Hari Tasik Sedunia | Trina Solar melepaskan kuasa suria untuk melindungi kesejahteraan manusia

(SeaPRwire) –   CHANGZHOU, China, 2 Februari 2024Trina Solar, peneraju penyelesaian penyimpanan tenaga dan PV pintar, memperingati Hari Tanah Lembap Sedunia ke-28 pada 2 Februari dengan tema “Tanah Lembap dan Kesejahteraan Manusia” dengan menyerlahkan komitmennya untuk memulihkan ekologi tanah lembap dan menggalakkan habitat lestari.


Transformasi tanah lembap dengan projek-projek perikanan dan fotovoltaik (PV) inovatif

Inisiatif berimpak tinggi Trina Solar tumpuan kepada transformasi tanah lembap masin di Houzhen, wilayah Shandong, yang dahulunya terdedah dan tandus. 

Projek perikanan PV 100MW, yang menggunakan modul Trina Solar, dijangka mampu menjana lebih kurang 147 GWh tenaga bersih setiap tahun, mengurangkan 46,261 tan arang batu standard dan 13.5 tan pelepasan CO2

Kejayaan Houzhen menjadi pelopor kepada transformasi Trina Solar terhadap tanah lembap masin Yangkou, yang jaraknya kurang daripada 40 kilometer. Projek perikanan PV 150MW, yang dilengkapi dengan modul Trina Solar Vertex 670W dan sistem penyimpanan tenaga bebas 30MW/60MWh, turut menyumbang kepada perlindungan alam sekitar dan pertumbuhan ekonomi setempat.

PV mencetuskan peluang baharu di bandar nelayan bersejarah

Bandar Cangzhou memanfaatkan kuasa modul Vertex Trina Solar, berjumlah 70MW. Inisiatif kuasa hijau ini dijangka dapat menjana 128 GWh elektrik hijau setiap tahun, bukan sahaja mengurangkan pelepasan CO2 sebanyak kira-kira 107,000 tan setahun tetapi juga mengoptimumkan struktur tenaga setempat. 

Projek perikanan PV yang disambung ke grid itu menyumbang kepada pertanian hidroponik setempat dan meminimumkan kehilangan air dan suhu yang berkaitan dengan akuatik, sekali gus menyediakan rangsangan ekonomi dan alam sekitar.

Panel PV inovatif itu telah memberikan nafas baharu kepada industri perikanan kuno di Cangzhou, dengan peningkatan pendapatan buat nelayan dan peluang pekerjaan yang diperluas.

PV lepas pantai mengatasi cabaran di pantai laut China Selatan

Di Haiyan Town, wilayah Guangdong, Trina Solar dibekalkan semua modul pada fasa pertama projek PV 100MW.  

Lokasi lumpur pantai, tidak seperti projek tanah lembap biasa, menimbulkan permintaan yang tinggi terhadap kebolehpercayaan modul PV. Ujian rapi terhadap produk PV Trina Solar, termasuk ujian haba lembap oleh RETC dan PVEL, menunjukkan kebolehpercayaan luar biasa dalam senario lumpur pantai, terapung, dan pantai yang mencabar. 

Projek perikanan-PV ini bukan sahaja memberi nilai ekonomi kepada Haiyan tetapi juga menghidupkan semula pekan itu, menjadikannya hab yang moden dan bertenaga.

Trina Solar, yang dipandu oleh misinya “Tenaga Suria untuk Semua,” tetap teguh dalam menyediakan penyelesaian tenaga pintar yang diperbuat khas untuk aplikasi berskala besar seperti tanah lembap. Trina Solar berdiri teguh dalam melindungi alam sekitar dan memajukan kesejahteraan manusia melalui inisiatif lestari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.