Hanya Satu Daripada 25 Pemimpin Perniagaan Kecil dan Sederhana Mengatakan Mereka Menyukat Pengeluaran Karbon Syarikat

  • Kekurangan pengukuran prestasi alam sekitar dan tenaga di kalangan perniagaan kecil dan sederhana (SMBs) menghalang keupayaan untuk menyumbang kepada peralihan tenaga dan menangani perubahan iklim
  • 96% pemimpin SMB berkata mereka tidak mengukur pelepasan karbon skop 1-3 dan 95% tidak mempunyai data mengenai tahap penggunaan tenaga boleh diperbaharui
  • Kurang daripada sepertiga SMB mempunyai kemahiran alam sekitar atau kelestarian yang ditugaskan di lembaga pengarah atau dalam jawatan kepimpinan syarikat
  • YPO akan melengkapkan ahli-ahlinya mengenai cara mengukur dan melaporkan kesan alam sekitar

(SeaPRwire) –   KIGALI, Rwanda, Jan. 31, 2024 — Kebanyakan pemimpin perniagaan kecil dan sederhana (SMB) berkata syarikat mereka tidak mengukur pelepasan karbon. Ini boleh menjejaskan keupayaan mereka untuk menyumbang kepada penanggulangan perubahan iklim secara serius, menurut kajian baru oleh , yang disokong oleh EY.

Laporan daripada YPO, komuniti kepimpinan global untuk ketua eksekutif, menunjukkan hanya 4% daripada ahli yang disoal selidik mampu memberikan data mengenai pelepasan langsung dan tidak langsung (skop 1-3) syarikat mereka. Hanya 5% ketua eksekutif yang disoal selidik mengukur tahap penggunaan tenaga boleh diperbaharui perniagaan mereka, jadi mereka tidak dapat melaporkan kemajuan dalam peralihan tenaga mereka.

Dengan keperluan peraturan alam sekitar yang semakin ketat, kajian dalam laporan permulaan YPO juga menyoroti kemungkinan kekurangan sumber dan pemahaman bagaimana untuk melaporkan isu-isu ini di kalangan SMB. Kurang daripada sepertiga (28%) pemimpin perniagaan menunjukkan bahawa mereka mempunyai jawatankuasa sosial dan alam sekitar di lembaga pengarah mereka, manakala hanya 27% melaporkan mempunyai jawatan kepimpinan kelestarian sepenuh masa.

Pengerusi Global YPO, Raymond Watt, berkata:

“Ahli kami adalah inti kepada banyak ekonomi di seluruh dunia dan mahu memainkan peranan dalam menangani kecemasan alam sekitar, tetapi pada masa ini kebanyakan hanya tidak mempunyai data dan sokongan untuk berbuat demikian.”

“Laporan permulaan ini memberikan asas penting bagi perniagaan ahli YPO untuk memulakan penandaarasan kesan alam sekitar mereka dan untuk membuat perbezaan positif. Kami komited untuk menyokong mereka untuk mengukur penggunaan tenaga dan pelepasan karbon secara berkesan, termasuk meneliti penyelesaian data dan pelaporan teknologi.”

“Selain tindakan syarikat yang berkonsert untuk membantu mengurangkan perubahan iklim, hanya masa sebelum keperluan peraturan dan rantaian bekalan menjadikan pelaporan alam sekitar sebagai keperluan komersial serta iklim. “

“Walaupun ia kini memberi tumpuan kepada organisasi yang lebih besar, tekanan peraturan untuk mendedahkan data alam sekitar semakin meningkat. Tahun ini, ribuan syarikat multinasional dengan perniagaan di Eropah perlu memulakan pelaporan kesan iklim mereka di bawah Arahan Pelaporan Kelestarian Korporat (CSRD). Di Amerika Syarikat, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa dijangka akan mengambil peraturan pendedahan iklim.”

Orlan Boston, ahli YPO dan Rakan Khidmat Berpanduan Kanan dan Perkhidmatan Pelanggan Global di EY, berkata:

“Selain keperluan peraturan yang lebih ketat, tekanan pelanggan ke atas syarikat untuk menyediakan ketelusan prestasi alam sekitar, sosial dan tadbir urus dan membuat kemajuan terhadapnya semakin meningkat.”

“Pemimpin perniagaan kecil dan sederhana perlu menilai peluang dan risiko untuk perniagaan individu mereka dan pemangku kepentingan, yang akan membolehkan mereka melaksanakan strategi penambahbaikan yang ditargetkan.”

Mengenai YPO

YPO ialah komuniti kepimpinan global lebih daripada 35,000 ketua eksekutif di 150 negara yang dihubungkan oleh kepercayaan bersama bahawa dunia memerlukan pemimpin yang lebih baik dan bahawa perniagaan boleh menjadi pemacu kebaikan. Setiap ahli kami telah mencapai kejayaan kepimpinan yang besar pada usia muda. Mereka memimpin perniagaan dan organisasi yang secara kolektif menggaji lebih daripada 22 juta orang di seluruh dunia dan menjana lebih daripada USD9 trillion dalam jumlah pendapatan gabungan. Ahli YPO bersatu untuk belajar dan bertukar idea untuk membuat perbezaan dalam kehidupan, perniagaan dan komuniti yang mereka kesan. Lawati untuk maklumat lanjut.

Metodologi Data

Kajian Kesan Global YPO 2023 telah dijalankan oleh YPO melalui soal selidik dalam talian dengan sokongan daripada EY, penasihat pembelajaran strategik dan penaja kajian; Proof, rakan kongsi data dan teknologi; dan Labrador, rakan kongsi penasihat, penulisan dan reka bentuk. Kajian bertujuan untuk menangkap pelbagai perspektif pemimpin perniagaan mengenai kesan sosial, tadbir urus dan alam sekitar mereka. Pendekatan pengumpulan data memanfaatkan platform kecerdasan data Proof, membolehkan ahli memasukkan, menyimpan dan mengemas kini data mereka semasa tempoh pengumpulan data. Kajian itu meliputi tempoh pelaporan dari 1 Januari hingga 30 Jun 2023 dengan tempoh pengumpulan data terbuka dari Julai hingga Disember 2023, dengan respon daripada lebih daripada 700 ahli YPO dari 82 negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.