Ireland merayakan ‘Saint Matron’ St. Brigid pada ulang tahun ke-1500 kematiannya

(SeaPRwire) –   DUBLIN, Feb. 2, 2024 — Santo pelindung alam semula jadi, penyembuhan dan kreativiti, perayaan telah berlangsung di seluruh Ireland hari ini, menandakan ulang tahun ke-1500 kematiannya.  

The Northern Lights in Dundalk for Louth's Brigid 1500 Festival

The Northern Lights in Dundalk for Louth’s Brigid 1500 Festival

Siapakah St. Brigid? Dipercayai telah hidup pada abad ke-5, legenda tentang kehidupan St. Brigid penuh dengan kisah belas kasihan, kreativiti dan mukjizat penyembuhan. Sebagai dewi Keltik api dan kesuburan, dia juga datang untuk mewakili kelahiran semula alam dan warna dan vibran alam semula jadi Ireland pada musim bunga, serta menjadi tokoh wanita Keltik yang kuat dan kreatif.  

Hari Isnin selepas hari perayaan St. Brigid pada 1 Februari telah diisytiharkan cuti awam tahunan baru pada 2023, wanita pertama di Ireland untuk diiktiraf dengan satu. Hari St. Brigid juga menandakan permulaan musim bunga dalam takwim Keltik. Dikenali sebagai ‘Imbolc’, ia adalah salah satu daripada empat festival utama dalam takwim Keltik, dan jatuh antara hari yang paling pendek dan equinox musim bunga dan merupakan masa di mana orang memandang ke hadapan untuk tahun pertumbuhan yang baik. 

Tiada tempat lagi St. Brigid warisan dirasai seperti di Kaunti Louth dan Kildare di Ireland’s Timur Purba. Di tempat kelahiran Brigid di Louth, perayaan tahunan Brigid di Faughart menerangi Dundalk dengan persembahan cahaya multisensori dipanggil Northern Lights. Direka oleh artis Ireland Friz persembahan cahaya melengkapkan lukisan mural beliau tentang Santo yang tinggal secara kekal di bandar Dundalk.  

Manakala di Kildare, di mana Brigid menghabiskan kebanyakan hidupnya dan mengasaskan Katedral, Festival Brigid1500 telah menganjurkan siri acara termasuk konsert dengan pemuzik wanita Ireland terkemuka Una Healy, Denise Chaila, Imelda May, Gemma Hayes dan lebih banyak lagi. Dua acara prosesyen api yang besar juga akan berlangsung di bandar-bandar Maynooth dan Kildare sepanjang cuti akhir minggu. 

Di seluruh negara juga orang raya dengan mencipta salib Brigid yang ikonik, tradisi yang telah mengembara ke seluruh dunia, serta mengambil bahagian dalam prosesyen yang menampilkan cahaya dan api.  

Musim bunga di Ireland adalah masa untuk memenuhi hati anda – penuh janji, hidupan baru, rerumputan hijau bergelombang, letupan bunga kuning daffodil dan padang kambing merata di seluruh negara; tidak lupa hari-hari yang lebih panjang berakhir dalam matahari terbenam berwarna-warni. 

 

St Brigid in Leixlip Ireland

St Brigid in Leixlip Ireland

 

Mount Congreve Gardens, Co Waterford

Mount Congreve Gardens, Co Waterford

 

Gemma Hayes and Una Healy perform at Brigid1500 Festival in Kildare

Gemma Hayes and Una Healy perform at Brigid1500 Festival in Kildare

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.