Holcim bercadang untuk senaraikan perniagaannya di Amerika Utara di AS

  • Pemisahan pasaran modal penuh dan senarai saham perniagaan Amerika Utara di AS
  • Transaksi yang dirancang untuk dilaksanakan sebagai pemisahan, memberi manfaat kepada semua pemegang saham
  • Mencipta syarikat terkemuka tulen penyelesaian pembinaan di Amerika Utara
  • Senarai saham perniagaan Amerika Utara Holcim di AS dijangka selesai pada suku pertama 2025
  • Holcim selepas senarai saham Amerika Utara di AS akan terus mengukuhkan kedudukannya sebagai pemimpin dalam penyelesaian pembinaan inovatif & mampan

(SeaPRwire) –   ZUG, Switzerland, Jan. 29, 2024 — Holcim mengumumkan niatnya untuk mempersenarai perniagaan Amerika Utara di AS dengan pemisahan pasaran modal penuh. Proses ini akan mencipta syarikat penyelesaian pembinaan tulen terkemuka di rantau ini. Perniagaan yang disenaraikan semula akan komited untuk menggerakkan pertumbuhan jangka panjang di pasaran Amerika Utara yang sedang berkembang pesat dan melonggarkan nilai untuk semua pemangku kepentingannya. Holcim selepas senarai saham Amerika Utara di AS dijangka akan terus dimasukkan dalam Indeks Pasaran Swiss dan menjadi pemimpin dalam penyelesaian pembinaan inovatif dan mampan.

Jan Jenisch, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif: “Holcim telah mencapai tahap prestasi kewangan dan profil pendapatan yang lebih unggul dengan margin terkemuka industri dan kewangan yang kukuh. Kejayaan perniagaan Amerika Utara kami menjadikannya syarikat penyelesaian pembinaan tulen terkemuka di rantau ini. Dengan senarai saham AS, kami akan melonggarkan potensi penuhnya untuk menjadi rakan pilihan untuk pelanggan kami di salah satu pasaran pembinaan yang paling menarik di dunia. Ketika kami memanfaatkan sepenuhnya lompatan infrastruktur dan pembinaan di rantau ini, kami akan mempercepatkan pertumbuhan dan melonggarkan nilai untuk pemangku kepentingan kami.”

“Holcim selepas senarai saham Amerika Utara di AS akan terus maju kepimpinannya dalam penyelesaian pembinaan inovatif dan mampan. Dengan dekarbonisasi dan pengambilalihan sebagai pemacu pertumbuhan yang menguntungkan, syarikat akan terus menyampaikan margin terkemuka industri dan pulangan pemegang saham yang menarik.”

“Langkah pertumbuhan dan penciptaan nilai berikutnya ini adalah mungkin berkat kepimpinan cemerlang pasukan kami di seluruh dunia yang menyampaikan keputusan rekod setiap tahun.”

Senarai saham Amerika Utara di AS

Perniagaan Amerika Utara yang disenaraikan akan menjadi syarikat penyelesaian pembinaan tulen terkemuka di rantau ini, dengan margin anggaran EBITDA1 lebih 27% untuk 2023. Perniagaan ini mempunyai rekod prestasi cemerlang yang luar biasa dengan kadar pertumbuhan tahunan purata melebihi 20% dan pertumbuhan EBIT lebih daripada 26%, purata, selama empat tahun terakhir. Ia akan melaksanakan strategi pertumbuhan dipercepatkan untuk mencapai lebih daripada USD 20 bilion dalam jualan bersih dan lebih daripada USD 5 bilion dalam EBIT dengan margin terkemuka industri menjelang 2030. Dengan lebih 850 operasi terkini di seluruh negara, perniagaan ini merupakan pemimpin dalam sistem bumbung maju, pemain terbesar dalam simen, dan kedudukan yang kuat dalam agregat dan konkrit siap.

Dengan mengambil kesempatan pada kedudukan terkemuka yang luas, perniagaan Amerika Utara sangat bersedia untuk memanfaatkan perbelanjaan pembinaan dan pelaburan infrastruktur segenerasi di rantau ini.

Syarikat yang disenaraikan akan mengejar struktur modal dan keutamaan pengalokasian modal berasaskan Dolar AS yang disesuaikan, mencipta profil pelaburan yang tersendiri dan menarik. Dengan fokus tulen pada pelanggan dan peluang pasaran Amerika Utara, ia akan menggerakkan keutamaan strategik dan operasi yang lebih dalam.

