Keputusan Kajian Fasa III INSPIRE mengenai Iruplinalkib Qilu Pharmaceutical diterbitkan dalam Journal of Thoracic Oncology

(SeaPRwire) –   JINAN, China, 30 Januari 2024 — Analisis interim dari kajian fasa III INSPIRE mengenai iruplinalkib yang dibangunkan oleh Qilu Pharmaceutical, yang memberi tumpuan kepada rawatan barisan pertama kanser paru-paru sel tidak kecil (NSCLC) jenis anaplastic lymphoma kinase (ALK) positif, baru-baru ini telah dipaparkan dalam Journal of Thoracic Oncology (Impak Faktor=20.4), jurnal rasmi Persatuan Antarabangsa untuk Kajian Kanser Paru-paru (IASLC). Penerbitan hasil kajian ini dalam jurnal antarabangsa berprestij menunjukkan pengiktirafan komuniti akademik global terhadap nilai klinikal hasil-hasil ini, serentak meningkatkan pemahaman komuniti terhadap kajian INSPIRE dan iruplinalkib secara signifikan.

Iruplinalkib adalah inhibitor kinase reseptor tirosin kinase (TKI) generasi seterusnya yang secara berkesan menargetkan kedua-dua gen fusi jenis liar dan mutan ALK. Kajian ini, yang dijalankan di 40 pusat di seluruh China dan diketuai oleh Profesor Shi Yuankai dari Hospital Kanser Akademi Sains China, menunjukkan bahawa iruplinalkib secara signifikan memanjangkan tempoh kebebasan progresif (PFS) dan menunjukkan aktiviti antitumor intrakranial yang dipertingkatkan berbanding kumpulan kawalan.

Kajian INSPIRE, kajian klinikal fasa III berbilang pusat, rawak, terbuka dan dibandingkan keberkesanan dan keselamatan iruplinalkib berbanding crizotinib dalam pesakit NSCLC ALK positif yang sebelum ini tidak dirawat dengan inhibitor ALK. Hasil utama telah dikemukakan di Persidangan Dunia Kanser Paru-paru 2023.

Antara 4 September 2019 dan 2 Disember 2020, kajian ini mendaftarkan 292 pesakit yang didiagnosis dengan NSCLC ALK positif yang telah merebak secara tempatan atau bermetastasis, termasuk 81 dengan metastasis sistem saraf pusat (CNS).

Keputusan Kajian INSPIRE, seperti yang diterbitkan dalam Journal of Thoracic Oncology dan dinilai oleh Jawatankuasa Kajian Bebas (IRC) pada 13 November 2022, menunjukkan bahawa median PFS adalah signifikan lebih lama dalam kumpulan iruplinalkib (27.7 bulan) berbanding kumpulan crizotinib (14.6 bulan), dengan nisbah risiko (HR) 0.34 (98.02% CI: 0.23-0.52), menunjukkan pengurangan sebanyak 66% dalam risiko progresif penyakit atau kematian. Hasil PFS yang dinilai oleh pakar klinikal adalah konsisten dengan yang ditentukan oleh IRC. Setakat potongan data, tempoh pengikutan median untuk keseluruhan hayat (OS) adalah 26.7 bulan untuk kumpulan iruplinalkib dan 25.9 bulan untuk kumpulan kawalan. Median OS belum dicapai.  

Analisis subkumpulan dan hasil sekunder tambahan menyokong keunggulan keberkesanan iruplinalkib. Iruplinalkib menyebabkan tempoh yang lebih lama bagi tindak balas tumor berbanding kumpulan kawalan (median tempoh tindak balas: 26.8 bulan berbanding 12.9 bulan; HR: 0.31). Bagi pesakit dengan metastasis CNS pada asas, kumpulan iruplinalkib mempamerkan kadar tindak balas objektif intrakranial yang lebih tinggi. Kadar tindak balas objektif intrakranial adalah 57.9% dalam kumpulan iruplinalkib berbanding 25.6% dalam kumpulan kawalan. Kadar tindak balas lengkap intrakranial adalah 31.6% berbanding 2.6% dalam kumpulan kawalan. Selanjutnya, di kalangan mereka dengan metastasis CNS yang boleh diukur pada asas, kadar tindak balas objektif intrakranial untuk kumpulan iruplinalkib mencapai 90.9%.

Dari segi keselamatan, walaupun pesakit dalam kumpulan iruplinalkib menjalani rawatan untuk tempoh yang lebih lama berbanding mereka dalam kumpulan kawalan (23.9 bulan berbanding 12.9 bulan), kekerapan tindak balas merbahaya yang teruk (gred 3 atau 4) adalah serupa di antara kedua-dua kumpulan, dengan 51.7% dalam kumpulan iruplinalkib berbanding 49.7% dalam kumpulan kawalan.

Berikutan hasil positif Kajian INSPIRE, iruplinalkib diluluskan oleh Suruhanjaya Produk Perubatan Kebangsaan China (NMPA) pada bulan Januari tahun ini untuk digunakan sebagai rawatan tunggal dalam mengurus NSCLC ALK positif yang telah merebak secara tempatan atau bermetastasis. Pengikutan jangka panjang kajian sedang berjalan. Keputusan terkini akan dikemukakan di persidangan akademik akan datang.

Pautan kepada artikel:

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.