Kemaskini Projek Vestmanna: Ketua Pegawai Eksekutif Minesto memberi ulasan mengenai pelbagai aktiviti sedang berjalan

(SeaPRwire) –   GOTHENBURG dan VASTRA GOTALAND, Sweden, Jan. 25, 2024  — Minesto, pembangun tenaga laut terkemuka, terus menggerakkan persiapan untuk penyambungan Dragon 12 di Vestmanna, Kepulauan Faroe. Hari ini, CEO Minesto Dr. Martin Edlund memberi komen mengenai aktiviti berterusan yang pelbagai.

Dragon 12 ialah naga tenaga pasang surut berskala utiliti pertama di dunia. Ia telah melalui kitaran pemasangan dan pemulihan. Di bawah keadaan cuaca ekstrem dengan salji dan angin yang kuat, pasukan Minesto terus bekerja di tapak. Kini persiapan akhir sedang dibuat sebelum pemasangan dan permulaan pengeluaran.

“Terdapat banyak perhatian setempat di Faroes, di kalangan pemangku kepentingan kami di Sweden dan secara global terhadap kemajuan kami. Keutamaan kami yang jelas adalah untuk memulakan pengeluaran elektrik D12 secepat mungkin. Kami mempunyai tapak operasi dengan semua infrastruktur disahkan. Komunikasi dengan layang yang dipasang dan semua subsistem layang telah berjalan semasa ujian pemasangan dan menurut kepuasan kami,” kata Dr Martin Edlund, CEO Minesto.

“Kami benar-benar membuka jalan – tiada yang pernah memasang dan terbang layang bawah air pada skala megawatt sebelum ini. Terdapat banyak proses dan prosedur yang kami laksanakan untuk kali pertama. Prosedur operasi normal seperti pengendalian tali panjang di darat, menyambung sistem kawalan layang di darat atau membuka modul dayung untuk memeriksa sensor perlu mengikuti langkah tertentu dan dilaksanakan oleh pakar yang betul untuk ia menjadi selamat dan kukuh,” kata Dr Martin Edlund.

 “Kami tentu sangat bersemangat untuk memulakan pengeluaran elektrik, dan jangkaan terhadap kami sebagai syarikat adalah betul-betul tinggi,” kata Dr Martin Edlund.

Dragon 4

“Sementara itu, Dragon 4 telah menghasilkan elektrik semasa musim sejuk, dan dengan itu menunjukkan keupayaan untuk pengeluaran kuasa asas boleh didispatch melalui sumber tenaga diperbaharui ini. Dengan pengeluaran yang boleh diramal sebagai bahagian penting campuran tenaga, baik CAPEX mahupun OPEX boleh dikurangkan sambil mengekalkan kebolehpercayaan. Dragon 4 kini dibawa ke dermaga untuk perkhidmatan yang dirancang,” kata Dr Martin Edlund.

Filem drone Minesto mengenai pelancaran pertama Dragon 12 kini sedang dikeluarkan di saluran Youtube Minesto;

Untuk maklumat tambahan, sila hubungi:

Cecilia Sernhage, Ketua Komunikasi
+46 735 23 71 58

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.