Kombinasi Rybrevant J&J Berjaya dalam Kajian NSCLC

JNJ Stock

Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) telah melaporkan data utama yang menjanjikan daripada ujian klinikal lewat fasa yang menilai keberkesanan regimen rawatan tanpa kemoterapi yang melibatkan ubatnya, Rybrevant (amivantamab-vmjw), untuk rawatan kanser paru-paru sel non kecil (NSCLC) barisan pertama bermutasi EGFR.

Dalam kajian fasa III MARIPOSA ini, Rybrevant dinilai dalam gabungan dengan lazertinib, sejenis perencat tirosin kinase (TKI) generasi ketiga EGFR oral, berbanding Tagrisso (osimertinib) AstraZeneca (AZN), sejenis TKI generasi ketiga EGFR yang telah terbukti berkesan dalam NSCLC. AstraZeneca menerima kelulusan FDA untuk Tagrisso pada Mac 2017, terutamanya untuk pesakit dengan metastasis mutasi T790M EGFR positif NSCLC, yang penyakitnya telah kembali selepas terapi TKI EGFR sebelumnya.

Rybrevant JNJ pada masa ini diluluskan untuk merawat pesakit dewasa dengan NSCLC tempatan termaju atau metastasis yang penyakitnya telah kembali selepas kemoterapi berasaskan platinum.

Kajian MARIPOSA berjaya memenuhi objektif utamanya iaitu kelangsungan bebas progresi (PFS) pada pesakit yang menerima gabungan Rybrevant-lazertinib berbanding Tagrisso, menunjukkan kepentingan statistik dan klinikal. Selain itu, analisis interim keseluruhan kelangsungan hidup (OS), titik akhir sekunder, juga menyebelahi lengan rawatan yang menerima gabungan Rybrevant-lazertinib. Walau bagaimanapun, kepentingan statistik dan klinikal data OS masih perlu ditentukan.

Titik akhir sekunder lain dalam kajian MARIPOSA termasuk kadar tindak balas objektif, tempoh tindak balas, PFS intrakranial, PFS selepas terapi susulan pertama, dan masa kepada progresi simptomatik. Profil keselamatan gabungan Rybrevant-lazertinib kekal konsisten dengan data yang dilaporkan sebelum ini.

Pengurusan menegaskan bahawa rawatan piawai penjagaan semasa TKI EGFR untuk NSCLC barisan pertama bermutasi EGFR sering menyebabkan rintangan dan progresi penyakit apabila digunakan sebagai monoterapi, menyerlahkan keperluan perubatan yang tidak dipenuhi yang ketara. Terapi kombinasi Rybrevant dan lazertinib, jika berjaya dibangunkan, mempunyai potensi untuk memajukan rawatan melampaui monoterapi TKI dalam indikasi ini.

Pelepasan data kajian MARIPOSA menandakan kajian fasa akhir ketiga yang melibatkan Rybrevant diumumkan pada 2023, berikutan keputusan kajian PAPILLON dan MARIPOSA-2. JNJ bercadang untuk membentangkan keputusan daripada kajian-kajian ini, bersama dengan butiran tambahan tentang titik akhir sekunder terpilih, dalam persidangan perubatan yang akan datang.

Johnson and Johnson juga secara aktif menyiasat Rybrevant dalam pelbagai kajian lain untuk indikasi NSCLC. Patut dinyatakan bahawa rawatan piawai penjagaan semasa dalam rawatan barisan hadapan NSCLC metastasis adalah Keytruda Merck (MRK), terapi anti-PD-1 yang menyumbang sebahagian besar jualan farmaseutikal Merck dan mempunyai kelulusan untuk beberapa jenis kanser di Amerika Syarikat dan seluruh dunia.