IBC Menubu Anak Syarikat – GreenLiT Pure Lithium, Inc. – untuk Memenuhi Permintaan Litium yang Meningkat menggunakan Proses Langsung Litium ke ProdukTM (DLPTM) milik IBC

(SeaPRwire) –   AMERICAN FORK, Utah, Jan. 25, 2024 — GreenLiT Pure Lithium, Inc. (GreenLiTTM), anak syarikat milik penuh IBC Advanced Technologies, Inc. (IBC), akan mengkomersialkan proses Direct Lithium to ProductTM (DLPTM) milik IBC yang eksklusif, yang menyediakan laluan langsung dan cepat untuk menghasilkan produk akhir litium bateri termasuk litium hidroksida dan litium karbonat.

Proses DLPTM:

 • Hampir tidak menggunakan air: hanya 10 m3 air ditambah ke dalam air asin tercemar litium dan dikembalikan ke sumber air asin, mengurangkan kerosakan ekologi
 • Sangat cekap tenaga: litium hijau dihasilkan dengan penggunaan tenaga yang sangat rendah, 10 kWh/kg litium hidroksida monohidrat dari pengekstrakan ke penghasilan produk akhir
 • Telah ditunjukkan (analisis dilakukan oleh Universidad de Atacama, makmal bebas pihak ketiga) pada skala ujian pil yang besar di Chile untuk:
    
  • mengekstrak langsung 99+% Li dari air asin
  • menghasilkan litium hidroksida bateri-gred (99.75%) monohidrat secara langsung di tapak yang sama seperti pengekstrakan litium langsung dari air asin
   • dengan tahap tidak dapat dikesan bagi kesan magnet dan kesan lain termasuk Fe, Co, Ni, Cr, Mg, Mn, Zn, Cu, Pb, Cd, Al, Ag, B, Ga, Bi, Ba, Ca, Sr, Tl, dan In
   • tanpa perlu terlebih dahulu menghasilkan litium karbonat
  • menghasilkan pengembalian keseluruhan sebanyak 99% litium dari air asin ke penghasilan produk litium hidroksida monohidrat

Permintaan bagi produk akhir litium dijangka meningkat daripada hampir 1 juta tan metrik LCE pada 2023 kepada dianggarkan 3.5 juta tan metrik LCE menjelang 2033, dengan kebanyakan pertumbuhan itu datangnya dari litium hidroksida.

GreenLiTTM berada dalam kedudukan yang sempurna untuk membekalkan pasaran dengan produk akhir litium bateri-gred. Proses DLPTM membolehkan pengendali air asin menghasilkan litium hidroksida secara langsung tanpa perlu terlebih dahulu menghasilkan litium karbonat. Ini mengelakkan pemprosesan sekunder yang merosakkan alam sekitar dan memerlukan masa yang panjang yang diperlukan untuk menukar litium klorida ke karbonat dan kemudian ke hidroksida.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, DLPTM telah mencapai tonggak utama pada skala ujian pil yang besar di Salar de Maricunga, Chile (Simco Lithium):

Simco Lithium berharap untuk memulakan pembinaan loji DLPTM komersial untuk memproses air asin Salar de Maricunga tahun ini () dan telah mengumumkan persetujuan untuk menghasilkan litium mesra alam di Chile dengan Panasonic Energy Co. dan Chori Co. Ltd. dari Jepun.

Steven R. Izatt, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif IBC mengulas, “GreenLiT Pure LithiumTM berada dalam kedudukan yang sempurna untuk mengubah suai penghasilan litium dengan menyediakan laluan langsung dan cepat kepada produk akhir litium bateri dan mengelakkan pemprosesan sekunder yang tidak perlu yang menjejaskan alam sekitar dan menyebabkan kehilangan litium yang besar yang dihadapi proses konvensional dan pengekstrakan litium langsung (DLE). Proses DLPTM mengelakkan sepenuhnya keperluan untuk menghasilkan litium karbonat terlebih dahulu sebelum menghasilkan litium hidroksida. Penggunaan air dan tenaga yang cekap secara tinggi oleh proses DLPTM menyediakan platform mesra alam untuk penghasilan litium mampan. Perbincangan mengenai perkongsian strategik dan pelaburan ekuiti sedang diadakan untuk memperkukuh lagi kedudukan GreenLiTTM di pasaran.”

Latar Belakang GreenLiTTM dan IBC

GreenLiT Pure Lithium, Inc. ialah anak syarikat milik penuh IBC Advanced Technologies, Inc., pengeluar dan pembekal produk pemisahan yang sangat selektif, sistem terbengkalai dan proses berdasarkan Teknologi Pengenalan MolekulTM (MRTTM), termasuk proses revolusi Direct Lithium to ProductTM (DLPTM) untuk pengekstrakan litium langsung yang sangat selektif dari air asin dan penghasilan langsung produk akhir litium bateri-gred. GreenLiTTM telah dicipta untuk mengkomersialkan proses DLPTM secara meluas dan memenuhi permintaan booming bagi produk akhir litium bateri-gred dengan cara yang mesra alam dan cekap tenaga dan air.

 

Media contact:

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.