Holcim selepas senarai saham Amerika Utara di AS

Holcim selepas senarai saham Amerika Utara di AS akan maju kedudukannya sebagai pemimpin dalam penyelesaian pembinaan inovatif dan mampan, dengan margin anggaran EBITDA1 lebih 23% untuk 2023. Syarikat akan bertujuan untuk meningkatkan jualan bersih kepada sekitar CHF 22 bilion, EBIT kepada lebih daripada CHF 4 bilion, dan aliran tunai bebas kepada lebih daripada CHF 3 bilion menjelang 2030.

Berdasarkan prestasi kewangannya yang unggul, syarikat akan mempercepatkan kepimpinannya dalam dekarbonisasi dan kitaran semula sebagai pemacu pertumbuhan yang menguntungkan, menggerakkan penyelesaian pembinaan mampan untuk pelanggannya. Ia akan terus mentransformasikan portfolionya dengan transaksi yang menambah nilai secara disiplin, termasuk meluaskan ke segmen Penyelesaian & Produk yang menarik, memberi fokus kepada mortar maju dan pemasangan untuk pembaikan dan pemulihan.

Holcim selepas senarai saham Amerika Utara di AS akan mengukuhkan keupayaannya untuk memaksimakan penciptaan nilai dengan kedudukan pasaran terkemuka dan keseimbangan yang baik di seluruh Eropah, Amerika Latin dan Asia, Timur Tengah & Afrika. Ia akan menyampaikan margin terkemuka industri, penjanaan tunai dan pulangan pemegang saham yang menarik melalui dividen dan pembelian semula saham, menawarkan profil pelaburan yang menarik.

Butir-butir Transaksi

Holcim sedang menyediakan pemisahan pasaran modal penuh dan senarai saham Amerika Utara di AS. Transaksi yang dirancang untuk dilaksanakan sebagai pemisahan, dengan struktur muktamad akan dikomunikasikan pada separuh kedua tahun ini. Holcim merancang untuk menganjurkan Hari Pasaran Modal untuk kedua-dua entiti pada jangka masa yang sama.

Senarai saham AS dijangka selesai pada suku pertama 2025. Ia akan tertakluk kepada kelulusan pemegang saham dalam Mesyuarat Agung Luar Biasa yang dijangka pada suku pertama 2025, serta kelulusan lain yang biasa.

Holcim selepas senarai saham Amerika Utara di AS dijangka akan terus dimasukkan dalam Indeks Pasaran Swiss. Kedua-dua syarikat akan mengejar strategi dan struktur modal yang disesuaikan untuk menyokong pertumbuhan dan penciptaan nilai. Transaksi ini bertujuan untuk melonggarkan nilai dengan mencipta dua profil pelaburan yang tersendiri dan menarik dengan pulangan pemegang saham yang menarik.

Goldman Sachs International dan Perella Weinberg Partners bertindak sebagai penasihat kewangan dan Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP dan Bär & Karrer AG bertindak sebagai penasihat undang-undang.

Persidangan Web

Holcim akan menganjurkan tiga persidangan web pada hari Isnin, 29 Januari 2024:

  • Persidangan Media: 09:00 am CET / 3:00 am ET
  • Persidangan Analis dan Pelabur 1: 10:00 am CET / 4:00 am ET
  • Persidangan Analis dan Pelabur 2: 4:00 pm CET / 10:00 am ET

Syarikat telah memaparkan maklumat tambahan kepada laman web hubungan pelabur .

Untuk menyertai persidangan analis, sila daftar dan .

Hubungan Media 
+41 (0) 58 858 87 10
+41 (0) 58 858 87 12
+41 (0) 79 511 17 63

Tentang Holcim
Holcim merupakan pemimpin global dalam penyelesaian pembinaan inovatif dan mampan dengan jualan bersih CHF 29.2 bilion pada 2022. Didorong oleh tujuannya untuk membina kemajuan untuk manusia dan planet, 60,000 pekerjanya berada dalam misi untuk dekarbonisasi pembinaan, sekaligus meningkatkan taraf hidup untuk semua. Syarikat memberdayakan pelanggannya di seluruh rantau untuk membina lebih baik dengan kurang, dengan julat penyelesaian rendah karbon dan kitaran yang luas, dari ECOPact ke ECOPlanet. Dengan sistem inovatifnya, dari Elevate bumbung ke pengasingan PRB, Holcim membuat bangunan lebih mampan dalam penggunaan, memacu kecekapan tenaga dan pemulihan hijau. Dengan kemampanan sebagai teras strateginya, Holcim sedang menjadi syarikat sifar karbon dengan sasaran 1.5°C yang disahkan oleh Inisiatif Sasaran Berdasarkan Sains (SBTi).

Ketahui lebih lanjut tentang Holcim di, dan dengan mengikuti kami di.

Daftar untuk buletin pembinaan kemajuan Holcim dan ikuti perjalanan kami ke masa depan sifar karbon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.