Hackathon AI untuk Sains Hidupan pertama AI for Life Sciences berakhir bertujuan untuk memacu inovasi dalam bidang sains hidupan

(SeaPRwire) –   VIENNA, Jan. 29, 2024 —  berjaya menganjurkan acara hackathon pertamanya pada Disember 2023 di mana pasukan dari seluruh dunia bersaing dalam cabaran pengkodan maya. , syarikat perisian terkemuka berpangkalan di Vienna, melancarkan siri hackathon untuk menangani cabaran penyelidik mengintegrasikan AI ke dalam kerja mereka, dari isu kebolehlaksanaan dan kualiti data hingga pematuhan peraturan dan pertimbangan etika.

AI for Life Sciences menghubungkan peminat AI dengan organisasi yang berminat mengkaji bagaimana untuk menggunakan AI ke dalam kes penggunaan di pelbagai domain sains hidup. Diatur dan dihoskan di dalam Austria, cabaran itu menarik minat penonton antarabangsa yang luas, dengan peserta dari 37 negara bersaing untuk memenangi sehingga $10,000.

Tema untuk cabaran pertama ialah AI untuk Kesihatan Tanah. Profesor Universiti Vienna David Berry, PhD, dan ahli pasukannya dari fakulti universiti berkhidmat sebagai penetap cabaran untuk hackathon, bekerjasama rapat dengan ahli sains data Gradient Zero untuk merangka cabaran.

Dalam cabaran itu, peserta diminta melampaui kaedah analisis tradisional dan menggunakan kecerdasan buatan untuk memahami peranan mikrobiom tanah dalam menyumbang kepada kesihatan tanah. Peserta bekerja sepanjang hackathon selama sebulan untuk mevisualisasikan dan meramalkan kepelbagaian mikrobiom tanah dan pemacunya persekitaran.

“Untuk memacu pembangunan dalam penyelidikan mikrobiom, ia adalah penting memanfaatkan kecerdasan buatan. Dengan bekerjasama dengan Gradient Zero untuk menetapkan cabaran AI pertama untuk Sains Hidup, kami dapat memanfaatkan potensi ini. Submisi hackathon dilesenkan di bawah Lesen MIT, memastikan hasilnya terbuka dan boleh digunakan untuk pembangunan lanjut. Pasukan kami kagum melihat bagaimana kumpulan antarabangsa peminat AI ini menangani cabaran, dan kami bersemangat untuk bekerjasama pada cabaran masa hadapan.”, kata Univ.-Prof. David Berry, PhD.

Hadiah berjumlah $15,000 diberikan murah hati oleh ML Manna Laaz BeteiligungsgmbH, dimiliki oleh pelabur Hong Kong Maggie Luan. Ini merupakan pelaburan ketiga Manna Laaz di Austria – selepas Intuescope Red dan syarikat bioteknologi Vienna nagene. Pemenang hadiah utama ialah pasukan pelajar dan bekas pelajar Universiti Ibadan dan Universiti Nigeria, Nsukka. Kumpulan pelajar PhD di Institut Kanser UCL di London membawa pulang hadiah tempat kedua. Jurutera Teknikal di FLSmidth dan pelajar dari Kyoto University of Advanced Science membawa pulang hadiah tempat ketiga.

Sambutan positif dan kejayaan cabaran AI pertama untuk Sains Hidup telah membuka jalan untuk edisi kedua pada 2024, dengan ratusan peserta dari seluruh dunia dijangka menyertai. Format berulang cabaran siri ini menyediakan platform unik bagi pihak berkepentingan termasuk institut penyelidikan, universiti, syarikat, dan syarikat permulaan untuk menetapkan cabaran untuk cabaran pengkodan masa hadapan. Tema hackathon seterusnya akan diumumkan pada majlis permulaan, yang dijadualkan berlangsung pada musim bunga ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai AI for Life Sciences dan mendaftar untuk cabaran seterusnya, lawati . Majlis penutup cabaran pertama boleh ditonton .

Hubungi Media: Julia Harrison, Pengurus Pemasaran, +43 677 63747620,

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.