Ketua Pegawai Eksekutif Trip.com Group menangani lawatan melebihi kapasiti untuk pelancongan mampan di Persidangan Ekonomi Sedunia

(SeaPRwire) –   CEO berkongsi pendekatan berlapis terhadap cabaran kelebihan pelancong, dengan amalan pelancongan mampan sebagai strategi utama

Memfokuskan kepada pelancongan berkualiti boleh menyebarkan pelancong dari titik panas untuk kerangka kerja pelancongan yang lebih mampan

Pemasaran e-dagang dan media sosial boleh menjadi cara inovatif untuk menggerakkan pelancongan ke destinasi yang tidak biasa

DAVOS, Switzerland, Jan. 22, 2024 — Trip.com Group, sebuah penyedia perkhidmatan perjalanan global terkemuka, telah menumpukan perhatian untuk menangani cabaran utama yang mengelilingi industri pelancongan. Ini dibuktikan dengan penyertaan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Cik Jane Sun dalam perbincangan panel “Maaf, Kami Penuh: Menangani Kelebihan Pelancong” di Forum Ekonomi Dunia yang berprestij di Davos, Switzerland. Forum ini menjemput tokoh-tokoh berpengaruh, dari elit politik hingga pemimpin perniagaan, untuk menangani cabaran yang dihadapi dunia kita, dengan harapan menemui dasar bersama dan penyelesaian bersatu, selaras dengan tema tahun ini “Membina Kepercayaan”.

Davos datang ketika dunia menjangkakan membina normal baharu untuk perjalanan mampan di era pasca-pandemik. Lebih 75% responden dalam laporan kemampanan Trip.com Group bersetuju bahawa pelancongan mampan adalah penting. Walau bagaimanapun, industri ini menghadapi halangan untuk perjalanan mampan, terutamanya kerana kenaikan bilangan pengunjung menghampiri tahap pra-pandemik. Akibatnya, destinasi berhadapan pelbagai cabaran seperti memelihara tapak warisan, memerangi pencemaran, dan menjaga ekosistem mereka.

Trip.com Group CEO Ms Jane Sun speaks on overtourism at the World Economic Forum, Davos, Switzerland. Source: World Economic Forum
Trip.com Group CEO Ms Jane Sun berucap mengenai kelebihan pelancong di Forum Ekonomi Dunia, Davos, Switzerland. Sumber: World Economic Forum

Di forum itu, Cik Sun berkongsi pandangannya mengenai cabaran kelebihan pelancong bagi pelbagai pemangku kepentingan dalam industri. Cik Sun berbual bersama-sama panelis terkemuka yang lain termasuk Cik Sithembile Ntombela, Ketua Eksekutif Sementara Brand South Africa; En. Stephen Cotton, Setiausaha Agung Persatuan Pengangkutan Pekerja Antarabangsa (ITF); dan En. Tony Fernandes, Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Berhad (AirAsia). Forum ini dikendalikan oleh penyampai berita dan pengulas CNN International, En. Richard Quest.

From left to right: Mr Richard Quest, CNN International's anchor and correspondent; Ms Jane Sun, CEO of Trip.com Group; Ms Sithembile Ntombela, Acting Chief Executive Officer of Brand South Africa; Mr Tony Fernandes, Chief Executive Officer of Capital A Berhad (AirAsia); and Mr Stephen Cotton, General Secretary of the International Transport Workers' Federation (ITF). Source: World Economic Forum
Dari kiri ke kanan: En. Richard Quest, penyampai berita dan pengulas CNN International; Cik Jane Sun, Ketua Pegawai Eksekutif Trip.com Group; Cik Sithembile Ntombela, Ketua Eksekutif Sementara Brand South Africa; En. Tony Fernandes, Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Berhad (AirAsia); dan En. Stephen Cotton, Setiausaha Agung Persatuan Pengangkutan Pekerja Antarabangsa (ITF). Sumber: World Economic Forum

Cik Sun juga bertemu dengan pegawai kerajaan dari pelbagai negara untuk mengukuhkan kejayaan momentum pertumbuhan perjalanan rantau ini.

Menangani kelebihan pelancong hanya berjaya jika kemampanan dimasukkan dalam seluruh industri perjalanan dan pelancongan. Trip.com Group menangani cabaran ini melalui pendekatan berlapis, dengan inisiatif untuk mempromosikan amalan pelancongan mampan, meningkatkan infrastruktur, dan memerangi implikasi alam sekitar dan sosial.

