INTREPID Alliance Keluarkan Kajian Semakan Semakan Kompaun Antivirus Dalam Pembangunan Klinikal Untuk Menyumbang Kepada Usaha Persiapan Pandemik Berkolaborasi

(SeaPRwire) –   Analisis landskap global mengenalpasti kekuatan dan kelemahan dalam saluran R & D
untuk memberi maklumat usaha persiapan pandemik antarabangsa

ROME dan CAMBRIDGE, Mass., 24 Januari 2024 — INTREPID Alliance, konsortium syarikat biofarma bersama yang komited untuk mempercepat pembangunan rawatan antivirus untuk melindungi dunia daripada pandemik masa depan, hari ini menerbitkan fasa pertama penilaian landskap global penyelidikan dan pembangunan (R & D) antivirusnya. Antivirus adalah sebahagian penting daripada pertahanan kolektif dunia terhadap virus baru dan yang dikenali. Penyelidikan ini bertujuan untuk menyumbang kepada usaha persiapan pandemik global, termasuk melaksanakan matlamat yang ditetapkan oleh G7.

INTREPID Alliance dibentuk untuk menggabungkan kepakaran industri kolektif ahli-ahlinya dalam penemuan ubat, R & D antivirus, dan pembuatan ubat untuk membantu mengutamakan aset paling menjanjikan dalam saluran pembangunan ubat, menyokong kemajuannya dan memangkin kerjasama baru untuk mengisi kekurangan. Analisis landskap ini memberikan pandangan awal mengenai sebatian antivirus yang sedang disiasat yang menyasarkan 12 keluarga virus yang dipilih oleh INTREPID dengan potensi pandemik terbesar.

Temuan Utama: Landskap Pembangunan Klinikal Antivirus

Penerbitan awal ini daripada INTREPID Alliance mengenal pasti 80 program klinikal termasuk 61 sebatian unik untuk sembilan daripada 12 keluarga virus keutamaan.1 Daripada 61 sebatian itu, 19 diluluskan oleh pihak berkuasa ketat atau pihak berkuasa kebangsaan yang lain, 26 sebatian sedang menjalani fasa klinikal pembangunan dari Fasa 1-3. Dan 16 daripada 61 sebatian sedang menjalani pengumpulan maklumat lanjut oleh INTREPID.2

Daripada 26 sebatian yang sedang dibangunkan secara aktif, kecuali lima menyasarkan koronavirus (SARS-CoV-2) dan orthomyxovirus (Influenza) dengan fokus kurang kepada virus pernafasan atau vektor lain yang menjadi kebimbangan. Selain itu, beberapa daripada 19 sebatian yang diluluskan juga sedang dinilai untuk indikasi virus lain.

Indikasi lain yang mempunyai 1-3 sebatian dalam pembangunan atau diluluskan termasuk Adenovirus Manusia (A-G), demam Lassa, demam pendarahan Chapare, Ebola, Denggi, demam ensefalitis Jepun, demam pendarahan Crimea-Congo, virus Hendra, Rhinovirus, dan Polio. Keluarga virus tanpa sebatian sedang dalam pembangunan klinikal ialah Hantaviridae, Peribunyaviridae, dan Togaviridae.

Kebanyakan pemaju dan penaja sebatian fasa klinikal ini berasal dari industri biofarmasi dengan hampir 88 peratus mewakili spektrum biotek kecil hingga syarikat farmaseutikal besar. Pemaju antivirus dalam akademia mengikut pada kira-kira 8 peratus, organisasi penyelidikan kontrak pada 3 peratus, dan kerajaan pada kira-kira 2 peratus.

“Salah satu daripada banyak pelajaran daripada pandemik COVID-19 adalah bahawa kita perlu lebih bersedia, terutamanya berkaitan dengan pembangunan terapi antivirus baru yang boleh membantu merawat kesan merosakkan virus, melegakan gejala, dan mengurangkan tempoh jangkitan,” kata James Anderson, Pengarah Eksekutif Kesihatan Global di Persekutuan Antarabangsa Syarikat Farmaseutikal dan Perhimpunan (IFPMA) dan Pengerusi Lembaga INTREPID Alliance. “Walaupun penyelidik dalam industri dan tempat lain terus membuat kemajuan, landskap ini menunjukkan bahawa kekurangan yang besar wujud. Kita mempunyai peluang untuk mengambil warisan kerjasama yang timbul daripada pandemik baru-baru ini untuk mengutamakan inovasi dalam saluran antivirus dan melindungi dunia daripada pandemik masa depan.”

