Kampung Purba di Sungai Kuning

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 21, 2023 — Laporan berita dari China.org.cn tentang kampung purba di sepanjang Sungai Kuning:

 

Kampung Purba di sepanjang Sungai Kuning

Sungai Kuning mengalir sejauh 5,464 kilometer. Mustahil untuk mengalaminya semua dalam lawatan singkat. Pilihanku adalah lawatan sehari ke Kampung Cuijiazhai di utara China.

Sungai melengkung dan kampung purba itu menarik.

Dengan sejarah lebih 300 tahun, Kampung Cuijiazhai terbentuk dalam alam sekitar di kawasan teluk Sungai Kuning. Kebanyakan penduduk tempatan boleh menjejak akar mereka ke Shanxi dan Shaanxi.

Semasa zaman Dinasti Ming (1368-1644) dan Dinasti Qing (1636-1912) , terdapat pergerakan besar dikenali sebagai “zouxikou (berpindah ke barat). Orang-orang Shanxi, Shaanxi, dan tempat-tempat lain berpindah ke dalam Mongolia di luar Tembok Besar untuk membuka tanah terbiar dan berdagang. “Zouxikou” mengeratkan sambungan dan integrasi antara Dataran Tengah dan kawasan rumput di utara China.

Orang-orang datang membawa tradisi budaya dan pekerjaan mereka sendiri, menyerap kehidupan seperti yang boleh dilihat dalam pengaruh tak kelihatan dan kelihatan.

Dalam video ini, kita akan melihat beberapa bangunan dan perkakas di Kampung Cuijiazhai yang masih mengekalkan jejak integrasi tersebut.

Sesi Makan Tenang Budaya dengan Wang Xiaohui

Kampung Purba di sepanjang Sungai Kuning 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)