Hijau Emas – Sektor Teknologi Iklim India dan Asia Tenggara Diramalkan Akan Mencapai $350 Bilion Menjelang 2030: Laporan

(SeaPRwire) –   Sektor Teknologi Iklim Asia Tenggara dan India Diramalkan Akan Mencapai $350 Bilion Menjelang 2030: Laporan

SINGAPURA, Nov. 29, 2023 — Ketika Persidangan Iklim PBB COP28 (Persidangan Pertukaran Iklim PBB ke-28) bermula minggu ini, pembangunan teknologi iklim untuk mendekatkan rantau ini kepada sasaran Persetujuan Paris 2015 menjadi tumpuan. Golden Gate Ventures, sebuah dana modal usahawan (VC) di Asia Tenggara (SEA) yang diasaskan oleh warga Silicon Valley, dan Venture East, salah satu firma VC tertua di India, telah bekerjasama menulis laporan ini.

Laporan ini menyelami bagaimana ekonomi, pemangku kepentingan, dasar kerajaan dan model perniagaan telah selari dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menghasilkan titik perubahan yang jarang berlaku yang akan melihat sektor utama dalam sektor teknologi iklim berkembang dengan dramatik sepanjang jalan kemajuan ke 2030. Pada 2022, lebih AS$70 bilion telah disuntik ke dalam pelaburan teknologi iklim, hampir dua kali ganda jumlah rekod 2021[1]. SEA dan India hanya mendapat 7 peratus, tetapi ini akan berubah dengan drastik dalam 5 tahun akan datang.

“Kami menyaksikan satu momen tanpa sebelumnya dalam sejarah teknologi iklim. Setiap kerajaan tunggal di SEA dan India kini menggandakan dasar pasaran untuk pertama kalinya; teknologi utama seperti pengiraan kelestarian, pertanian vertikal, kecekapan tenaga, dan mobiliti elektrik akan mencapai penggunaan arus perdana dalam tempoh 5 tahun akan datang, dan lima belas peratus syarikat terbesar di dunia dengan komitmen kepada emisi sifar bersih sedang membuat perubahan memberansangkan kepada operasi mereka. Kami kini berada di ambang ledakan teknologi iklim di SEA dan India,” kata Michael Lints, Rakan Golden Gate Ventures. 

“Laporan ini memberikan pelabur dan komuniti pengasas ‘apa’ dan ‘mengapa’ teknologi iklim. Daripada dasar ke pemain ke proposisi teknologi iklim yang betul, ini ialah sebenarnya panduan untuk berjaya dalam ledakan teknologi iklim,” kata Rishika Madan, Ahli Analisis Pelaburan Venture East.

Memecahkan Kod untuk Pengiraan Kelestarian

Di seluruh SEA dan India, momentum peraturan yang bermula pada 2019 kini berkuat kuasa. Keperluan pengiraan kelestarian yang lebih ketat melibatkan hampir 5000 syarikat besar, mencipta peluang besar dalam membangunkan alat untuk pengukuran dan laporan. Pengiraan air, sisa dan karbon ialah bidang kompleks berasaskan data di mana terdapat permintaan yang kuat untuk teknologi dan perkhidmatan yang lebih cekap untuk membolehkan syarikat mengukur dengan lebih tepat dan kerap.

Perubahan dasar dan peralihan beransur-ansur kepada sistem perdagangan karbon seragam di SEA dan India telah memulakan tindak balas rantaian positif di seluruh ekosistem pasaran karbon. Jumlah pasaran karbon global hanya sedikit lebih AS$3 bilion hari ini dan dianggarkan akan berkembang kepada kira-kira AS$33 bilion menjelang 2030. Secara global, permintaan offset hari ini ialah AS$1 bilion dan akan berkembang kepada AS$25 bilion menjelang 2030, dengan India dan SEA menyumbang AS$10 bilion[2].

