Jacobio Pharma Memaparkan Data glecirasib dalam Pesakit Kanser Pankreas dan Tumor Pepejal Lain di 2024 ASCO GI

(SeaPRwire) –   BEIJING dan SAN FRANCISCO, Jan. 20, 2024 — Jacobio Pharmaceuticals (1167.HK), sebuah syarikat onkologi klinikal yang memberi tumpuan kepada sasaran yang tidak dapat diubati, mengumumkan data glecirasib pada pesakit kanser pankreas dan tumor pepejal lain pada sesi ucapan lisan abstrak di Persidangan Kanser Gastrointestinal Amerika Syarikat (ASCO) (“2024 ASCO GI“).

Setakat 6 Disember 2023, kajian global monoterapi glecirasib telah merekrut 52 pesakit dengan kanser pankreas dan tumor pepejal lain yang membawa mutasi KRAS G12C di China, Amerika Syarikat, Eropah, Israel dan kawasan lain, termasuk 31 pesakit dengan kanser pankreas, dan 21 pesakit dengan tumor pepejal lain (8 dengan tumor saluran hempedu, 3 dengan kanser perut, 3 dengan kanser usus kecil, 2 dengan kanser usus buntu, dan 5 dengan tumor pepejal lain).

Daripada 50 pesakit dengan tumor pepejal yang boleh dinilai, kadar respons objektif disahkan (cORR) adalah 48% (24/50) dan kadar kawalan penyakit (DCR) adalah 90% (45/50). Bagi pesakit kanser pankreas KRAS G12C mutasi garis depan kedua dan ke atas, cORR adalah 41.9% (13/31) dan DCR adalah 93.5% (29/31). Kematian bebas progresif median (mPFS) adalah 5.6 bulan, dan hayat keseluruhan median (mOS) adalah 10.7 bulan. Bagi pesakit tumor pepejal lain, cORR adalah 57.9% (11/19), DCR adalah 84.2% (16/19), mPFS adalah 7.0 bulan, dan mOS belum matang. Data keselamatan dan keberkesanan di atas lebih baik berbanding data kajian serupa yang diterbitkan.

Glecirasib mempunyai ciri-ciri kebolehtolongan dan keselamatan yang baik, kebanyakan tindak balas buruk berkaitan rawatan (TRAEs) adalah gred 1-2, dan TRAEs gred 3 atau di atas berlaku pada 25% pesakit. Tiada pesakit menarik diri secara kekal daripada kajian disebabkan oleh TRAE.

Profesor Lin Shen, pengarah jabatan gastroenterologi Hospital Kanser Peking, adalah penyelidik utama bagi kajian ini. Beliau memperkenalkan dalam persidangan, “Kanser pankreas adalah tumor yang sangat ganas, dan pesakit semasa tidak mempunyai kaedah rawatan berstandar yang berkesan, dengan kadar hayat keseluruhan lima tahun hanya 5%. Setiap tahun di China, kira-kira 1-2% pesakit kanser pankreas membawa mutasi KRAS G12C, dan kadar mutasi dalam tumor pepejal lain juga kira-kira 1%. Data klinikal glecirasib sementara mengesahkan keberkesanannya pada pesakit kanser pankreas dan tumor pepejal lain. Berbanding rawatan kimoterapi piawai, ORR glecirasib adalah lebih tinggi, dan keselamatan serta toleransi lebih baik. Diharapkan glecirasib akan mempercepat pembangunan klinikal dalam kanser pankreas dan tumor pepejal lain, membawa pilihan rawatan yang lebih baik daripada kimoterapi untuk pesakit.”

Jacobio terus menjelajahi aplikasi glecirasib dalam kanser pankreas. Kajian utama pendaftaran glecirasib untuk kanser pankreas diluluskan oleh CDE pada Julai 2023, yang menjadi kajian klinikal pendaftaran global pertama untuk kanser pankreas KRAS G12C. Keputusan kajian akan digunakan untuk menyampaikan permohonan ubat baru (NDA) untuk kanser pankreas.

Berdasarkan data keberkesanan dan keselamatan klinikal daripada kajian klinikal sedang berjalan, glecirasib diberi pengkhususan rawatan pembelaan (BTD) oleh Pusat Penilaian Ubat (CDE) di bawah Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan (NMPA) untuk pesakit kanser pankreas dengan mutasi KRAS G12C yang telah bergerak selepas rawatan piawai garis hadapan. Kanser pankreas adalah tumor ganas dan terdapat kekurangan rawatan berkesan semasa. Kadar hayat keseluruhan lima tahun hanya 5%-10%. BTD akan mempercepat pembangunan klinikal glecirasib dan mempercepat akses awal kepada pesakit.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web rasmi ASCO GI:

Maklumat Panggilan Persidangan

Jacobio akan menganjurkan panggilan persidangan langsung pada Jan. 23, 2024, pada 9:30-10:30 (UTC+8). Peserta perlu mendaftar terlebih dahulu untuk panggilan persidangan.
Pautan Pendaftaran:

Mengenai Glecirasib
Glecirasib adalah penghalang KRAS G12C yang dibangunkan oleh Jacobio. Beberapa kajian fasa I/II glecirasib sedang berjalan di China, Amerika Syarikat dan Eropah untuk pesakit dengan tumor pepejal maju membawa mutasi KRAS G12C. Ini termasuk kajian klinik utama di NSCLC di China (pengambilan pesakit telah selesai); kajian monoterapi untuk NSCLC bersama-mutasi STK11 dalam setting garis hadapan, kajian rawatan gabungan dengan penghalang SHP2 JAB-3312 dalam NSCLC dan dengan Cetuximab dalam kanser rektum, dan kajian klinikal pendaftaran utama dalam kanser pankreas.

Mengenai Jacobio Pharma

Jacobio Pharma (1167.HK) komited untuk membangunkan dan menyediakan produk dan penyelesaian baharu dan inovatif untuk meningkatkan kesihatan manusia. Pipa kerjanya berpusat pada sasaran molekul baharu dalam enam laluan isyarat utama: KRAS, titik pemeriksaan imun, metabolisme tumor, P53, RB dan MYC. Kami menetapkan projek utama kami berada di kalangan tiga teratas di dunia. Visi kami adalah untuk menjadi pemimpin global yang diiktiraf untuk impak dalam R&D ubat bersama rakan kongsi kami. Jacobio mempunyai pusat R&D di Beijing, Shanghai dan Boston dengan Platform Penemuan Ubat Induksi Aloterik (IADDP) dan Platform iADC kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.