Kebebasan, Kesamarataan dan Keadilan Membawa kepada Keamanan

(SeaPRwire) –   Kenyataan Hari Hak Asasi Manusia oleh Pengarah Eksekutif Pendidikan Tidak Boleh Menunggu Yasmine Sherif

NEW YORK, 10 Dis. 2023 — Hari ini kita menandakan tonggak sejarah: ulang tahun ke-75 Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia. Ketika orang di seluruh dunia memperingati Hari Hak Asasi Manusia, kita juga perlu merenung mendalam makna dokumen bersejarah ini dan apa yang diperlukan untuk mencapai keamanan di dunia.

10 Disember 2023 menandakan ulang tahun ke-75 salah satu ikrar global paling memecahkan di dunia: Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia (DUHAM). Dokumen penting ini mengukuhkan hak-hak yang tidak dapat dipisahkan yang berhak dinikmati setiap manusia - tanpa mengira bangsa, warna kulit, agama, jantina, bahasa, pendapat politik atau lain-lain, asal keturunan sosial, harta, kelahiran atau status lain.

10 Disember 2023 menandakan ulang tahun ke-75 salah satu ikrar global paling memecahkan di dunia: Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia (DUHAM). Dokumen penting ini mengukuhkan hak-hak yang tidak dapat dipisahkan yang berhak dinikmati setiap manusia – tanpa mengira bangsa, warna kulit, agama, jantina, bahasa, pendapat politik atau lain-lain, asal keturunan sosial, harta, kelahiran atau status lain.

Pendahuluan yang memberi inspirasi dalam Deklarasi Universal bukanlah hasil pemikiran yang tidak peduli atau tamak. Ia dicipta oleh mereka yang mampu menyelami hati dan jiwa untuk menyatakan secara jujur keperluan untuk hidup rukun di dunia.

Terinspirasi oleh Timur dan Barat, Utara dan Selatan, Eleanor Roosevelt, bersama jurist Perancis, Rene Cassin, merupakan pemacu di sebalik Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia, diluluskan oleh Majlis Umum Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 1948. Dengan Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia, dan konvensyen hak asasi manusia undang-undang berikutnya, boleh dikatakan bahawa hak-hak ini tidak diisytiharkan untuk mencari konsensus pada tahap terendah. Sebaliknya, Deklarasi dicipta untuk memberi inspirasi dan membentuk konsensus pada nilai-nilai manusia tertinggi: matlamatnya adalah untuk mencapai keamanan.

Pendahuluan Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia membaca: ‘Adalah di mana pengiktirafan kemuliaan semula jadi dan hak-hak sama dan tidak boleh dipisahkan semua ahli keluarga manusia adalah asas kebebasan, keadilan dan keamanan di dunia.’ Namun, hampir satu abad kemudian, hak-hak universal ini secara umumnya tidak dihormati, atau diterapkan secara sama rata. Apabila intipati nilai-nilai dan undang-undang ini dilanggar dan diabaikan, adakah ia menghairankan bahawa terdapat lebih peperangan, konflik dan ketidakadilan meluas, yang mengakibatkan lebih pelarian, pemindahan dalaman dan penderitaan manusia yang amat besar?

Penderitaan manusia yang tidak terperi ini, tetapi boleh dicegah, berlaku kerana kita telah menyimpang dari nilai-nilai manusia tertinggi melalui banyak keputusan kecil dan besar. Keputusan-keputusan ini membawa tindakan yang sangat merosakkan asas untuk hidup rukun di dunia. Adakah kebebasan, kesamarataan dan keadilan untuk semua ahli keluarga manusia telah dikompromi atau diabaikan cukup?

Jalan ke arah keamanan tidak rumit. Jawapannya terkandung dalam pendahuluan Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia dan semua hak yang termaktub dalam Deklarasi.

Hak untuk pendidikan berkualiti yang inklusif dan mampan merupakan hak asasi yang asas. Pendidikan berterusan memberdayakan setiap kanak-kanak dan remaja untuk menuntut semua hak lain. Peluang kejayaan adalah lebih besar jika kanak-kanak dan remaja ini hidup dalam persekitaran yang membolehkan semua hak asasi manusia lain – juga untuk keluarga, masyarakat dan negara mereka.

Ini tidak rumit. Ia hanya memerlukan keputusan berani dalam setiap peranan kita – dan tindakan bermakna – untuk memulakan realisasi Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia untuk semua ahli keluarga manusia.

Ini akan menjadi cara yang bermakna untuk maju ke hadapan. Ia akan menjadi warisan yang mendalam untuk generasi muda dan generasi akan datang. Semua yang perlu kita lakukan adalah bertindak mengikut kata hati nurani kita. Atau seperti yang ditanya secara retorik oleh penulis bersama Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia, Eleanor Roosevelt: “Bila nurani kita akan menjadi begitu lembut sehingga kita akan bertindak untuk mencegah penderitaan manusia dan bukannya membalasnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.