Industri veteran Dennis Martin menyertai syarikat permulaan fintech ADVANCE.AI untuk memimpin perniagaan pelaporan kredit

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 31 Jan. 2024 — , penyedia terkemuka di Asia Tenggara bagi pengesahan identiti digital, pematuhan dan pengurusan risiko, telah melantik industri veteran, Dennis Martin, sebagai CEO perniagaan pelaporan kreditnya.

Martin mempunyai pengalaman kepimpinan selama 25 tahun dalam industri pelaporan kredit global dan pernah menjadi Ketua Eksekutif Kumpulan CTOS Digital di Malaysia, menyelia portfolio lengkap bagi penyelesaian dan perkhidmatan pengurusan risiko dan kredit yang banyak digunakan oleh institusi perbankan dan kewangan, insurans, telco, syarikat besar dan PKS. Sebelum ini, beliau juga merupakan pengarah urusan Experian Asia Tenggara dan Dun & Bradstreet New Zealand, dan juga duduk dalam lembaga beberapa biro kredit, termasuk sebagai pengerusi CIBI Filipina.

“Industri pelaporan kredit merupakan pemacu penting bagi pertumbuhan ekonomi. Dengan menyediakan syarikat dan individu dengan alat yang diperlukan untuk membuat keputusan bermaklumat dan akses kepada kredit, ia meningkatkan sertakelan kewangan, digital dan ekonomi di seluruh rantau, terutamanya di pasaran negara membangun Asia Tenggara seperti Filipina dan Indonesia. Saya sangat sependapat dengan misi ini dan berasa terhormat diberi amanah untuk memimpin perniagaan pelaporan kredit ADVANCE.AI di seluruh rantau,” kata Martin, yang akan berpangkalan di ibu pejabat Singapura startup.

ADVANCE.AI, baru-baru ini dinamakan untuk teknologi pengurusan risikonya di Anugerah Fintech Global 2023 semasa Festival Fintech Singapura, bekerjasama dengan lebih 500 klien merentasi industri perbankan, perkhidmatan kewangan, telco dan e-dagang.

“Saya gembira menyambut Dennis untuk memimpin perniagaan pelaporan kredit serantau kami. Misi asas kami adalah untuk meningkatkan sertakelan digital dan kewangan di seluruh rantau, dan kami telah menawarkan penyelesaian penarafan kredit di pasaran yang kami operasi sejak permulaan kami,” kata Ketua Eksekutif ADVANCE.AI, Shou Dong.

“Teras perniagaan kami bergantung kepada teknologi AI untuk menghasilkan kecerdasan daripada data berkaitan kredit dan menawarkan penyelesaian yang menyokong perkhidmatan kewangan, e-dagang serta industri berkaitan untuk menonjolkan dan menyediakan akses kepada kredit mampu dan dikawal risiko kepada mereka yang tidak berbank dan kurang berbank,” beliau menambah.

Kit media tersedia .

Mengenai ADVANCE.AI

merupakan penyedia terkemuka di Asia Tenggara bagi pengesahan identiti digital, KYC/KYB, AML, pematuhan dan pengurusan risiko. Berpangkalan di Singapura, kini ia bekerjasama dengan lebih 500 klien enterprise merentasi sektor perbankan, perkhidmatan kewangan, fintech, pembayaran, runcit dan e-dagang. ADVANCE.AI dinamakan pemenang ASEAN Fintech di Anugerah Fintech Global 2023 Festival Fintech Singapura untuk teknologi pengurusan risikonya. ADVANCE.AI merupakan sebahagian daripada , syarikat teknologi berteraskan AI yang terdiri daripada ekosistem produk dan perkhidmatan berkredit yang dikuasakan AI seperti pembiayaan pengguna, pengesahan identiti digital dan pengurusan risiko serta perisian sumber manusia enterprise. Diasaskan pada 2016, Kumpulan mempunyai kehadiran di Asia Selatan dan Asia Tenggara, Amerika Latin dan China Raya. Kumpulan menerima pembiayaan daripada pelabur utama seperti SoftBank Vision Fund 2, Warburg Pincus, Northstar, Vision Plus Capital, Gaorong Capital, Pavilion Capital, GSR Ventures dan pelabur global berpangkalan di Singapura iaitu EDBI.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.