HKPC “Foresight 2024” ESG Satu – Memacu ESG Untuk Perniagaan Besar & Kecil

(SeaPRwire) –   Merangka Hala Tuju Dasar ESG 2024 dengan Komuniti Perniagaan

Pautan gambar beresolusi tinggi:

HONG KONG, Jan. 22, 2024 — HKPC menganjurkan acara tahunannya yang utama, “ForeSight 2024”, di Bangunan HKPC hari ini. Acara ini menerima sambutan yang antusias dan menyaksikan rumah penuh hampir 400 tetamu, termasuk pegawai kerajaan, pemimpin perniagaan dan kakitangan media. Di bawah tema “ESG One – Mendorong ESG untuk Perniagaan Besar & Kecil”, penceramah terkemuka memimpin “Panel Pemimpin ForeSight” untuk membincangkan pentingnya kelestarian dan menganalisis pelaksanaan strategik Dasar Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG), bertujuan untuk memberi inspirasi kepada pemilik PKS masa depan untuk menyedari nilai kelestarian pada tahun 2024. Acara ini juga merangkumi “Majlis Pelancaran ESG One”, yang berlangsung dengan kehadiran pemimpin dari persatuan perdagangan tempatan, wakil-wakil Syarikat Perniagaan Sederhana dan Kecil (SME) dan rakan kongsi industri. Platform baru “ESG One” HKPC akan memberikan sokongan menyeluruh kepada industri dalam merealisasikan transformasi digital dan memenuhi strategi ESGnya untuk memupuk masa depan mampan dan rendah karbon untuk Hong Kong.  

Bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon Hong Kong setengahnya menjelang 2035 dan memenuhi matlamat Kerajaan SAR Hong Kong untuk mencapai neutraliti karbon sebelum 2050, HKPC telah menetapkan sasaran untuk mencapai neutraliti karbon menjelang 2040. Sebagai platform berasaskan komuniti yang baru, “ESG One” tidak dapat dipertikaikan akan mempromosikan kesedaran dan keupayaan ESG untuk mencipta ekosistem ESG yang seimbang untuk perniagaan tanpa mengira saiz, demi menyatukan pemangku kepentingan dengan matlamat dan kepentingan yang selari, bertukar pandangan dan berkongsi maklumat serta sumber, serta bekerjasama dalam pembangunan strategi ESG. “ESG One” menunjukkan komitmen HKPC terhadap pendekatan yang memberi kesan kepada pembangunan mampan.

“ForeSight 2024” disokong oleh Kerajaan SAR Hong Kong. Encik Joseph CHAN Ho-lim, JP, Setiausaha Bagi Perkhidmatan Kewangan dan Perbendaharaan, Kerajaan SAR Hong Kong, memberikan ucapan ketua pada upacara perasmian. Beliau berkata: “Kerajaan Hong Kong, bekerjasama dengan pengawalselia kewangan dan industri, sedang berusaha melalui pendekatan berbilang hala untuk membangunkan Hong Kong sebagai hab kewangan hijau dan mampan serantau, serta pusat kewangan hijau untuk Kawasan Teluk Besar. Ini termasuk pembangunan infrastruktur pasaran serta piawaian. Pada tahun 2022, jumlah isi kandungan bon hijau dan mampan yang dianjurkan untuk dikeluarkan di Hong Kong mengatasi pasaran Asia, mewakili kira-kira satu pertiga bahagian pasaran di Asia. Pasaran kini semakin pelbagai dari segi peserta, produk, dan perkhidmatan kajian berkaitan. Dalam usaha kami untuk menangani perubahan iklim, kami memberi penekanan yang besar kepada penyertaan PKS. Kerajaan akan terus menggunakan pendekatan berbilang hala dan bekerjasama dengan pengawalselia kewangan serta industri untuk membolehkan PKS menikmati manfaat pembangunan ESG dan kewangan hijau.”

