J&J Jangka Lonjakan Keuntungan Dwiangka pada 2023 Berikutan Pemisahan Kenvue

JNJ Stock

Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) telah menjangkakan lonjakan dua angka dalam keuntungan bagi tahun 2023 berikutan pemisahan anak syarikat kesihatan pengguna, Kenvue (NYSE:KVUE). Pengumuman ini menandakan unjuran permulaan bagi operasi berdiri sendiri divisyen farmaseutikal dan peranti perubatan J&J.

Dalam satu langkah bersejarah, J&J baru-baru ini menamatkan satu transformasi besar, menukar sahamnya dengan milik Kenvue, mengakibatkan gergasi farmaseutikal itu kini memegang pegangan 9.5% yang disusutkan dalam bekas anak syarikatnya.

Kenvue membuat penampilan sulungnya di Bursa Saham New York pada bulan Mei, membanggakan pengkapitalan pasaran kira-kira AS$79 bilion. Melalui gabungan tawaran hutang dan tawaran awam permulaan, J&J meraih hasil tunai berjumlah AS$13.2 bilion.

Ketua Pegawai Kewangan J&J, Joseph Wolk, menekankan bahawa dorongan utama di sebalik transaksi ini secara konsisten adalah matlamat strategik untuk menggalakkan ketangkasan, fleksibiliti, dan fokus industri tertentu yang lebih besar untuk kedua-dua syarikat. Beliau menyampaikan ini semasa panggilan pra-rakaman dengan pelabur.

Mengjangkakan tahun hadapan yang makmur, J&J telah menjangkakan perolehan sesaham yang dilaporkan terlaras untuk 2023 berjulat antara AS$10 hingga AS$10.10. Unjuran ini mewakili peningkatan 12.5% pada titik tengah bila dibandingkan dengan angka pada 2022.

Di samping itu, syarikat telah mengumumkan rancangan untuk mengkategorikan perniagaan kesihatan pengguna sebagai operasi yang dihentikan, membawa kepada keuntungan direkodkan sebanyak AS$20 bilion pada suku ketiga berikutan pemisahan.

Pada bulan Julai, J&J menyatakan optimisme mengenai pertumbuhan kukuh untuk tahun semasa. Syarikat mengutarakan jangkaannya untuk kebangkitan semula permintaan untuk prosedur seperti penggantian sendi dan pembedahan lain, memandangkan kesan COVID-19 dan inflasi dijangka sederhana.