“Kita perlu mendekati isu kelebihan pelancong dengan pandangan seimbang. Destinasi boleh menjadi terlalu ramai tanpa pengurusan yang sesuai, dan pengalaman secara keseluruhannya terjejas. Ia penting untuk mencari cara permintaan dan penawaran boleh berkembang secara mampan,” kata Cik Sun.

Pelaburan dalam pelancongan berkualiti adalah pendekatan yang boleh dilaksanakan untuk menarik pelancong ke destinasi yang kurang dikunjungi. Beberapa pasaran utama seperti Thailand dan Malaysia telah menyokong idea menarik “pelancong bernilai tinggi” untuk mengalihkan permintaan dari titik panas. Pada masa yang sama, rantau lain bertujuan untuk mempelbagai aliran pelancong dengan menawarkan bentuk pelancongan niş unik ke rantau yang kurang dikunjungi. Ini dapat mengurangkan kelebihan pelancong dan mempunyai potensi untuk keuntungan ekonomi, dengan destinasi seperti Dubai berjaya meluaskan industri pelancongan kesihatan mereka kepada nilai dianggarkan melebihi USD 108 bilion.

Untuk mengurangkan tekanan kepada destinasi popular, strategi lain melibatkan promosi destinasi yang kurang diketahui, dikenali sebagai pelancongan ekor panjang. Kemajuan dalam teknologi dan rangkaian sosial telah menjadikan pendekatan pemasaran yang memberi tumpuan kepada kawasan yang kurang dikunjungi lebih berkesan. Sebagai contoh, Trip.com Group menggunakan strategi pemasaran kandungan, termasuk kempen e-dagang dan memanfaatkan platform perjalanan sosialnya, Trip Moments, untuk memaparkan kawasan yang kurang dikunjungi. Daegu – destinasi yang kurang diketahui di Korea – diberi penekanan dalam kempen digital berjaya yang mendapat lebih 29 juta tontonan, mengakibatkan peningkatan 87% dalam jualan produk berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Selain mempromosikan destinasi yang kurang diketahui, menargetkan tempoh rehat atau musim perjalanan yang biasanya rendah boleh membantu menangani kelebihan pelancong semasa tempoh perjalanan puncak. Untuk membolehkan ini, Trip.com Group menyediakan pilihan tempahan fleksibel dan maju untuk memastikan pelanggan mempunyai kebebasan untuk menyesuaikan rancangan perjalanan mereka bila-bila masa.

Kumpulan itu juga berminat untuk bekerjasama dengan rakan kongsi dan pemangku kepentingan industri untuk mencari penyelesaian mampan dalam jangka panjang.

“Cabaran kompleks kelebihan pelancong memerlukan lebih daripada penyelesaian segera – ia tidak akan diselesaikan dalam semalam. Walau bagaimanapun, melalui dedikasi yang tidak mengenal penat lelah daripada pelbagai pemangku kepentingan, kami percaya setiap usaha menyumbang ke arah membentuk masa depan di mana perjalanan bersesuaian dengan prinsip-prinsip mampan secara semulajadi. Ini melepasi matlamat; ia komitmen kuat untuk mendefinisikan semula hakikat perjalanan yang bertanggungjawab,” kata Cik Sun.

Mengenai Trip.com Group

Trip.com Group ialah penyedia perkhidmatan perjalanan global terkemuka yang terdiri daripada Trip.com, Ctrip, Skyscanner, dan Qunar. Melalui platformnya, Trip.com Group membantu pelancong di seluruh dunia membuat tempahan maklumat dan berkos efektif untuk produk dan perkhidmatan perjalanan, dan membolehkan rakan kongsi menyambung tawaran mereka dengan pengguna melalui penggabungan kandungan dan sumber perjalanan yang terkandung dan platform transaksi maju yang terdiri daripada aplikasi, laman web dan pusat perkhidmatan pelanggan 24/7. Ditubuhkan pada tahun 1999 dan disenaraikan di NASDAQ pada tahun 2003 dan HKEX pada tahun 2021, Trip.com Group telah menjadi salah satu kumpulan perjalanan yang paling dikenali di dunia, dengan misi “untuk mengejar perjalanan sempurna untuk dunia yang lebih baik”. Ketahui lebih lanjut mengenai Trip.com Group di sini: .

Ikuti kami di: ,,, dan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.