Ketahui evolusi bahan revolusi plastik, dalam pameran perjalanan khas yang akan dipertontonkan buat kali pertama di Asia di Muzium Negara Singapura

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 26 Jan. 2024 — Terokai sejarah dan masa depan plastik dalam pameran perjalanan bertajuk Plastic: Remaking Our World, yang membuat kemunculan pertamanya di Asia di Muzium Kebangsaan Singapura (NMS) dari 27 Januari hingga 23 Jun 2024. Pameran perjalanan ini oleh Vitra Design Museum, V&A Dundee dan maat, Lisbon menelusuri kenaikan meteori plastik pada abad ke-20 dan penyelesaian terkini untuk cara penggunaan plastik yang lebih mampan dalam masyarakat kita. Menampilkan lebih 300 artifak, pameran ini termasuk naratif tempatan Singapura tentang sejarahnya dengan plastik, menampilkan campuran paparan fizikal dan digital koleksi kebangsaan serta ruang interaktif.

Dibahagikan kepada tiga bahagian, Kalpa; Synthetica, Petromodernity dan Plasticene: Plastik dari 1850 sehingga Hari Ini dan Re-, pameran yang menyerap ini membawa pengunjung ke perjalanan sejarah, menjejaki evolusi bahan secara tempatan dan global sebelum melihat ke masa depan, bertujuan untuk memantik perbualan tentang penggunaan plastik cara yang lebih mampan. Artifak utama termasuk boneka Barbie ikonik dan peralatan piknik Plack, Bakelite, bahan bersejarah yang memudahkan penciptaan peralatan isi rumah elektrik, dan kerusi Ball masa depan angkasa.

Pengunjung semua umur boleh mencari unsur pendidikan yang menyeronokkan dan program seperti ruang interaktif Plastik dalam Kehidupan Kita yang terletak di luar pameran yang menelusuri pervasifnya plastik dalam kehidupan harian mereka. Mereka pasti akan menikmati Cabaran Peninjau Hijau, pengalaman bermain peranan tapak yang menguji pengetahuan mereka tentang kitar semula. Usaha inovatif tempatan dan projek penyelidikan yang menyokong penggunaan plastik yang lebih hijau juga akan dipamerkan di ruang ini.

Pengunjung juga boleh menikmati pelbagai program yang akan menekankan isu-isu berkaitan plastik serta isu-isu kelestarian yang lebih luas. Ini termasuk bengkel praktikal, lawatan pengalaman dan demonstrasi langsung mesin suntikan pameran yang akan berkongsi bagaimana untuk mencipta barangan isi rumah berguna daripada plastik daur semula.

Untuk maklumat lanjut mengenai pameran, sila lawati laman web Muzium Kebangsaan, atau laman media sosial kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.