Kajian di Luar Negeri di Universiti Chulalongkorn: Pintu Masuk ke Pendidikan Kelas Dunia di Asia

(SeaPRwire) –   BANGKOK, Jan. 31, 2024Poised untuk menjadi salah satu pusat pendidikan Asia menerima pelajar Thai dan antarabangsa ke lebih 100 program antarabangsa dalam semua bidang untuk mencipta pengalaman pembelajaran tanpa sempadan dan mempersiapkan graduan untuk kewarganegaraan dunia.


Kita semua tahu bahawa Thailand adalah salah satu destinasi pelancongan terkemuka di dunia berkat daya tarikannya seperti seni, budaya, gastronomi, gaya hidup, alam semula jadi, iklim serta kos sara hidup yang berpatutan. Apa yang banyak daripada kita belum tahu ialah bahawa Thailand juga merupakan salah satu destinasi utama pelajar antarabangsa.

Thailand luar biasa dari segi pendidikan dan ini telah menarik ramai pelajar antarabangsa. Kualiti pendidikan Chula diiktiraf secara global dan menawarkan lebih 100 program antarabangsa dalam bahasa Inggeris di semua peringkat ijazah. Tambahan pula, kos sara hidup dan yuran pengajian kami lebih rendah berbanding negara-negara berbanding,” kata Sukalin Wanakasemsan, Pengarah Bahagian Hal Ehwal Akademik Antarabangsa, Pejabat Hal Ehwal Antarabangsa dan Rangkaian Global (OIA), Universiti Chulalongkorn.

Pada masa ini, kira-kira 2,000 pelajar antarabangsa dari 60 buah negara berada di Chula, sama ada dalam program pertukaran atau pengajian ijazah.

Jumlah ini meningkat berkat dunia kontemporari yang lebih menyokong perjalanan dan perpindahan manusia untuk bekerja, melawat atau menuntut. Berkenaan dengan pengajian, ia adalah sebahagian daripada memperoleh pengalaman hidup, mempromosikan kewarganegaraan dunia, dan membangunkan kemahiran untuk gaya hidup moden yang memerlukan kesedaran terbuka, pemahaman, dan pengakuan kepelbagaian dan kepelbagai budaya.

Mengapa pelajar antarabangsa memilih Chula?

Antara sebab utama ialah reputasi dan pengiktirafan antarabangsa Chula.

Pada peringkat negara, Chula telah menduduki tangga teratas Thailand selama empat tahun berturut-turut dalam THE Impact Rankings 2023, dan julatnya sebagai universiti teratas negara kini ialah 15 tahun (sejak 2009) dalam QS (Quacquarelli Symonds) World University Rankings 2024.

Secara antarabangsa, Hasil Pekerjaan Chula menduduki tangga dunia ke-17 dalam THE Impact Rankings 2023 dan kalangan 50 Teratas dalam QS World University Rankings 2024.

Chula adalah pusat pendidikan ASEAN dan Asia, dan pemimpin akademik dalam sains, sains sosial, dan kemanusiaan. Semua program ijazah adalah berkualiti tinggi dan mempersiapkan pelajar Thai dan antarabangsa untuk menjadi warganegara dunia. Graduan Chula mempunyai semua kemahiran penting dan boleh bekerja di mana-mana di dunia,” kata Sukalin.

Selain itu, persekitaran pembelajaran dan gaya hidup Chula adalah dinamik, apabila ia menggabungkan tradisi dan kemodenan serta menyokong pembelajaran sepanjang hayat di luar teks buku.

Chula merupakan universiti Thailand pertama berusia 106 tahun di kampusnya yang meliputi lebih satu kilometer persegi (637 rai). Ia ditandai dengan banyak bangunan warisan seni bina dan kisah sejarah selari dengan pemodenan Thailand. Terletak di pusat Bangkok, Chula dikelilingi oleh kemodenan dan kemasan zaman seperti Dataran Siam dan Pusat Seni dan Budaya Bangkok (BACC) manakala hanya beberapa minit dari kawasan lama seperti Yaowarat (Chinatown), Sam Yan, dan Charoen Krung. Dengan kata lain, pelajar Chula berada dalam persekitaran unik yang seimbang sempurna antara masa lalu, kini dan trend masa depan.

Kerjasama antarabangsa membangunkan pelajar Chula menjadi warganegara dunia

Chula terus bergerak mengikut tren pendidikan moden yang memberi tumpuan kepada membangunkan graduannya menjadi warganegara dunia yang boleh menyesuaikan diri dengan perubahan global dengan memahami kepelbagaian dan masyarakat pelbagai budaya.

