Ketegangan Timur Tengah yang Meningkat Boleh Mendorong Kenaikan Harga Minyak, Amaran Bank Dunia

oil prices

Bank Dunia memperingatkan pada Isnin tentang potensi harga minyak melonjak jika konflik antara Israel dan Hamas meningkat. Eskalasi sedemikian juga boleh menyebabkan kenaikan harga makanan global.

Temuan terkini dalam Laporan Pasaran Komoditi Bank Dunia mencadangkan bahawa kesan langsung terhadap harga minyak mungkin kekal terkawal jika keadaan kekal seperti sekarang, tetapi terdapat risiko harga boleh melonjak jika ketegangan meningkat. Konfrontasi semasa melibatkan serangan Hamas terhadap Israel dan operasi balasan Israel telah menimbulkan kebimbangan konflik lebih besar di Timur Tengah.

Risiko ini diperkuatkan pada hujung minggu lepas apabila pasukan Israel maju ke Gaza, menandakan apa yang Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu huraikan sebagai “peringkat kedua” dalam konflik berterusan. Sementara itu, wakil Hamas sedang menuntut sokongan lebih daripada sekutu serantau, terutamanya termasuk kumpulan Hezbollah yang disokong Iran berpangkalan di Lubnan.

Dalam laporannya, Bank Dunia menggariskan tiga senario berkemungkinan mengenai bekalan minyak global:

  1. Gangguan kecil: Jika konflik kekal terhad, harga minyak berkemungkinan menurun daripada $90 setongol kepada kira-kira $81 setongol pada tahun akan datang.
  2. Gangguan sederhana: Membandingkan dengan gangguan yang diperhatikan semasa perang Iraq, bekalan minyak global boleh jatuh antara 3 hingga 5 juta tong sehari daripada 100 juta tong, menaikkan harga kira-kira 35%.
  3. Gangguan besar: Mencerminkan skala embargominyak Arab 1973, bekalan minyak global berkemungkinan merosot antara 6 hingga 8 juta tong sehari. Ini boleh menyebabkan kenaikan harga antara 56% hingga 75%, dengan harga melonjak antara $140 hingga $157 setongol.

Indermit Gill, Ketua Ekonom Bank Dunia, menekankan gangguan ekonomi jangka panjang akibat pencerobohan Rusia terhadap Ukraine. Beliau menyebut senario “kejutan tenaga ganda” yang belum pernah berlaku sebelum ini, yang timbul daripada situasi Ukraine dan ketegangan Timur Tengah yang semakin meningkat.

Selain itu, Ayhan Kose, Timbalan Ketua Ekonom Bank Dunia, memperingatkan kesan rantai terhadap kos makanan akibat kenaikan harga minyak. Kejutan harga minyak sedemikian akan memperburuk inflasi harga makanan, terutamanya di negara-negara membangun, kerana implikasi tindakan Rusia di Ukraine.

Sejak bermulanya konflik kini, harga minyak telah meningkat kira-kira 6%. Emas, biasanya dianggap sebagai aset perlindungan selamat dalam masa tidak menentu, juga menyaksikan peningkatan kira-kira 8%, seperti yang disebut oleh Bank Dunia.

Walaupun demikian, sesetengah pakar masih meragui kekurangan minyak besar-besaran memberi kesan kepada AS, memandangkan tahap pengeluaran minyaknya yang paling tinggi dalam sejarah. Berkata-kata di acara Bloomberg baru-baru ini, Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen menyatakan bahawa walaupun kesan ekonomi semasa konflik Israel-Hamas kelihatan terhad pada skala global, perang lebih besar berkemungkinan memberi akibat besar secara global.

Fatih Birol, Pengarah Eksekutif Agensi Tenaga Antarabangsa, menekankan ketidakpastian bergantung kepada minyak dan gas, terutamanya memandangkan pencerobohan Rusia dan ketegangan Timur Tengah yang meningkat. Beliau menegaskan sumber-sumber tenaga ini tidak boleh dianggap sepenuhnya “selamat dan terjamin” bagi negara atau pengguna.