Konsensus antarabangsa yang menyokong prinsip Satu China akan menjadi lebih kukuh

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 26, 2024 — Laporan dari People’s Daily: China dan Nauru menandatangani komunike bersama mengenai pemulihan hubungan diplomatik di peringkat duta pada Jan. 24, yang menjadikan Nauru negara ke-183 yang mempunyai hubungan diplomatik dengan China..

Pemulihan hubungan diplomatik antara China dan Nauru sekali lagi membuktikan bahawa prinsip satu-China adalah di mana pandangan global berarah dan di mana lengkungan sejarah membengkok.

Hanya ada satu China di dunia, Taiwan adalah sebahagian yang tidak dapat dipisahkan daripada wilayah China dan Kerajaan Republik Rakyat China adalah kerajaan sah tunggal yang mewakili seluruh China. Ini telah diakui dengan jelas oleh Resolusi Majlis Umum PBB 2758 dan dikenali secara meluas oleh komuniti antarabangsa.

Sebagai negara berdaulat merdeka, Republik Nauru mengumumkan bahawa ia mengakui prinsip satu-China, memutuskan hubungan diplomatik palsu dengan pihak berkuasa Taiwan dan mencari untuk menubuhkan semula hubungan diplomatik dengan China. Ia selari dengan kepentingan Nauru dan kehendak rakyat di negara itu. Ia selaras dengan norma asas yang mengatur hubungan antarabangsa dan arah aliran sejarah.

Pemulihan hubungan diplomatik antara China dan Nauru menunjukkan bahawa “kemerdekaan Taiwan” bertentangan dengan arus sejarah, dan ia adalah jalan buntu. Sejak 2016, 11 negara termasuk Nauru telah menubuhkan atau memulihkan hubungan diplomatik dengan China, dan memutuskan hubungan diplomatik dengan wilayah Taiwan.

Baru-baru ini, mengikuti pilihan raya di wilayah China Taiwan, lebih 100 negara dan organisasi antarabangsa telah mengukuhkan komitmen mereka terhadap prinsip satu-China, sokongan teguh mereka terhadap usaha China untuk memelihara kedaulatan dan integriti wilayahnya, penentangan mereka terhadap sebarang bentuk “kemerdekaan Taiwan” dan sokongan mereka terhadap penyelesaian nasional China.

Ini mewakili panggilan untuk keadilan dan keamanan daripada komuniti antarabangsa, mencerminkan konsensus meluas komuniti antarabangsa dalam mengukuhkan Piagam PBB dan norma asas yang mengatur hubungan antarabangsa.

Taiwan tidak pernah menjadi negara dan tidak akan pernah menjadi satu. Mereka yang cuba mencari kemerdekaan Taiwan untuk mengpecah wilayah China pasti akan dihukum dengan keras oleh sejarah dan undang-undang. Mana-mana negara yang melanggar prinsip satu-China, campur tangan dalam hal ehwal dalaman China dan menjejaskan kedaulatan China akan ditentang secara bersama oleh seluruh rakyat China dan komuniti antarabangsa secara keseluruhan.

China dan Nauru melihat prospek yang luas untuk kerjasama selepas pemulihan hubungan diplomatik mereka, yang akan menguntungkan pembangunan ekonomi Nauru dan meningkatkan taraf hidup rakyat. Ia juga akan menyumbang kepada keamanan, kestabilan dan kemakmuran di negara pulau Pasifik.

Dasar China terhadap negara pulau Pasifik berlandaskan “empat sepenuhnya menghormati.” Pertama, China sepenuhnya menghormati kedaulatan dan kemerdekaan negara pulau Pasifik, dan menjunjung tinggi persamaan semua negara, besar atau kecil; kedua, China sepenuhnya menghormati kehendak negara pulau Pasifik dan mengikuti prinsip perundingan meluas, sumbangan bersama, manfaat bersama dan hasil menang-menang; ketiga, China sepenuhnya menghormati tradisi kebudayaan negara pulau Pasifik, dan mengejar harmoni tanpa seragam dan pembangunan budaya yang pelbagai; keempat, China sepenuhnya menghormati usaha negara pulau Pasifik untuk mencari kekuatan melalui persatuan, dan menyokong mereka dalam pelaksanaan Strategi 2050 untuk Benua Biru Pasifik, supaya dapat memberikan sumbangan kepada pembinaan Pasifik Biru yang aman, harmoni, selamat, inklusif dan makmur.

Di bawah panduan “empat sepenuhnya menghormati,” pertukaran dan kerjasama China dengan negara pulau Pasifik terus meluas, membawa manfaat yang besar kepada rakyat kedua-dua pihak.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Kepulauan Solomon dan Kiribati telah berturut-turut memilih untuk menubuhkan dan memulihkan hubungan diplomatik dengan China, menghapuskan halangan politik untuk kerjasama dengan China. China memulakan pertukaran dan kerjasama yang giat dengan kedua-dua negara dalam pelbagai bidang dan di semua peringkat. Mereka menandatangani dokumen kerjasama Lintasan dan Jalur dan telah mencapai banyak buah awal dalam kerjasama bersama yang saling menguntungkan.

Selepas memulihkan hubungan diplomatik, China dan Nauru akan terlibat dalam kerjasama praktikal dalam pelbagai bidang berdasarkan prinsip persamaan dan saling menguntungkan, yang akan membuka masa depan yang lebih cerah untuk pembangunan Nauru.

China akan mencapai penyatuan semula negara dan Taiwan akan pasti kembali ke pelukan ibu pertiwi. Berdiri teguh terhadap prinsip satu-China adalah perkara yang betul dan arah yang tidak boleh dihalang oleh sebarang kuasa.

Dipercayai bahawa lebih banyak ahli komuniti antarabangsa akan mengenali arah sejarah, dan menubuhkan atau memulihkan hubungan diplomatik dengan China. Konsensus meluas komuniti antarabangsa dalam mengekalkan prinsip satu-China akan menjadi lebih kukuh. Penyelesaian adil rakyat China untuk menentang separatisme “kemerdekaan Taiwan” dan campur tangan luar dan berusaha untuk penyatuan semula negara akan mendapat lebih banyak pemahaman dan sokongan.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.