Gulf Air meluaskan operasi ke China untuk memperkukuh rangkaian Asia-Pasifiknya

Gulf Air expands into China to bolster its Asia-Pacific network

BEIJING, 25 Oktober 2023 — Gulf Air, pengangkut udara kebangsaan Kerajaan Bahrain, akan mengembangkan operasinya ke China pada Januari 2024. Selaras dengan strategi pertumbuhan terkawalnya untuk memperkukuh rangkaian global dan menghubungkan Bahrain dengan destinasi global utama di bawah Pelan Pemulihan Ekonomi Kebangsaan Bahrain, langkah strategik ini juga mewakili langkah penting bagi Gulf Air untuk memperkukuh kehadirannya di rantau Asia Pasifik dan menyokong konektiviti di bawah inisiatif Sabuk Satu Jalan China. Rancangan pengembangan ke China telah diumumkan di Forum Pelaburan Bahrain-China yang dihoskan oleh Lembaga Pembangunan Ekonomi Bahrain. Forum tersebut merupakan sebahagian daripada delegasi khas ke negara tersebut yang diketuai oleh YB Abdulla bin Adel Fakhro, Menteri Industri dan Perdagangan.

“Kami gembira dengan peluang untuk mengembangkan kehadiran kami di rantau Asia Pasifik dengan penerbangan baru menghubungkan Bahrain dan bandar-bandar Guangzhou dan Shanghai di China,” kata Dr. Jeffrey Goh, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Gulf Air Holding. “China merupakan salah satu ekonomi berkembang pesat di dunia dan pasaran pelancongan global. Ia penting untuk strategi pertumbuhan rangkaian kami yang terkawal. Penerbangan ini akan menawarkan pilihan dan pengalaman perjalanan yang lebih fleksibel kepada penumpang serta mencipta saluran baru untuk perdagangan, pelancongan dan kerjasama, memberi manfaat kepada kedua-dua negara.”

China, terkenal dengan warisan budaya dan dinamisme ekonominya yang kuat dan vibran, merupakan destinasi popular untuk pelancong perniagaan dan keseronokan. Pengenalan penerbangan Gulf Air ke Guangzhou dan Shanghai akan memperkukuh hubungan perdagangan dan pelancongan berbilang 30 tahun antara kedua-dua negara.

Jadual telah dibina untuk memastikan sambungan mudah antara China dengan destinasi yang dilayani Gulf Air di Timur Tengah dan Eropah, dan antara destinasi ini dengan China. Penerbangan ini akan dioperasikan dengan Boeing 787 Dreamliner dan dua kabin perkhidmatan, kabin kelas perniagaan yang menawarkan salah satu tempat premium paling luas dan kabin ekonomi dengan tempat piawai industri.

Goh menambah bahawa, “Kami yakin penerbangan baru ini akan dinikmati oleh komuniti perniagaan antarabangsa dan mereka yang mencari destinasi keseronokan baru dan mereka yang ingin melawat kawan dan keluarga. Kami juga yakin pelanggan akan menikmati kemurahan hati Arab yang terkenal di atas kapal terbang kami.”

Gulf Air telah melayani Kerajaan Bahrain dan seterusnya sejak 1950, dengan beransur-ansur meningkatkan operasinya dan rangkaian untuk memenuhi keperluan pelbagai pelanggannya.

Mengenai Gulf Air

Gulf Air memulakan operasinya pada 1950, menjadi salah satu syarikat penerbangan komersial pertama ditubuhkan di Timur Tengah. Syarikat penerbangan ini mengendalikan penerbangan berjadual dari habnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain ke lebih 40 bandar di Eropah, Timur Tengah, Afrika, subbenua India dan Timur Jauh. Untuk maklumat lanjut, lawati www.gulfair.com.

LinkedIn: Gulf Air
Twitter: @GulfAir
Instagram: @gulfair