Encik Mohamed D. BUTT, MH, Pengarah Eksekutif HKPC, berkata: “Dalam alam perniagaan semasa, ESG telah menjadi sebahagian integral daripada apa-apa strategi korporat dan petunjuk penting prospek dan nilai-nilai sesebuah syarikat. Menyedari kepentingan yang tidak dapat dinafikan ESG dalam landskap perniagaan masa kini, HKPC telah menawarkan perkhidmatan ESG kepada perniagaan tempatan selama 10 tahun. Dalam perjalanan mengejar ESG, PKS sering menghadapi cabaran seperti kekurangan sumber. Sebagai tulang belakang yang kukuh untuk PKS, HKPC melancarkan ‘ESG One’, khusus untuk memberikan perkhidmatan berkualiti untuk mencipta nilai bagi PKS dan bekerjasama dalam inisiatif ESG. Sementara itu, HKPC juga menggalakkan perindustrian baharu merentasi industri tradisional dan muncul untuk membantu mereka merealisasikan nilai tambah perindustrian dan pembangunan ekonomi jangka panjang sambil juga melindungi alam sekitar ekologi, mencapai kemenangan bersama. Sebagai institusi penyelidikan terkemuka, HKPC komited memacu Hong Kong menjadi bandar hijau dan mampu pintar melalui perkhidmatan dan projek yang memacu pembangunan perniagaan dengan teknologi hijau.”

Penceramah terkenal, termasuk Encik Donald CHOI Wun-hing, JP, Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif, Kumpulan Chinachem; Encik Joseph LAW Ka-chun, Pengurus Besar, CLP Power Hong Kong; Ir Thomas HO On-sing, JP, Pengerusi, Majlis Industri Pembinaan; dan Puan Teresa YANG Ming-yen, JP, Naib Pengerusi, Esquel Group, berkongsi pandangan mereka tentang ESG dan masa depan mampan di “Panel Pemimpin ForeSight – Kepentingan Kelestarian: Menavigasi perjalanan ESG pada tahun 2024”. Dari perspektif hartanah, sumber elektrik Hong Kong, industri pembinaan dan tekstil, penceramah mendalami cabaran dan peluang yang mungkin dihadapi oleh perniagaan dalam membangunkan kelestarian, serta nilai strategik jangka panjang dan kelebihan yang dihasilkan daripada pelaburan dalam ESG. Selain itu, kesamarataan pekerja juga diiktiraf sebagai aspek penting tanggungjawab korporat. Penceramah berkongsi strategi untuk memastikan persekitaran kerja yang inklusif dan menyokong yang membangkitkan potensi penuh pekerja. Forum ini mendalami konsep memanfaatkan pengalaman syarikat besar untuk membantu PKS pada permulaan inisiatif ESG mereka. Ia bertujuan memberikan nasihat berharga kepada PKS dalam menetapkan laluan dasar ESG, menggalakkan mereka melaksana dan melaksanakan ESG.

Selepas perbincangan, pemimpin persatuan perdagangan tempatan, wakil persatuan perdagangan PKS dan rakan kongsi industri menyertai Majlis Pelancaran “ESG One” untuk menyaksikan pelancaran rasmi. Syarikat yang menyertai “ESG One” boleh menjalankan penilaian ESG dalam talian percuma, mendapatkan kad skor ESG, serta menyertai seminar pertukaran maklumat, pameran perkhidmatan/produk dan acara jaringan sosial, dan sebagainya untuk membantu mereka merealisasikan strategi ESG dan memulakan laluan kepada kelestarian. Berkat sokongan kuat daripada persatuan perdagangan dan rakan kongsi organisasi, lebih 150 telah menyertai sebagai organisasi penyokong dan hampir 200 perniagaan telah menyertai “ESG One” sebagai ahli hijau. HKPC akan berusaha untuk merekrut lebih banyak perniagaan untuk mengeratkan sinergi, dan memupuk ekosistem ESG yang seimbang.

HKPC akan terus bekerja bahu membahu dengan industri untuk mempromosikan ESG demi kebaikan Hong Kong dan rakyatnya. Usaha bersama masyarakat diperlukan untuk memupuk bandar hijau dan pintar, manakala HKPC komited untuk melayani industri dan mempromosikan perindustrian baharu sambil mematuhi pembangunan hijau dan mampan serta memberikan manfaat kepada pembangunan ekonomi keseluruhan Hong Kong.

“ForeSight” ialah acara tahunan utama HKPC sejak 2020, menyatukan pemimpin kerajaan dan perniagaan, tokoh industri berat dan pakar teknologi untuk membantu perniagaan Hong Kong menangkap hakikat pembangunan ekonomi dan trend teknologi yang bakal berlaku pada tahun depan. Untuk maklumat lanjut mengenai “ForeSight 2024”, sila lawati: .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.