“Terima kasih kepada reputasi dan usaha Chula, kami telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan beberapa universiti kelas dunia. Pelajar dalam program antarabangsa Chula belajar dalam persekitaran antarabangsa dan mengalami pelbagai persekitaran kerana mereka boleh mengikuti kelas dengan universiti terkemuka dunia sepanjang pengajian ijazah empat tahun di sini di Chula.”

Kerjasama antarabangsa Chula merangkumi:

Kerjasama Pangkalan Data Chula mempunyai perpustakaan dan pangkalan data kelas dunia di mana pelajar Chula boleh dengan mudah mengakses pelbagai sumber pengetahuan luar negeri termasuk buku, jurnal, penyelidikan, tesis dan pangkalan rujukan yang kuat menyokong pengajian dan penyelidikan mereka.

Kerjasama Kurikulum dalam program ijazah gabungan dan ganda antarabangsa Chula, pelajar mengikuti kelas di Universiti Chulalongkorn dan universiti rakan di luar negara. Beberapa contoh ialah Program Psikologi Antarabangsa Bersama (JIPP) dengan University of Queensland, Australia, dan program ijazah master ganda dalam Pengurusan Kejuruteraan dengan Universiti Warwick, United Kingdom.

Selain itu, MoU Chula dengan universiti terkemuka dunia memberikan peluang pertukaran pengajian selama satu atau dua semester ke universiti rakan kami. Bagi mereka yang tidak mahu bepergian, mereka boleh menjadi pelajar pertukaran di platform di mana mereka boleh mengikuti kelas dalam talian yang ditawarkan oleh universiti rakan kami.

(Senarai semua program ijazah Chula dengan universiti rakan antarabangsa adalah .)

Kehidupan kampus Chula: Senang, mudah, seronok dan dinamik

Kehidupan universiti tidak hanya tentang pengajian, tetapi juga hidup. Sukalin menambah bahawa kakitangan dan kemudahan Chula bersedia untuk menjadikan pengalaman pengajian dan hidup pelajar antarabangsa di luar negara sebagai salah satu pengalaman paling berkesan. 

  • Perjalanan: Berada di pusat bandar, kampus Chula mudah diakses menggunakan pelbagai pengangkutan awam termasuk bas, Sistem Transit Aliran Ringan Bangkok (BTS), dan Keretapi Laluan Gerak Cepat Metropolitan (MRT). Di kampus, enam laluan bas percuma mengambil pelajar ke bangunan pendidikan, asrama pelajar, dan kawasan sekitar.
  • Kesihatan Fizikal: menyediakan perkhidmatan kesihatan percuma untuk semua pelajar Chula. Dengan insurans kesihatan untuk pelajar antarabangsa, mereka boleh dimasukkan ke mana-mana hospital dalam kecemasan dan tidak perlu risau tentang perbelanjaan berkaitan kesihatan.
  • Kesihatan Mental: Pasukan psikolog dan psikiatri boleh membantu pelajar dengan kebimbangan mereka. Tambahan pula, pegawai di Chula OIA dan program antarabangsa lancar bertutur bahasa Inggeris dan sentiasa boleh membantu pelajar berkenaan pendaftaran, koordinasi dengan unit lain, permohonan visa, dan kes kecemasan.
  • Penginapan Pelajar:  Ditujukan untuk pelajar antarabangsa,   terletak dengan mudah dihubungi ke kampus utama melalui Bas Chula Shuttle dan berhampiran banyak restoran, dengan sewa lebih rendah berbanding asrama berhampiran yang lain.  
  • Aktiviti dan Rekreasi: Ditubuhkan oleh Pejabat Hal Ehwal Pelajar, Kelab Pelajar Antarabangsa menyediakan peluang pertukaran budaya untuk pelajar antarabangsa dan Thai. Mereka yang berminat dalam sukan, muzik, dan aktiviti lain juga boleh menyertai kelab lain. 
  • , platform dalam talian pelajar antarabangsa utama untuk kehidupan kampus Chula: Sukalin menyatakan bahawa ulasan dalam talian tidak sentiasa tepat dan maklumat daripada universiti mungkin kurang perspektif pelajar. Platform berasaskan web Chula “Unibuddy” adalah di mana pelajar antarabangsa dan Thai Chula berkongsi maklumat dan kisah pengajian dan hidup di Chula. Daftar Unibuddy .

“Bolehkah saya belajar di Chula tanpa bertutur bahasa Thai?”

Bahasa bukan penghalang untuk menuntut dan hidup di Chula. Walaupun tidak lancar bertutur bahasa Thai, pelajar antarabangsa masih boleh menikmati pembelajaran dan mendapat pengalaman baharu di Chula. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

“Semua kelas dalam program antarabangsa diadakan dalam bahasa Inggeris. Tambahan pula, kebanyakan pelajar Thai Chula boleh berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Di luar kampus, sesetengah orang mungkin