Korea Quantum Computing (KQC) telah menggaji IBM untuk menawarkan perisian AI paling maju dan infrastruktur IBM, serta perkhidmatan komputer kuantum. Ekosistem pengguna KQC akan mempunyai akses kepada penyelesaian penuh tangga IBM untuk AI, termasuk watsonx, platform AI dan data untuk melatih, menyesuaikan dan melaksanakan model AI lanjut dan perisian untuk perniagaan.

IBM Quantum System Two (Credit: IBM)

IBM Quantum System Two (Credit: IBM)

KQC juga mengembangkan kerjasama komputer kuantum dengan IBM. Telah beroperasi sebagai Pusat Inovasi Kuantum IBM sejak 2022, KQC akan terus menawarkan akses kepada armada sistem kuantum global IBM melalui awan. Tambahan pula, IBM dan KQC merancang untuk menggunakan sistem di tapak KQC di Busan, Korea Selatan menjelang 2028.

“KQC menyediakan infrastruktur pengkomputeran pelbagai di Korea melalui kerjasama kami dengan IBM. Sumber komputer kami yang kukuh dan perisian inti dalam kuantum dan AI bersedia tidak sahaja untuk memenuhi permintaan yang meningkat untuk pengkomputeran prestasi tinggi, tetapi juga untuk melicinkan penggunaan industri dan pembangunan ekosistem. Kami bekerja dengan tekun untuk meningkatkan perkhidmatan dan infrastruktur melalui kerjasama ini serta dengan rakan industri khusus kami,” kata Ji Hoon Kweon, Pengerusi KQC.

“Kami bersemangat untuk bekerja dengan KQC untuk melaksanakan sistem AI dan kuantum untuk memacu inovasi merentasi industri Korea. Dengan penglibatan ini, pelanggan KQC akan mempunyai keupayaan untuk melatih, menyesuaikan dan melaksanakan model AI lanjut, menggunakan watsonx IBM dan infrastruktur AI maju. Selain itu, dengan peluang untuk mengakses sistem kuantum IBM melalui awan, hari ini – dan sistem kuantum generasi seterusnya dalam tahun-tahun akan datang – ahli KQC akan dapat menggabungkan kuasa AI dan kuantum untuk membangunkan aplikasi baharu untuk menangani masalah teruk industri mereka,” kata Darío Gil, Naib Presiden Kanan IBM dan Pengarah Penyelidikan.

Kerjasama ini termasuk pelaburan dalam infrastruktur untuk menyokong pembangunan dan pelaksanaan AI generatif. Rancangan untuk infrastruktur AI yang dioptimumkan termasuk GPU maju dan Unit AI IBM (AIU) yang dikendalikan dengan Red Hat OpenShift untuk menyediakan persekitaran awan asli. Bersama-sama, sistem GPU dan kombinasi AIU sedang direka untuk menawarkan ahli sumber perkakasan terkini untuk menyokong penyelidikan AI dan peluang perniagaan.

Untuk menyediakan penyelesaian penuh tangga, kerjasama ini juga akan termasuk akses untuk pelanggan KQC kepada Red Hat OpeShift AI untuk keperluan pengurusan dan pelaksanaan, dan platform watsonx IBM untuk memberdayakan AI generatif dan gelombang pengkomputeran baharu. Dengan memanfaatkan perisian watsonx untuk aliran kerja dan penyelesaian mereka, ahli KQC akan mempunyai akses kepada teknologi AI generatif untuk perniagaan.

Selain daripada IBM, KQC juga bekerjasama dengan organisasi Korea yang lain untuk sumbangan kepada ekosistem komputer kuantum negara.

“KQC telah dengan aktif membina kolaborasi penyelidikan kuantum dengan syarikat tempatan terkemuka dalam industri kewangan, bio-kesihatan dan farmaseutikal. Tahun lalu, Hospital Universiti Dankook menyertai sebagai ahli penyelidikan bersama dalam kesihatan kuantum. Selain itu, sebagai ahli Pusat Inovasi Kuantum IBM kami, Hanlim Pharmaceutical Co., telah memulakan penyelidikan bersama untuk penemuan ubat baharu dengan kami. Dan DNEURO, perisian kewangan permulaan Korea sedang membangunkan algoritma kuantum dalam penetapan harga pilihan dan pengoptimuman portfolio,” kata Dr. Joon Young Kim, CEO KQC.

Mengenai IBM

IBM ialah pembekal terkemuka awan hibrid global dan kepakaran AI, dan perundingan. Kami membantu pelanggan di lebih daripada 175 negara memanfaatkan wawasan daripada data mereka, mengoptimumkan proses perniagaan, mengurangkan kos, dan mendapatkan kelebihan saingan dalam industri mereka. Lebih daripada 4,000 entiti kerajaan dan korporat dalam bidang infrastruktur kritikal seperti perkhidmatan kewangan, telekomunikasi dan kesihatan bergantung kepada platform awan hibrid IBM dan Red Hat OpenShift untuk menjalankan transformasi digital mereka dengan cepat, cekap dan selamat. Inovasi pecah-panduan IBM dalam AI, komputer kuantum, penyelesaian awan khusus industri dan perundingan menyediakan pilihan terbuka dan fleksibel kepada pelanggan kami. Semua ini disokong oleh komitmen jangka panjang IBM terhadap kepercayaan, ketelusan, tanggungjawab, inklusiviti dan perkhidmatan.

Media Kontak:

Bethany Hill McCarthy, IBM Research

Chris Nay, IBM Quantum

A PCIe card containing the IBM AIU. (Credit: IBM.)

A PCIe card containing the IBM AIU. (Credit: IBM.)

 

IBM Corporation logo.

IBM Corporation logo.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.