Hidrogen: Ontario boleh membuat atau merosakkan

Hydrogen: Ontario can make it or break it

Laporan baru menunjukkan bagaimana masa depan hidrogen berkarbon rendah di Ontario bergantung kepada pengeluaran tempatan

TORONTO, 27 Okt. 2023 /CNW/ – H2GO Canada hari ini menerbitkan laporan baru, Forecasting Low-Carbon Hydrogen Market Characteristics in Ontario to 2050. Laporan ini memperkenalkan model ekosistem hidrogen baru yang mensimulasikan dinamik skenario pasaran hidrogen masa depan, menghasilkan anggaran pertumbuhan pekerjaan, pelepasan gas rumah hijau, perbelanjaan modal dan operasi, dan jumlah kos hidrogen yang dibekalkan kepada pengguna akhir. Model ini boleh digunakan oleh pemangku kepentingan dari semua sektor masyarakat sebagai alat untuk merancang pelaburan dalam kemudahan dan infrastruktur hidrogen berkarbon rendah.


H2GO Canada Logo (CNW Group/H2GO Canada)

“Temuan kunci dari model ini ialah Ontario perlu membina kapasiti pengeluaran hidrogen sendiri untuk memenuhi permintaan yang diramalkan di dalam negeri,” kata Dan Brock, Pengerusi H2GO Canada. “Terlalu bergantung kepada import hidrogen dari bidang kuasa berjiran akan menaikkan kos ke tahap yang boleh menghalang pertumbuhan pasaran baru, menjadikan strategi hidrogen berkarbon rendah Ontario berisiko.”

“Dengan membuat pelaburan yang betul pada masa yang betul, hidrogen boleh menjadi laluan yang sangat berpatutan untuk mencapai matlamat pengurangan karbon wilayah itu,” kata Ry Smith dari Change Energy Services dan arkitek utama model ekosistem hidrogen yang dikomisunkan oleh H2GO Canada untuk laporannya. “Untuk meningkatkan potensi pengeluaran hidrogen Ontario, lebih banyak sumber tenaga berkarbon rendah perlu dimanfaatkan, seperti tenaga boleh baharu dan nuklear, dan inovasi yang menembusi dalam pengeluaran hidrogen perlu diberi sokongan.”

“Kami tahu terdapat peluang untuk sistem elektrik bersih kelas dunia Ontario digunakan untuk menyokong peningkatan pengeluaran hidrogen,” kata Todd Smith, Menteri Tenaga Ontario. “Strategi Hidrogen Berkarbon Rendah kami memacu pelaburan dalam projek dan ujian inovatif yang mencipta lebih banyak kapasiti penjanaan berkarbon rendah, menghidupkan ekonomi hidrogen yang berkembang di wilayah kami.”

Laporan baru, Forecasting Low-Carbon Hydrogen Market Characteristics in Ontario to 2050, menggambarkan penggunaan Model Penilaian Tekno-Ekonomi Pertumbuhan Hidrogen di Ontario (H2GrO-TEA) untuk menilai hasil pelbagai skenario pertumbuhan dan perkembangan pasaran hidrogen dan untuk menentukan syarat-syarat yang diperlukan untuk mencapai matlamat yang ditetapkan. Laporan itu mengenal pasti ciri-ciri pasaran kunci di sekitar mana masa depan hidrogen di Ontario akan berputar. Ini termasuk:

  • Apabila pengeluaran hidrogen berkarbon rendah menyamai permintaan, manfaat kepada ekonomi Ontario dimaksimakan
  • Laluan pengeluaran hidrogen terendah kos di Ontario bergantung kepada elektrik hari ini dan bekalan elektrik berkarbon rendah yang semakin meningkat ke masa depan
  • Sistem pengagihan gas asli Ontario menyokong pengeluaran hidrogen berkarbon rendah, dan memainkan peranan utama jika disokong oleh sistem baru tangkapan, pemanfaatan dan penyimpanan karbon (CCUS)
  • Sesetengah penggunaan hidrogen boleh menyokong peningkatan skala dengan kos modal yang agak rendah, menyokong lebih baik pembangunan pasaran.

Laporan ini tersedia untuk dimuat turun di laman web H2GO Canada: https://hydrogenvillage.ca/h2go

H2GO Canada adalah pertubuhan Tanpa Kewinstan yang ditubuhkan pada 2018 untuk maju visi hidrogen menjadi laluan tenaga berkarbon rendah yang sepenuhnya dibangunkan untuk haba, kuasa dan mobiliti di Canada, serta untuk mengurangkan karbon dalam pengeluaran perindustrian, disokong oleh rantai bekalan komersial yang bermaya. Misinya adalah untuk membantu sistem hidrogen menjadi pilihan praktikal bagi organisasi di Canada yang mencari untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dalam operasi mereka. Oleh itu, kerja organisasi memberi tumpuan kepada membangunkan syarat-syarat untuk pasaran hidrogen boleh membangun, berkembang dan subur.

SUMBER H2GO Canada