Peluang Baru dalam Mobiliti Elektrik dan Teknologi Bateri

Pengawal selia di seluruh India dan SEA sedang melancarkan pelbagai insentif permintaan dan penawaran serta meningkatkan infrastruktur pengecasan dengan matlamat jelas untuk tidak sahaja meningkatkan penggunaan tetapi menjadikan mobiliti elektrik arus perdana. Pasaran kenderaan elektrik sedang mengacau pasaran automotif tradisional, mencipta medan permainan lebih rata bagi pesaing pasaran baru berhubung rantaian nilai kenderaan elektrik penuh – daripada pengeluaran bahagian ke teknologi bateri.

Laporan ini menyelami persekitaran peraturan di setiap pasaran di SEA dan India, dan corak penggunaan, menumpukan perhatian kepada peluang pertumbuhan segera, termasuk pembangunan kategori kenderaan dua roda dan kenderaan komersial ringan. 

Permintaan bagi teknologi bateri meningkat seiring pasaran kenderaan elektrik yang berkembang, dengan beberapa titik cerah bagi India dan SEA. Simpanan logam global utamanya terpusat di rantau tertentu dengan India menjadi tumpuan sebagai pengeluar aluminium terbesar kedua di dunia; Indonesia muncul sebagai pengeluar nikel terbesar di dunia dan pengeluar kobalt terbesar kedua; dan Filipina menyumbang bahagian yang semakin meningkat bagi bekalan kobalt global.

Dengan kerajaan di seluruh SEA dan India menawarkan insentif untuk meningkatkan pengeluaran dan kitar semula bateri, selain penambangan bahan, peluang sedang muncul di rantau ini untuk perisian pengurusan bateri, pengekstrakan bahan dalam kitar semula bateri dan aplikasi hayat kedua.

Ketidakefisyenan dalam Industri Pertanian SEA Mencipta Peluang Baru 

Perbincangan iklim telah menambah tekanan kepada agriteknologi untuk menjadi lebih cekap dan keselamatan makanan meningkat ke tahap kecekapan yang lebih tinggi pada kadar yang lebih pantas – mencipta bidang baru untuk pertumbuhan di rantau ini.

Pertanian menyumbang kira-kira 10 peratus KDNK di SEA tetapi menggunakan lebih 20 peratus penduduk; pelepasan berkaitan pertanian di rantau ini telah meningkat sebanyak 140 peratus dalam 50 tahun terakhir. Ketidakefisyenan yang berleluasa di seluruh rantakaian nilai pertanian di SEA sedang mencipta peluang baru dalam memperbaiki input pertanian kepada petani, rangkaian pasaran B2B yang lebih mesra alam untuk hasil tanaman, dan perkhidmatan nasihat ladang untuk menyesuaikan dan bahkan meramal impak perubahan iklim ke atas output dan sumber.

Input pertanian, output dan perkhidmatan nasihat ladang dianggarkan bernilai AS$50 bilion pasaran tidak tersedia di SEA sahaja berdasarkan anggaran 2022[3]. Angin belakang dasar memacu akses pasaran, peningkatan produktiviti pertanian dan penggunaan teknologi yang lebih canggih akan terus memacu sektor agriteknologi SEA.

“Tema asas di sepanjang laporan ini ialah perbincangan iklim telah mencipta permintaan untuk kecekapan yang lebih tinggi dalam pengiraan kelestarian, mobiliti elektrik dan agriteknologi – emas hijau India dan Asia Tenggara untuk dekad akan datang,” kata Michael Lints.

Nota: Pautan berikut ialah untuk memuat turun salinan laporan “Intipati Teknologi Iklim untuk India dan Asia Tenggara” :  

Tentang Golden Gate Ventures

Golden Gate Ventures ialah firma modal usahawan global yang menggerakkan teknologi dan inovasi dari Asia Tenggara. Diasaskan pada 2011, Golden Gate Ventures menggabungkan pengetahuan dan pengalaman Silicon Valley dengan semangat dan dinamisme Asia Tenggara. Selama lebih satu dekad, kami bangga menyokong beberapa pengasas dan syarikat paling berani di Asia Tenggara seperti Carousell, Coda Payments, Carro, Xendit, Paper.id, Alodokter, Homage, Hijra, Rukita, dan Locofy. Kami memberdayakan mereka yang berani. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.