Koordinasi Seluruh Komuniti Global

Dalam menyokong usaha persiapan pandemik global, kepimpinan INTREPID menyertai Sekretariat Persiapan Pandemik Antarabangsa (IPPS) hari ini di Rome untuk pelancaran . Batu asas rancangan IPPS adalah pembangunan sekurang-kurangnya dua calon terapi ‘Siap Fasa 2’ terhadap keluarga patogen virus keutamaan berpotensi pandemik.3 Komitmen berterusan INTREPID untuk memantau dan menilai pelbagai sebatian antivirus dalam pembangunan melalui analisis landskapnya akan terus memberikan data penting untuk menyokong matlamat ini.

“Terapi antivirus adalah komponen penting dalam pertahanan kita terhadap ancaman pandemik baru dan muncul,” kata Victor J. Dzau, M.D., Pengerusi Bersama Kumpulan Pakar Sains dan Teknologi Misi 100 Hari. “Analisis INTREPID Alliance terhadap landskap antivirus semasa akan berfungsi sebagai pelancar dan terus memfokuskan komuniti global kepada bidang keperluan dan keutamaan yang genting.”

Menambah fokus awalnya ke atas sebatian dalam pembangunan klinikal, INTREPID kini sedang meluaskan analisis landskapnya untuk merangkumi sebatian praklinikal. Langkah seterusnya, kemudian pada tahun ini, INTREPID akan menerbitkan senarai sebatian menjanjikan Siap Fasa 2 yang boleh segera digunakan sebagai sebatian antivirus yang diperolehi daripada landskap global dan pemeriksaan saintifik.

Untuk memperbaiki senarai kami, pemaju diminta menyampaikan maklumat tidak sulit mengenai calon sebatian mereka melalui borang di laman web INTREPID. Laporan landskap penuh dan data juga tersedia secara awam di dan akan dikemas kini suku tahunan.

INTREPID Alliance terlibat secara aktif dengan pembuat dasar dan badan kesihatan awam untuk memastikan bahawa antivirus diberi insentif dan dimasukkan dengan betul ke dalam usaha global dan tempatan untuk lebih bersedia terhadap ancaman pandemik masa depan.

GLOBAL DATABASE AND STUDY METHODOLOGY

INTREPID Alliance menyaring pangkalan data global R & D antivirus menggunakan kriteria penyertaan dan pengecualian yang ketat untuk tiba kepada Landskap Pembangunan Klinikal Antivirus. Pangkalan data dilesenkan daripada Airfinity, syarikat inteligens kesihatan ramalan dan analitik data, yang memantau pembangunan praklinikal dan klinikal antivirus terhadap 12 keluarga virus yang menimbulkan risiko potensi pandemik yang paling tinggi. Setakat 16 November 2023, pangkalan data Airfinity mengenal pasti 687 sebatian/indikasi pelbagai untuk 12 keluarga virus keutamaan berpotensi pandemik; 387 berada dalam fasa praklinikal dan 300 berada dalam fasa klinikal pembangunan dan/atau diluluskan oleh pihak berkuasa peraturan global.

Penyaringan, menggunakan kriteria penyertaan dan pengecualian, sebatian/indikasi fasa klinikal dan diluluskan mengenal pasti 61 sebatian antivirus berbeza yang berkaitan dengan 80 sebatian/indikasi, seperti yang dilaporkan di atas. Selaras dengan misi INTREPID untuk memacu pembangunan sebatian antivirus kecil, sebatian yang dikecualikan daripada analisis kami adalah antibodi, antibiotik dan anti-jangkit lain, terapi berasaskan sel, antivirus HIV atau HCV khusus, sasaran tuan rumah (termasuk imunomodulator), produk semula jadi/nutraceutikal/herba dan vaksin.

MENGENAI INTREPID ALLIANCE

INTREPID Alliance telah dibentuk untuk mempercepat dan mempercepat pembangunan rawatan baru untuk agen pandemik viral muncul melalui sains awal dan R & D, dasar dan advokasi, serta penglibatan pemangku kepentingan. Diketuai oleh konsortium syarikat biofarmasi inovatif dan bekerja dengan sektor awam, swasta dan bukan untung, INTREPID bekerja untuk menghubungkan kesenjangan dan keperluan tidak terpenuhi utama untuk memastikan penyelesaian antivirus kepada patogen virus berpotensi pandemik tertinggi.

INTREPID dilancarkan pada Mac 2023 dalam summit peringkat tinggi yang menggabungkan lebih daripada 100 pemikir terkemuka dalam virologi dan kesihatan global. Untuk laporan daripada summit dan maklumat tambahan, lawati .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.