India akan memimpin pertumbuhan pengguna global dengan 31% pengguna baru; ekonomi digital akan melebihi AS$1 trilion di Amerika Latin dan Afrika

  • Pelanggan di pasaran utama yang sedang bangkit seperti Brazil, India, Kenya, dan Nigeria menarik pasaran digital global ke atas dengan membayar pembelian atas talian dengan pembayaran serta-merta, pemindahan, dan kaedah pembayaran alternatif lain – termasuk untuk transaksi B2B
  • Kad masih kuat dalam digital, dengan penetrasi tinggi jenama tempatan dan debit membawa pengguna baru ke dunia jualan atas talian, menunjukkan kajian EBANX’s Beyond Borders baharu

(SeaPRwire) –   CURITIBA, Brazil, Jan. 26, 2024 — Pasaran yang sedang bangkit di Amerika Latin, Afrika, dan Asia mengimbas kenaikan pengguna baharu global, dengan India memimpin jalan, menambah 34 juta orang ke kelas pengguna tahun ini, hampir satu pertiga 109 juta di seluruh dunia. Selepas Asia, Afrika dan Amerika Latin adalah, masing-masing, kawasan kedua dan ketiga untuk menambah lebih ramai orang, mengikut World Data Lab. Peningkatan pengguna umum yang dipimpin oleh ketiga-tiga kawasan dinamik ini terbentang ke dunia perdagangan digital sebagai: gabungan pasaran perdagangan digital LatAm dan Afrika dijangka melepasi US$1 trillion dalam jumlah nilai menjelang 2026, manakala pasaran India akan melebihi US$275 bilion, mengikut data Pasaran Perdagangan dan Perdagangan (PCMI) dalam kajian tahunan baharu EBANX, Beyond Borders, dilancarkan hari ini.

EBANX's Beyond Borders 2024
EBANX’s Beyond Borders 2024

Manakala perdagangan digital berkembang pada kadar 13% atau 12% setahun di pasaran yang lebih kukuh di seluruh dunia, seperti AS atau Eropah, jualan atas talian berkembang pada kadar yang jauh lebih pesat di pasaran yang sedang bangkit, iaitu 20%, mengikut data Statista dalam kajian. Lebih separuh daripada penduduk di wilayah ini sudah menerima pembayaran digital, meletakkannya sebagai asas untuk pertumbuhan ekonomi dan akses pengguna.

Terdapat sebab demografi yang kukuh untuk ini: pasaran yang sedang bangkit mempunyai populasi muda dan berkembang, berbeza dengan kawasan maju. Selain dorongan demografi dan ekonomi, pasaran yang sedang bangkit sebahagian besarnya mendapat manfaat daripada digitalisasi,” menyatakan Paula Bellizia, Presiden Bayaran Global di EBANX. “Revolusi digital telah mengganggu industri dan membuka peluang untuk pemain tempatan dan global, daripada bidang seperti SaaS, iklan digital, dan perdagangan B2B atas talian, ke permainan, penstriman, media sosial, dan e-dagangan. Dan pembayaran telah menjadi tulang belakang pertumbuhan ini,” beliau tambah.

Pasaran digital Amerika Latin akan hampir dua kali ganda saiznya menjelang 2026, mencapai US$944 bilion selepas berkembang pada kadar tahunan kompaun 23% (CAGR), mengikut data PCMI untuk Beyond Borders, menunjukkan peluang yang kuat. Brazil, kuasa dagangan digital LatAm, mempunyai pasaran sebanyak US$275 bilion tahun lepas, dan menonjol sebagai kuasa utama, menduduki tangga keempat secara global dalam bilangan pembeli digital, mengikut data Insider Intelligence.

Juga muncul sebagai pesaing yang kuat ialah Mexico, Colombia, dan Peru, yang mempamerkan kadar pertumbuhan tahunan sekitar 30% untuk perdagangan digital. Negara-negara Amerika Tengah & Caribbean seperti Costa Rica, El Salvador, Panama, Guatemala, dan Dominican Republic juga tidak akan melambat, melaju pada kadar tahunan sekitar 20% menjelang 2026, membuktikan bahawa pendekatan blok ke wilayah Latin ini boleh menambah kepada strategi pertumbuhan global mana-mana pemain digital global.

India adalah contoh yang sempurna lagi tentang potensi digital di pasaran yang sedang bangkit: negara Asia itu ialah pasaran membeli-belah atas talian terbesar kedua di dunia, hanya selepas China, dengan kira-kira 350 juta orang meningkatkan pasaran perdagangan digital yang melepasi US$184 bilion tahun lepas. Dan lagi, kadar penetrasi jualan atas talian masih pada 33%, seperti yang ditunjukkan data Insider Intelligence dalam Beyond Borders, menunjukkan peluang besar yang masih wujud di negara itu – khususnya jika usaha diarahkan ke arah meningkatkan akses pembayaran untuk penduduk pelbagai India.

Kemasukan kewangan berada di pusat dua kes kuat yang memberi inspirasi kepada dunia: UPI di India dan Pix di Brazil. Dengan pengalaman pengguna yang hebat, perkhidmatan percuma kepada pengguna dan caj minimal atau tiada untuk peniaga, kedua-dua sistem itu merevolusikan pembelian dalam talian dan luar talian: Pix adalah sebahagian daripada kehidupan harian 4 daripada 5 orang dewasa di Brazil, mengikut Bank Pusat negara itu. Dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini, hampir 8 daripada 10 pelanggan membuat pembelian atas talian pertama dengan peniaga EBANX memilih untuk menggunakan Pix untuk pembayaran, mengikut data dalaman EBANX.

Sebagai pengambil awal pembayaran digital, dan akan menjadi rumah kepada populasi dewasa 1 bilion menjelang 2030, Afrika juga merupakan kawasan penting untuk pertumbuhan digital yang luar biasa dalam perdagangan dan pembayaran. Selepas memeluk pembayaran digital dengan kuat, yang melompat dari kadar penetrasi 23% ke 46% mempertimbangkan banyak negaranya dalam tempoh kurang lapan tahun, Afrika kini berada di ambang lompatan besarnya: perdagangan digital, dituji oleh kadar penetrasi telefon bimbit dan kebolehan beradaptasi kaedah pembayaran alternatif tempatan, seperti wang mudah alih, yang mencapai hampir penetrasi sejagat di negara seperti Kenya.

Ia menarik untuk memantau bagaimana inovasi yang dibawa oleh pembayaran alternatif meningkatkan ekosistem keseluruhan, dan memberi kesan kepada kad juga – termasuk kad debit – yang kekal kukuh dan terus memainkan peranan penting dalam ekonomi digital ketika pemilikan akaun meningkat di pasaran yang sedang bangkit. “Kad dan alternatif sedang belajar antara satu sama lain, menyerap ciri-ciri antara satu sama lain, memberi perhatian kepada keperluan peniaga dan pengguna,” Bellizia menekankan. Gabungan, kad kredit dan debit mewakili 51% nilai perdagangan digital di Brazil, 66% di Mexico, dan 75% di Chile, mengikut data PCMI dalam Beyond Borders. Di India, kad menyumbang 43% nilai transaksi atas talian; dan penetrasi tinggi juga terdapat di negara-negara Afrika juga: di Morocco, 42%; di Nigeria, 36%. “Satu strategi pembayaran untuk pasaran yang sedang bangkit perlu mempertimbangkan keseimbangan antara kad dan pembayaran alternatif, disesuaikan dengan negara, bidang, dan model perniagaan tertentu, berpusat kepada menawarkan pengalaman pembayaran terbaik kepada pelanggan, membolehkan mereka membayar dengan kaedah pilihan mereka. Ini menggalakkan akses sebenar,” beliau tambah.

Dapatkan kajian lengkap Beyond Borders 2024 .

MENGENAI EBANX

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

EBANX ialah platform pembayaran terkemuka yang menghubungkan syarikat global dengan pelanggan dari salah satu pasaran perdagangan digital paling pesat berkembang di dunia. Syarikat itu ditubuhkan pada 2012 di Brazil dengan misi memberi orang akses untuk membeli dalam perdagangan digital antarabangsa. Dengan teknologi dan infrastruktur berdaya saingnya, ditambah dengan pengetahuan mendalam tentang pasaran di mana ia beroperasi, EBANX membolehkan perniagaan global untuk